Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nem lesz elég a pontom az...

Nem lesz elég a pontom az "álomszakhoz". Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sajnos elég későn jöttem rá, hogy mi szeretnék lenni. Eldönöttem, höogy Turizmus és Vendéglátás szakra szeretnék jelentkezni. Nyelvizsgám van, könnyen is tanulok nyelveket. De eddig a gimiben nem vittem túzásba a tanulát. Olyan 3,8-9 körül lehetett az átlagom 11.ben. Ehhez a szakhoz viszont közel 400pont kellene. Felvi kalkulátorral kiszámítottam a várható pontokat, és ha nagyon jó lesz az érettségim, akkoris csak 360körül lesz a pontom.

Viszont a szüleim nem akarják kifizetni a költségtérítéses formát /ki tudnánk, csak nem akarják, ezt konkrétan közölték/.

Mit tehetnék? Nagyon szeretném ezt tanulni.

2011. nov. 23. 18:47
 1/4 anonim ***** válasza:

Hát először is szerintem jogos, ha nem akarják kifizetni az az összeget, még ha ki is tudják 2 okból: egyrészt, mert felesleges pénzveszteség, hiszen van államilag támogatott képzés másrészt lehet úgy gondolják, hogy van neked annyi eszed, hogy sikerüljön az államilag finanszírozott kézésre bejutni :)

Ha tényleg nem tudsz összeszedni annyi pontot még emelt érettségivel sem, én azt javaslom, hogy hagyj ki egy évet, menj el egy OKJ-ra. Én sepciel egy olyat ajánlanék neked, hogy utazásügyintéző vagy idegenforgalmi szakmenedzser. Bár tény, hogy egyiknek sincs túl sok jövője (maga a turizmus szak is elég telített), de először is mind2 egy éves, másodszor pluszpontot kapsz érte a felvételin. Olyan OKJ-s képzésekért kapsz plusz pontot, ami a szakodba vág, tehát nyilván egy gyógyszertári asszisztens képzésre nem kapnád meg a plusz pontot. Plusz fel tudnál készülni javító-vagy kiegészítő érettségire. Ez sok szempontból is előnyös lenne, mert egyrészt belekóstolhatnál, hogy milyen is lenne akkor, az amit tanulnál, illetve később ott tanulhatnál ahol szeretnél anélkül, hogy a támogatott féléveidet pazarolnád :)

2011. nov. 23. 18:53
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha nyáron végzel diák munkát, és a szemeszter során szabadidődben, ill. felveszel annyi diákhitelt amennyi még szükséges az első kettő szemesztere. Ha így felvettek tanulsz szorgalmasan, mert a második évben a legjobbakat átteszik államira és onnantól kezdve már nem kell fizetned (ha továbbra is szorgalmas vagy). Tehát ha valakit felvesznek államira az nem azt jelenti, hogy végig támogatott marad, azt meg is kell tartani.

Vagy elmész FSZ-re, közben ha még nincs nyelvvizsgád leteszed, ami további plusz pontokat jelent, így nagyobb eséllyel mehetsz államilag támogatott képzésre.

Én ezt a kettő lehetőséget látom.

2011. nov. 23. 19:02
 3/4 anonim ***** válasza:
Duplázás? Akkor csak a két felvételi tárgy érettségije számít, a jegyeid, a többi érettségid nem (persze le kell tenned, de a pontokba nem számít bele). Szóval elég belőlük a kettes, a két tárgyra meg még rá tudsz gyúrni.
2011. nov. 23. 19:20
 4/4 A kérdező kommentje:
Duplázással sem elég.. :(
2011. nov. 23. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!