Érettségi után hogyan tovább? (bővebben)
Sziasztok, lassacskán itt a jelentkezési határidő, és több dolog is érdekel de még mindig nem tudom hogyan tovább.
A pénz a fő gond.
Had ne mondjam milyen környéken lakom, szerintem aki értené annak elég annyit mondanom hogy Borsodmegye.. Ráadásul kis falu, semmi lehetőség, még csak közlekedés is alig, szóval nem a legjobb hely. :)
Budapestre szeretnék menni, innen mindenképp ki kell szabadulnom mert ha nem most akkor soha.
De a szüleimnek nincs pénzük hogy konkrétabban támogassanak.
Olyan suli lenne nekem a legjobb ami hétvégi és nem fizetős, van egyáltalán ilyen? Hogy hétköznap dolgozhassak és legyen miből megélnem, például Tesco vagy akármi jó, végülis a szükség nagy úr.. főleg a mai helyzetben.
Mert ha rendes nappali egyetemre/fősulira mennék akkor meg nem tudnék miből megélni.
Persze a környéken is van 1-2 iskola, de semmi olyan ami érdekelne és nem áll szándékomban 2-3 évet elpazarolni az életemből olyan dologra ami teljesen hidegen hagy és még erőltessem is magam érte.
Ha meg nem érdekel akkor hiába is erőlködnék úgysem tudom megtanulni szóval a közeli iskolák dolog eleve halott ötlet. :/

Nyugodtan menj rendes nappali egyetemre, anyagilag az a legjobb. Csak annyi pénz kell, amivel elindulsz, pártízezer, annyit össze lehet rakni szeptemberig.
Én nappali tagozaton tanulok, a havi jövedelmem átlag 60 ezer. Ennek bő egyharmada szociális támogatás, ami alanyi jogon jár, ha nem vagytok gazdagok, a másik közel egyharmada ösztöndíj, ezt tanulmányi eredmény alapján kapja az ember, a harmadik, változó része pedig az, amit munkával keresek. Első évben kicsit nehezebb, mert még nincs ösztöndíj, de 40-50 ezer forintot akkor is össze tudsz szedni. Budapesten a megélhetés úgy néz ki, hogy kiadsz 11 ezret a kollégiumra, 4 ezret a bérletre, a maradék pénzből pedig viszonylag kényelmesen meg lehet élni. Érdemes beszerezni egy nagy bőröndöt, és amikor hazalátogatsz, hozni sok kaját otthonról, azzal rengeteget lehet spórolni.
Azért is érdemes ezt átgondolni, mert ha elmész a teszkóba dolgozni, akkor sem fogsz 60 ezernél többet keresni, csak épp a beled is kihajtják belőled. Akkor már jobban megér a tanulásra fordítani az energiád.

A szoctám összege minél elég nagy lehet. Én pl. majdnem 25 ezret kapok, mert nagycsaládos vagyok két kistesóval, ráadásul anyukám munkanélküli lett, az egy főre eső jövedelmünk ha jól emlékszem, 52 ezer forint volt. De ez fölfelé és lefelé is változhat, tényleg attól függ, hogy álltok anyagilag.
Különféle munkákat csináltam már, voltam pultos, fánksütő, szórólaposztó és részmunkaidős titkárnő is. Ezeket diákszövetkezetnél, illetve egyetemi levelezőlistán találtam. 500-1000 forintot fizettek óránként. Ebből ha csak a hétvégéket feláldozod, egy 20 ezret kényelmesen össze lehet szedni, de volt olyan félév is, amikor nem volt órám pénteken, csak reggel, akkor pénteken dolgoztam, hétvégén meg nem.
No meg azért a szüleim is segítenek egy 10 ezerrel havonta, annyit valószínűleg nálatok is tudnak nélkülözni, hiszen nem otthon laksz, ez csökkenti az otthoni kiadásaikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!