Mik a vélemények a felsőfokú szakképzésről?
Figyelt kérdés
Miben különbözik az okj-s képzésektől? Utána mindenféleképpen egyetemre célszerű menni, vagy elég magában is? Ha államilag támogatottra megyek, ez után is 4 évet itt kell dolgoznom Mo.-n? Ja és erre is február 15ig kell jelentkezni?2012. jan. 28. 14:55
1/10 anonim válasza:
Az FSZ, kb annyit ér, hogy kitörölheted vele a s.gged, tapasztalatból beszélek :S A munkáltató diplomásokat keres általában, még az egyszerű ügyintézőnek is diplomást vesznek fel, aki nyelvtudással rendelkezik stb.
Akkor jó az FSZ, ha utána tovább akarsz tanulni, és pontot ad majd a felvételihez. Azthiszem hogy az OKJtól nem különbözik. Egyébként ha egyetemen/fősulin jelentkezel rá akkor febr 15 a határidő, ha középiskolában akarsz valamit elvégezni, akkor ott más a jelentkezési határidő.
2/10 A kérdező kommentje:
köszi szépen :) Igazából fősulira akarok menni, de mivel elég durván csökkentették az államilag támogatottak létszámát,és a ponthatárok is emelkedni fognak B-tervként gondoltam a szakképzésre. Sajnos későn kaptam észbe, hogy kéne egy nyelvvizsga, vagy egy emelt érettségi, és így kételyeim támadtak hogy fel vennének e :/
2012. jan. 29. 12:36
3/10 anonim válasza:
Nem feltétlen a te hibád, de akkor inkább iratkozz be valamelyik középiskola OKJ-s képzésére, járj oda egy évet, hogy mégis meglegyen a tanulói jogviszonyod, közbe gyúrj egy emelt érettségire vagy egy nyelvvizsgára. Úgy tudom, akkor ingyen érettségizhetsz újra, plusz diákod is lesz, na meg a képzés is ingyen van, ha 22 év alatt vagy. Aztán jövő ilyenkor jelentkezz újra egyetemre. Mert ha egyetemre-főiskolára mész FSZ-re, fogynak az államilagtámogatott féléveid.
4/10 A kérdező kommentje:
Ez tényleg jó ötlet, köszi :) Amúgy ismerőseim tanácsolták a gyógypedagógia vagy gyógytornász szakokat, most suliba idegenforgalmat, turizmust tanulok, de arról azt hallottam semmi értelme főleg itt Mo.-n, ezen kívül még a földrajz, környezetvédelem meg hasonlók is érdekelnek. Esetleg ebben tudnál segíteni? Kétségbe vagyok esve, mert fogalmam sincs melyik pályát válasszam. :S Az is előfordulhat hogy külföldre szeretnék majd menni néhány év múlva, ezért olyan szakma kéne amit kint is hasznosíthatok...
2012. jan. 29. 14:50
5/10 anonim válasza:
A felsoroltak közül külföldön mindegyiket tudnád hasznosítani :) Ebben nem vagyok túl jártas, de azt hiszem hogy az Eü-s szakokat most megnyomják, több az állami hely, ha a földrajz érdekel, akkor mehetsz egy földrajz alapszakra is, ami önmagában nem ér semmit, úgyhogy mindenképp maradnod kellesz utána mesterképzésen-érdemesebb, és valami jó msc-vel tudsz a földrajznál valami felé szakosodni. Ne dönts elhamarkodottan, és ne azért válassz egy szakot, mert tuti bekerülnél oda államilag, mert később megbánhatod, hogy azt választottad, a lényeg hogy azt tanuld, amit szeretnél.
6/10 anonim válasza:
Egyébként ha ennyire bizonytalan vagy még magadba, akkor legyen előbb az okj, aztán lesz időd eldönteni, hogy mit szeretnél, és nem vesznek majd kárba az államilagtámogatott féléveid :) azért a környezetvédelem-földrajz meg az eüs szakok kissé eltérőek :)
7/10 A kérdező kommentje:
Ha már van egy okj-s szakmám attól még tanulhatok államilag támogatott szakon?
2012. jan. 29. 15:17
8/10 anonim válasza:
nem, az állam csak az elsőt támogatja. akkor mindenképp fizetős az is, bárhol végzed
9/10 A kérdező kommentje:
legyen előbb az okj, aztán lesz időd eldönteni, hogy mit szeretnél, és nem vesznek majd kárba az államilagtámogatott féléveid
akkor mégis kárba vész, nem?
2012. jan. 29. 15:55
10/10 anonim válasza:
Mindenhol fizetned kell már az OKJ-ért, nem tudtam hogy van OKJ-d, azért írtam hogy nem veszlik a féléved. De így, ha középiskolában végzed, ott is kell fizetned, és főiskolán/egyetemen is, azt hiszem, de a tandíj egy középiskolában lényegesen kevesebb mint egy fősulin. Az állam csak egy okjt támogat, mivel te már ezt a lehetőséget kimerítetted, így fizetned kell a másodikért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!