Gimibe készülők! Ti előveszitek már most a 9. -es matekot nézegetni?
8-os vagyok. És kicsit félek a gimitől, legfőképpen a matektól, mert ugyan most 5-ös vagyok belőle, de a tanár nem nagyon követi a tanmenetet és pl. osztásból meg szorzásból írogat, ebből jó hogy meg van az 5-ös. És félek, hogy 9.-ben -főleg, hogy a tanár szinte semmit sem tanított, amit kéne- nehézségeim lesznek a matekkal. Az egyik osztálytársam szintén 5-ös tanuló, és gimibe fog menni ő is, és ő jár matek tanárhoz, ahol már a 9-es anyagot veszik. Elgondolkoztam, talán nekem is kéne nézegetni a matekkal, de azért nem akarok külön tanárhoz menni.
Ti hogy vagytok ezzel?
9.es vagyok és elárulom:egyedül semmit nem fogsz belőle érteni.
De felesleges így félni tőle,igaz hogy nem könnyű de megtanulható.
Jelentős a szakadék az általános iskolás és a középiskolás matematika között (és még jelentősebb középiskola és egyetem között).
Nem javaslom, hogy 9-es tankönyveket forgass. Inkább legyél biztos az eddig tanultakban. Mellesleg - amennyire én emlékszek - a 9.-es anyag még annyira nem vészes, sőt. Halmazelméletet szerettem, az egyenletek-egyenlőtlenségek is emészthetők 14-15 éves fejjel, és a statisztika sem életveszélyes.
Viszont tényleg érdemes komolyan venni az első évet matekból, mert ha hiányosságaid lesznek, komoly problémáid lehetnek később.
Én eleinte sokat szívtam vele, a nagyon kemény pedagógusnak köszönhetően kettes voltam kilencedik év végén, a többi évben sem voltam jobb hármas-négyesnél, de az érettségin a saját figyelmetlenségemen múlt csak, hogy négyest írtam, nem ötöst. Az egyetemen sincs sok problémám vele, egyelőre...azt akartam ebből kihámozni, hogy ne vegye el a kedvedet az első pár pofon, ha lesz esetleg.
Majd gyakorolj sokat, és ÉRTSD, amit csinálsz. Akkor nem lesz problémád.
Illetve ne parázz.
Nos, nekem hetedik után azt mondta a tanárom, hogy nézegessem a 9.-es matekkönyveket. (Jó voltam matekból, matek tagozatra is mentem.) Nézegettem, azt hittem, húú, de okos vagyok, megoldottam x oldalt 2 óra alatt. Aztán kiderült 9.-ben, hogy egy feladatot sem sikerült megoldanom helyesen. Mégis megvan az érettségim. (Persze, nem 100%-os, hanem kb 60-70%, még nem tudom.)
Ne aggódj, menni fog az ott is. Ne erőltesd előre, a legnagyobb hiba pedig talán az, amit most "elkövet" az osztálytársad: Megszok(hat)ja egy másik tanár magyarázatát, így persze elég nagy az esélye, hogy szenvedni fog 4 éven át.
Én az általánosban 3-as és 4-es voltam matekból,és tartottam a gimitől pont ezért, bár humán tagozatra mentem. Végül a matek az egyik kedvenc tantárgyam lett és ötösre érettségiztem belőle !!!!!!!!
9.-ben halmazokkal fogtok foglalkozni, és alapdolgokkal, alapfogalmakkal.
Majd jönnek a másodfokú és többismeretlenes egyenletek és ehhez tudni kell a megoldóképletet. Majd jön a mértan, függvények, és majd a logaritmus.
Hogy mi a titka a mateknak??? Az első, mármint a 9. évtől kezdve figyelj oda az órákon és a leckéd ne mással írasd meg. (sokan ezt csinálják) Semmit ne hagyj ki, azaz minden egyes anyagrészt tanulj meg, ha nem értesz valamit, kérj segítséget leendő osztálytársaidtól, mert ha egy valamit nem értesz, pl. a megoldóképlet használatát, akkor nem fogod tudni megoldani a nehezebb egyenleteket sem, mert a nehezebbek is az alapokat tartalmazzák, csak hozzátesznek szögfüggvényt. logaritmust stb., azaz csupán belekombinálnak több dolgot egy egyenletbe. Tehát tudnod kell az alapot hozzá, és ezt remélhetőleg nem olyan tanár oktatja majd, minta a te jelenlegid.
Az én gimis tanárom az óra felét meséléssel töltötte (férje, családja mit csinál stb.), de ennek ellenére sikerült, mert magam otthon is gyakoroltam, és te is ezt csináld, ha az iskolai magyarázat kevés. Manapság sokkal több és jobb gyakorlókönyvek kaphatóak.
Összegezve: mindent alapot tudj, mert a többi rájuk épül és ha az alap inog, arra nem építhetsz.
Gyakorolj sokat és főleg jöjj rá a matek logikájára, mert igenis a mateknak van egy logikája, amit meg kell találni. :) Bízz magadban :)
Egy felnőtt humán beállítottságú hozzászóló :)
Nem mondanám, hogy olyan nehéz a 9.-es matek, én szerencsére jó tanárt kaptam, aki mindent úgy magyarázott el, hogy meg lehetett érteni.
Sima logikával és kis gyakorlással minden menni fog.
Csak arra az egyre ügyeljél, hogy év elején nehogy lemaradj, gondolok itt a nevezetes azonosságokra, mert akkor csúnyán végig szívod az egész évet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!