Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ügyvéd vagy Ügyész? (bővebben...

Ügyvéd vagy Ügyész? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Szeptemberben kezdem meg egyetemi tanulmányaimat jogász szakon. Szeretem a jogi dolgokat, ehhez van a legnagyobb affinitásom, pedig nem jogász családból való vagyok. Nem értek egyet azzal, hogy telített a piac, egy hozzáértő, talpraesett ügyész vagy ügyvéd sokra viheti. Hiszen nem mindegy, a jogokon belül merre szakosodnak. Tény, hogy ügyvédből több van, de ha magasfokú tudással és beszélőképességgel rendelkezik az illető, ki lehet vívni az elismertséget.

De lényeg, ami lényeg: szerintetek melyiknek érdemes menni, ügyvédnek, vagy ügyésznek inkább? Amblokk érdekelnek az ezzel kapcsolatos NORMÁLIS, felnőtt hozzászólások. (pl. melyiknek van több munkalehetősége, melyikre van leginkább szükség, melyikben lehet kiteljesedni, melyik a nehezebb, stb...)

Köszönöm előre is!

2012. jan. 25. 19:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen nincs hogy ügyvédnek vagy ügyésznek mész!Jogi végzettség kell és gyakornoki idő után pályázhatsz különböző beosztásokra.
2012. jan. 25. 19:35
 2/8 anonim ***** válasza:
26%
Nagyon telítve van a jogi pálya.Jó kapcsolat nélkül nagyon nehezen fogsz tudni elhelyezkedni feltéve ha felvesznek és végzel.Na meg az ügyésszel kapcsolatban oda meg pláne kell a kapcsolat és minimum kitűnő diploma+gyakorlat egy elismert ügyvédi irodánál,ami ugye megint nagyon nehéz.Ha nagyon vágysz rá,akkor próbáld meg,de hidd el nem lesz könnyű és szerintem nem éri meg azt a gürcölést amibe kerül a jogi végzettség megszerzése.Nekem szerencsém volt és jó munkahelyen dolgozom,de a mostani végzősök havi 90 ezerért dolgoznak és ők is szégyellik,hogy egy szakmunkás ezerszer többet keress tőlük.Ezen gondolkodj el.Sok sikert!
2012. jan. 25. 20:12
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Így van,jogi egyetem,aztán végzés után lehet majd választani,hogy ügyvéd,bíró,ügyész,stb. Ami az ügyész mellett szól,hogy neki fix javadalmazása van. Míg az ügyvéd maga küzd a megbízásokért. Viszont azt tartsd szem előtt,hogy ügyésznek lenni nagyon kemény dolog. Oda kell egy sajátos gondolkodásmód,kitartás,ki kell zárni minden érzelmet és nem szabad félénknek sem lenni. Azt javaslom,ha jogi képzésre jössz,hogy amint lehetséges, próbálj meg gyakorlati helyet kérni a suli közvetítésével valamelyik ügyészségen. Ott testközelből láthatod a dolgokat és jobban tudsz majd dönteni,hogy akarod-e v sem azt a szakirányt.

Egy kérdés,halasztottál v csak szimpla optimizmus,hogy szeptembertől kezdesz,mert még nincsenek meg a ponthatárok?! :)

Sok sikert amúgy!

2012. jan. 25. 21:14
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Annyira tetszik, mikor mindenki képben van a jogászok munkaerőpiaci tendenciájával, különös hangsúlyt fektetve a nettó bérezésre.

Szégyelli? Ki szégyelli? A kezdőfizetés 140 körül van, az tény hogy szakvizsgáig nem fogod magad agyon keresni, azonban ez a szakma ezzel jár. Azonban szakvizsga után már lényegesen többet kereshetsz, ha te úgy akarod.

Jah és inkább azt végzem, amit szeretek, és érdekel, mint egész nap cipeljem a cementes zsákot, amihez se affinitásom, se kedvem, se motivációm...

2012. jan. 25. 21:51
 5/8 A kérdező kommentje:

Elsőnek: köszi, de nem vagy tisztába a dolgokkal:)

Az utolsó hozzászólóval egyet értek, nagyon is!

Utolsó előttinek: nem vagyok évhalasztó, és nem optimizmus, de a tanulás sose okozott gondot, az 5 érettségi tárgyból szín 5-ös vagyok, és az érettségire is maximálisan fel vagyok készülve - amit még mindig fokozok persze. Angolból és németből középfokú nyelvvizsgám van, töriből és magyarból emelt szinten érettségizem, illetve társadalomismeret a választott tantárgyam, szintén emelt szinten. Tehát egyértelmű, hogy fel fognak venni :)

2012. jan. 25. 23:02
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

azért érettségi... ne vicceljünk már :)

egyetemhez képest semmi, akár hiszed akár nem. ha minden héten érettségiznél is kevesebbet kéne tanulnod mint egy normális egyetemen.

amúgy való igaz h telítve van a jogi szakma, akárki akármit mond. de ha jól tanulsz azért találsz majd munkát simán.

2012. jan. 26. 00:59
 7/8 A kérdező kommentje:
Igen valakiknek gyerekjáték, pl. akik a tanárokkal együtt írásbeliznek, meg szóbelik az időjárásról beszélgetnek:) azért egy erős gimnáziumban, pláne emelt szinten nem épp könnyű:) de nem is mondtam, hogy az egyetem nem erős, vagy hogy nem kell tanulni!!:) tudom jól magam is, hogy sokkal többet, pláne jogin, azért tisztában vagyok vele, hogy mivel jár:)
2012. jan. 28. 00:04
 8/8 Szoszi85 válasza:
100%

borzasztó olvasni ennyi sületlenséget... könyörgöm, ha valaki nem ügyészségen dolgozik, vagy nem ügyvéd ne okoskodjon már valótlan infókat a kérdésekhez..

Amúgy a kérdésfeltevés is fura, mi az hogy melyikben lehet kiteljesedni? Ha becsülettel és alázattal végzed a munkád, legyél ügyész vagy ügyvéd bármelyikben ki lehet teljesedni. A fizetésekről is óriási tévhitben éltek. Az egyetem elvégzése után (ekkora már illik eldönteni, hogy az igazságszolgáltatás melyik ága felé húz az ember szíve, bíró, ügyvéd vagy ügyész) ha ügyész akarsz lenni, akkor pályázol az ügyészség honlapján kiírt fogalmazói helyek egyikére (ha épp van felvétel). Ha szerencséd van és túl jutsz a 3 fordulós felvételin, üdv a klubban. A fizetéstől nem fogsz falnak menni fogalmazóként az első 3 évben 110-115ezer Ft nettó fogja ütni a markod. Ha a 3 év gyakorlati idő után leszakvizsgázol kineveznek alügyésznek (régen titkárnak hívták) ekkor lesz egy jövedelemugrás, kb 170-180 nettó üti a markod innentől. 1 év alügyészkedés után lehet pályázni ügyészi helyre, ez már szépen fizet, de lehet csak 3-10 év után neveznek ki ügyésznek, mert nincs hely vagy mert béna vagy (esetleg nem feleltél meg az alkalmassági vizsgán)

Az ügyvédi pálya annyiban szarabb, hogy nagyban függ attól, hova sikerül felvetetni magad jelöltként. Van ahol már egyből küldenek tárgyalni és érdemi munkát kapsz, van ahol 3 évig lóti-futinak fognak alkalmazni, némi kávéfőzéssel esetleg titkárnősködéssel. Mindezt általában minimálbérért.

Az, hogy melyik nehezebb nem megválaszolható. Ugyan azokkal az ügyekkel találkozik az ügyvéd és az ügyész is, csak más a nézőpont ugye. De az ügyészségre bekerülni nehezebb. És szerintem megbecsültebb hivatás is, hiszen mi a jó oldalon állunk :)

2013. febr. 7. 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!