Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hol van az igazság a felsőokta...

Hol van az igazság a felsőoktatásban?

Figyelt kérdés

Jelentkeztem az egyetemre ahová szerettem volna. Ez pedig nemmás volt, mint BME-VBK (vegyészmérnök). 4 éve a ponthatárok 370 körüli volt, tavaly emelték 410 körülire. Ez a pontom meg is lett. Erre idén 427 pontra ment föl (nem kicsit meglepve, mivel a legmagasabb ponthatár a mérnöki szakokon magasan ívelve), és 2 pontot engedtek belőle, hogy bejuthassanak a diákok költésegesre, tehát 425 ponttal lehetett bejutni. Most meg látom, hogy minden ismerősöm írja ki: Éljen felvettek Gödöllőre mérnöknek vagy Debrecenbe TTK-ra! Ez a 10-20 ember borzasztó tanuló volt, borzasztó érettségivel, mégis felvették őket, a ponthatár pedig 240 pont volt !!!!!!!!!!!!!! Hol az igazság? 4 évig gürcöltem, hogy felvegyenek vegyészmérnöknek Budapestre a BME-re, erre még költségesre sem vesznek fel. Felháborítónak tartom azt, hogy egy olyan személy, aki fizikából középszinten ment, elért 35%-ot, azt felveszik. Én meg, aki emelt szinten 70%-ot ért el kémiából nem veszik fel? Arról nem beszélve, hogy vegyészmérnöki képzés kb. 2 van az országban. És hogy lehet az is, hogy jogra költségesre 350 lett a ponthatár, több mint 100 pontot engednek az államilag finanszírozott képzéshez képest?????

Ki vagyok bukva :(

2012. júl. 26. 01:01
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Általában a 'sláger' intézményekbe sláger ponthatárok vannak, tehát a legnevesebb mérnöki egyetemre ne várj 240 pontos bejutási lehetőséget. Valószínűleg a BME-re jelentkeztek erre a szakra a legtöbben az országban. Szerintem ugyanolyan jó vegyészmérnök lehetsz ha keményen tanulsz akár Gödöllőn is. Csak sokan már attól is orgazmus közeli állapotba kerülnek, ha meghallják ezt a három betűt, hogy BME.

Olyan ez, mint amikor megveszed a 30 ezer forintos Adidas csukát, amiért a hasonló minőséget 7000 forintért megveszed Wink néven. Ez van. Nyelv vizsgázz le, egy év alatt simán elvégzed a középfokú nyelvvizsgát, vagy netán még a felsőfokút is és akkor tuti bent leszel. Nem tartom kizártnak, hogy a szakodra jelentkezők 70%-a rendelkezik egy nyelvvizsgával. Remélem segítettem.

2012. júl. 26. 01:14
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, ugye tudod hogy nem az egyetemek, vagy akár az állambácsi határozza meg a ponthatárokat? A ponthatárok attól függenek, hogy milyen jól írták meg az oda jelentkező diákok az érettségit, mennyi pluszpontot kapnak stb. Szóval van egy keretszám (ennyi embert vesznek fel maximum), és aki még éppen belefér ebbe a keretszámba, mert mondjuk 150 embert felvesznek, és ő a 150. a rangsorban, akkor ő még befér, de a nála kevesebb pontot kapó már nem.
2012. júl. 26. 01:18
 3/18 anonim ***** válasza:
Jah és ennek a 150. embernek a pontszáma=ponthatárral.
2012. júl. 26. 01:19
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
ez azt jelenti, hogy sokan voltak, akiknek jobb lett az érettségije nálad! nem emel itt senki semmit a ponthatárokon, minden a jelentkezők pontszámától függ!
2012. júl. 26. 02:08
 5/18 A kérdező kommentje:
Aha. De nem ez a lényege a mondandómnak. Na mindegy, mellesleg nem hiszem, hogy az érettségijük jobb, talán plusz pontban bővelkednek.
2012. júl. 26. 02:24
 6/18 anonim ***** válasza:
Én, mint TTIK-s mondom neked, hogy aki buta, rossz tanuló, de még aki szorgalmas még azzal is könnyen megeshet, hogy röpül az egyetemről, mivel a TTIK-s szakok a legnehezebbek és elég kicsi az aránya azoknak, akik el is végzik. Aki középszinte 35%-ot teljesített és ilyen szinten is folytatja a tanulmányait, azt 1000%, hogy a 3. félévét már költéstérítésesen fogja végezni.
2012. júl. 26. 02:36
 7/18 anonim ***** válasza:

kedves kérdező!

amit az előttem szóló is írt: a ponthatár az csak is az oda jelentkezőktől függ. a mondandódból az jön le h te ezt nem tudtad.

ha nem ez a mondandód lényege akkor nem tudom h mi. :) az h máshol alacsony a ponthatár? BME körül van a legnagyobb hype a műszaki képzésben, nyilván oda jelentkezik a legtöbb ember és így magasabb is lesz a ponthatár. a másik dolog pedig h sosem azon múlik a felvételi h ki mennyire érdemli meg, csak a pontok számítanak semmi más.:)

ez nem igazságtalanság, ha rosszmájú akarnék lenni azt mondanám h ez a te hibád, te írtad az érettségijeid. (de ilyet nem fogok mondani mert ez szemétség). inkább azt mondom h nincs semmi gond, találd ki h egy évet h tudsz eltölteni hasznosan, szerezz több pontot és felvételizz újra. sok sikert.

2012. júl. 26. 05:21
 8/18 anonim ***** válasza:
75%

"Arról nem beszélve, hogy vegyészmérnöki képzés kb. 2 van az országban"

Oszt? Konkrétan 3 helyen van, és Veszprémben 301 volt a ponthatár, pedig az a képzés van olyan jó, mint a BME-s. Ha olyan hülye vagy, hogy nem jelölted meg a BME támogatott és költségtérítéses után 3. helyen, akkor meg is érdemled...

"Szerintem ugyanolyan jó vegyészmérnök lehetsz ha keményen tanulsz akár Gödöllőn is. "

Főleg, ha lenne Gödöllőn vegyészmérnök szak...

"mivel a TTIK-s szakok a legnehezebbek és elég kicsi az aránya azoknak, akik el is végzik."

Azért valójában a mérnök szakok is kb. egy szinten vannak nehézségben velük, és lehet hogy van ahová 240-el be lehetett kerülni gépészmérnöknek, de 80-90%-a úgysem végzi el soha.

2012. júl. 26. 08:47
 9/18 anonim ***** válasza:
Az életben úgy ám-blokk nincs igazság, viszont az hogy ki mit csinál nem szabad hogy befolyásolja a hangulatodat. Nekem is van ismerősöm akit felvettek 240 ponthatáros szakra, veri a nyálát rá és marha nagy dolognak gondolja. Ezzel szemben én újraérettségiztem, azért nem egetrengetően de magasabb ponthatárú helyre kerültem be
2012. júl. 26. 09:17
 10/18 anonim ***** válasza:
aztán ki se írom, mi a francnak. Aki kifelé él annak látszólag könnyebb a dolga, viszont igazi komoly erőfeszítéseket a legritkább esetben tesznek ezek az emberek. Benned első olvasatra megvan a küzdőszellem, bár a siránkozásodra senki sem kíváncsi azért kapd össze magad aztán jelentkezz pótfelvételire vagy jövőre újra megpróbálod. Ja majd elfelejtettem, fognak még sírni azok akik alibizni mennek főiskolára, az állami támogatás felét vissza kell fizetni ha időközben otthagyja valaki a képzést vagy csak 4,5 évnél hosszabb idő alatt végzi el a 3 évet.
2012. júl. 26. 09:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!