Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Valaki esetleg tudna segíteni,...

Valaki esetleg tudna segíteni, abban, hogy van e olyan nappalis OKJ tanfolyam, amit 23 év felett lehet végezni, nem baj ha fizetős, a lényeg, hogy nappalis diákot adjon és persze ne legye túl drága?

Figyelt kérdés

2012. febr. 22. 13:10
 1/6 anonim ***** válasza:

Szinte mindegyik megfelel a kritériumaidnak.

Kb milyen szakma érdekelne?

2012. febr. 22. 13:18
 2/6 anonim ***** válasza:
Nehezen felel meg mindegyik, nappali OKJ-ra 22 éves korig lehet jelentkezni, utána estire, levelezőre mehetsz csak.
2012. febr. 22. 13:21
 3/6 anonim ***** válasza:

Először is tegyünk különbséget az iskolarendszerű képzés és az iskolarendszeren kívüli képzés között!

Az iskolarendszerű képzésben tanulói jogviszony jön létre az iskola és a tanuló között, az iskola e tanulók után az államtól támogatást kap, így ez a képzési forma a tanulóra lényegesen kevesebb (jelképes) anyagi terhet ró. Ráadásul az iskolarendszerű OKJ képzésben részt vevők diákigazolványt, továbbá nappali tagozaton családi pótlékot, árvaellátást és egészségbiztosítást is kapnak.

Az iskolarendszeren kívüli képzést az állam, fő szabályként nem támogatja, így a képzés teljes költsége a hallgatóra hárul, és a többi (előzőekben felsorolt) kedvezményt sem vehetik igénybe.

Az állam mindenkinek biztosít ingyenesen egy szakmát. Tehát az első OKJ-s szakképesítés megszerzése mindeninek ingyenes, életkortól függetlenül. Ezt az államilag támogatott szakképesítést alapvetően az előbb említett iskolarendszerű képzéseknél lehet igénybe venni. Fontos, hogy a diploma nem minősül szakképesítésnek, tehát főiskola/egyetem után/alatt elvégezhetünk egy ingyenes OKJ képzést.

Az államilag támogatott OKJ képzések nincsenek életkorhoz kötve!

Életkorbeli kikötés csupán a nappali tagozatos OKJ képzéseknél van.

Nappali tagozaton a tanuló abban az évben kezdheti meg az utolsó tanévét, amelyik évben betölti a 22. életévét.

Itt is van kivétel:

1) annál a tanulónál, aki általános iskolai tanulmányait 7 éves korában kezdte, a korhatár 23 évre emelkedik

2) ha 2 tanévnél hosszabb képzésben vesz részt, szintén 23 évre emelkedik a korhatár

3) A sajátos nevelési igényű tanuló esetén, valamint a súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt, a fentiekben meghatározott életkorhoz három évet hozzá kell számítani

Összefoglalva:

1. az ingyenes OKJ képzések közül bárki választhat, akinek még nincs állami támogatással szerzett szakképesítése

2. Nappali tagozatos képzésen 22 (23) éves kor alatt lehet részt venni

3. Esti/levelező tagozatos OKJ képzésben bárki részt vehet

[link]

2012. febr. 22. 13:32
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget. Tulajdonképpen azért lett volna szükségem nappalis diákra, hogy tudjak mellette diákmunkát vállalni, merthát, estis diákkal nem lehet, de ezek szerint kicsúsztam az időből. Az egyetemen passzíváltatom magam szeptembertől, végül is ha jól tudom azzal is lehet diákmunkát vállalni, csak kevesebb eséllyel, mint aktív jogviszonnyal, mert nem minden diákszövetkezet foglalkoztat passzívosokat.

Voltaképpen valami IT okj érdekelne, amihez nem kell nagyon a matek, de ezt már estin fogom. Esetleg vakinek véleménye normális suliról?

2012. febr. 22. 15:29
 5/6 anonim válasza:

Sziasztok!

Látom az egyikőtök az nagyon tudja, hogy működnek a tanfolyamok.

Én is szeretném megkérdezni, hogy elmúltam 25 van egy érettségim,de semmi szakmám nincs és október óta vagyok regisztrálva a munkaügyön. Szeretném megkérdezni, hogy tudja e valaki hogy így jogosult vagyok e támogatott okj-s tanfolyamra.

Ahány ügyintézővel beszélek mindegyik mást mond.

Válaszaitokat előre is köszi!

2012. febr. 28. 11:58
 6/6 anonim ***** válasza:
Igen jogosult vagy!
2012. márc. 31. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!