Ha most kellene főiskolát/egyetemet választanod, hova mennél és milyen szakokra orientálódnál?
Nekem az a véleménye, hogy ha nem lettem volna képes bekerülni államilag támogatott szakra az egyetemen, akkor nem mentem volna egyetemre. Szerintem ez is egy szűrő.Ha annyit nem tudok teljesíteni, hogy bekerüljek, akkor a szüleim ne adjanak pénzt a bukdácsolásomra. Ha nem ment volna, de szerettem volna mindenképp, akkor újraérettségiztem volna.
Bár ebben közrejátszik, hogy az én szakom nem 200 ezer félévente, hanem közel egy millió forint. Pénzünk sem lett volna kifizetni. Meg most sem lenne:D
De ha olyan szakra szerettem volna menni, ami csak 200 ezer, és a szüleim össze tudták volna spórolni, akkor sem mentem volna fizetősre.
Elvből nem és kész.
De egyébként nincs különbség a fizetős és az állami között. Együtt tanulnak a fizetősök és a nem fizetősök is. Ugyanazt, ugyanazokon az órákon, ugyanazokkal a tanárokkal, ugyanúgy vizsgának.
Sem a diákok, sem a tanárok nem tudják, hogy ki fizetős és ki nem.
Nem, kerülj be államira és kész. Ennyi. Tanulj rendesen és kerülj be. Nem kell utcát söpörni, én sem azt teszem, mert fogtam magam és felkészültem az érettségire.
De mint mondtam, ez az én értékrendem, az én elveim. Nem nézek le senkit azért, mert fizet azért, hogy tanulhasson. Csak egyszerűen szerintem én nem tenném meg. De mindenki a saját életét éli, a saját pénzével gazdálkodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!