Az orvosi egyetem mennyire megterhelő pszichésen?
szerintem pont elég idő van ahhoz adva, hozzászokj. Nem állítanak be 1. héten a műtőbe, hogy tartsd ezt a transzplatszivet :D
de azért ha már egy vérvételtől ájulgatsz, akkor persze nem ajánlott. viszont tényleg sok idő, mire emberhez nyúlsz.
vannak egy páran akik azért jártak pszichológushoz, mert nem bírják a tempót, vagy lelkileg teljesen belezakkannak az egészbe
volt már olyan aki rosszul lett, vagy a boncolás után a wc-ben hányt, de általában kibírja mindenki (főleg a szag az ami durva, de pl.: Szegeden profi a szagelszívó rendszer)
olyan nem hiszem, hogy sok lett volna, hogy valaki rosszul lett a kórtermi látványtól inkább megesett a szíve egy két magatehetetlen idős/fiatal/akármilyen betegen pl.: onkológia, gyermek sebészet, intenzív, vagy akárhol...és esetleg egy-két könnycsepp majdnem kigördült
de ha valaki eltervezi azt, hogy véghezviszi az egészet, és eltökélt, és mindent megtesz a céljaiért, erősebb lehet, mint azt gondolná :D
Az orvosi egyetemen szinte lehetetlent kell teljesíteni, emiatt valóban sokan nagyon összetörnek. A hallgatók nagy része sírva küzdi magát át a vizsgaidőszakokon, borzasztó sokan béta-blokkolókat szednek, nyugtatóval alszanak. Sok olyan ismerősöm van, aki nem bírta ezt a tempót, és otthagyta az egyetemet, kisebb-nagyobb lelki töréssel.
Ha pedig a betegségek, halálesetek, boncolások feldolgozása felől közelítünk, szintén nagyon nehéz mindent a helyén kezelni. Meg kell tanulni elfogadni, hogy szörnyű esetek történnek az emberekkel, és ezekkel orvosként szembesülni kell majd, mi több, megoldani a problémákat. A boncolásokat pedig szintén lehet jól értékelni, mindenre tudományos szemmel és munkaként tekinteni, nem gondolni az emberi tényezőkre. Ezt orvosként is feltétlenül szem előtt kell majd tartani - nem véletlenül nem kezelik, műtik az orvosok a saját hozzátartozóikat.
Nem a boncolás a megterhelő. Legalábbis nálunk senki nem lett rosszul, nem hányt.
Egyszerűen az iszonyatos mennyiségű anyag megterhelő lelkileg. Meg az, hogy ha vmi nem sikerül, akkor egy év mínusz. Nincs tilitoli mint BA képzésen, hogy "majd megcsinálom következő félévben". És ugye 1 milla/félév, szóval nem tanácsos kicsúszni az államilag támogatott félévekből.
Bnőm pl. szín ötös tanuló volt másodév végéig. Szigorlatok előtt meg olyan szinten besokallt, hogy reggelente hányt, egész napos sírógörcsei voltak. Egy szigorlatot megcsinált, aztán azt mondta, inkább pihen.
Nem egy évfolyamtársam alszik nyugtatókkal a vizsgaidőszakban...
Előző félévben a 47 kilómból sikerült lefogynom 5-öt úgy, hogy nem is éreztem magam különösebben stresszesnek. Szóval én még egész jól viselem a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!