A Debreceni orvosi egyetemre szeretnék jelentkezni.16 éves vagyok Szakközépiskolába járok, de nagyon jó az átlagom és most kezdtem el a Középfokú nyelv vizsgámat is és aki oda jár vagy bármilyen tapasztalata van. Egy pár információt szeretnék?
Az anyagiakat még meg lehet oldani, hacsak nem vagytok borzasztó szegények. A tankönyvek nagyon sokba kerülnek, de lehet könyvtárból kölcsönözni, kaphatsz szociális ösztöndíjat, tanulmányi ösztöndíjat ha jól tanulsz.
Persze az se mindegy milyen messze laksz az egyetemtől. Ha olyan messze, hogy a bejárás nem lehet opció, akkor anyagilag mindenképp a koli a jobb választás.
Egyszóval meg lehet oldani.
Legalábbis eddig, mert most úgy hallom sokkal kevesebb államilag támogatott hely lesz.
Egyébként ahhoz hogy állami támogatással tanulj, a felvételidkor el kell érned egy bizonyos ponthatárt, amit az érettségi eredményedből és a tanulmányi átlagodból számolnak, plussz a nyelvvizsga, emelt szint--> ezekért mind többletpont jár. Ha nem éred el az állami ponthatárát, akkor már csak fizetősre kerülhetsz be, ami olyan 8-900 ezer ft / FÉLÉV, és állítólag a duplájára emelik. Úgyhogy ez nálad szóba se jöhet ahogy írtad.
Ennek amit írtál, hogy: "hogy ezt a bizonyos állami finanszírozást akkor kaphatja meg valaki ha mindenből ötösre végez?" nincs semmi értelme. Az egyetemen szerzett jegyeidnek semmi köze ahhoz hogy államin vagy-e vagy sem, hiszen ahogy írtam, az már a felvételidnél dől el. Ennek csak az ösztöndíj megállapításánál van jelentősége.
És az hogy szakközépbe jársz még nem jelent hátrányt. Legyen továbbra is jó átlagod, és gyúrj rá a bioszra és a kémiára vagy fizikára. Mert mire te felvételizel már kötelező lesz 2db emeltszintű érettségi, amiből az egyik mindenképpen biológia a másik kémia vagy fizika kell hogy legyen.
Remélem segítettem! Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!