Milyen az ének érettségi? Mik a követelmények? Hogyan készüljek rá? Emelt vagy középszinten válasszam?
nézd meg az OM.hu oldalon az előző évek ének érettségijeit.. Nem olan könnyű am, amilyennek tűnik. Nálunk is sokan választották annó a tesit, éneket, mondván hogy pofon egyszerű.. Hát tudod a biológiások, földrajzosok, fizikások sokkal-sokkal jobb érettségit írtak és nem szivatták őket..
Úgy tudom kell tudni kottát olvasni, kell énekelni, kell tudni a hangokat mindenhogy, és ha jól tudom kell egy hangszer.. De ezekben nem vagyok biztos, csak tudom, hogy aki énekből érettségizett, annak kötelező volt az énekkar is.
Nézz utána, érdeklődj a tanárodtól, biztosan segít.
(Ha nem zenei pályára készülsz nem érsz el vele semmit, akkor már inkább érettségizz a másik nyelvből, ha van)
Szia!
Hétfőn érettségizek énekből, úgyhogy tudom mi a követelmény.
Zenefelismerés 30perc, asszem 10 lesz vagy max 15..van benne népi hangszer, meg az általános alap műveltség, nem több..ha elkezded most hallgatni 3 hónap múlva le is érettségizhetsz belőle. Második rész tesztes, itt lehet benne zenetöri, meg szolfézs is.
A szolfézs követelmény 2 kereszt, 2 bé ismerete, moll, dúr párokat tudni. Kellenek a hármas hangzatok, meg zenei kifejezések. Most ez így leírva, lehet egy kicsit elrettentő, de például a kifejezések max 2 A4es oldal..
Tudni kell kottázni, de ha jártál általános iskolába, és ismered a 2 kereszt, 2 bét akkor ez nem jelenthet problémát. Ha mégis, akkor 2 hónap gyakorlás bőven elég.
A harmadik szakasza pedig az esszé kérdés. 3 téma közül lehet választani, és 3 oldalt kell írni.
A kérdések a zenetöriből vannak, mint például Erkel és a nemzeti opera, vagy Mozart és a klasszicizmus..
Valóban meg kell tanulni a zeneszerzőket meg a műveiket, meg a korok jellemzőit, de ez sem vészes, ha időben elkezded.
A szóbelin 20 műdal, 20 népdal, és egy-két soros szolmizációt kell kihúzni. A népdalnál elemezni kell, új vagy régi stílusú..
A műdalnál a korról, és az alkotóról kell beszélni.
A szolmizációs pár sort is tudod előtte gyakorolni, mert ezeket az ének tanárok általában megadják, és papírból szolmizálhatod.
Tévedés, hogy kell hangszer, mert nem kell, bár án örülnék, mert két hangszeren játszok és ezért semmilyen plusz pontot nem kapok, pedig a tantárgy neve ének-zene.
Hát azt hiszem nagyjából elmondtam. 1 év alatt könnyen, fél év alatt folyamatos, rendszeres tanulás mellett nagyon jól fel lehet készülni. Nálunk volt aki 100%ost írt.
Megyek is vissza tanulni..
Ja a dalokat el is kell ám énekelni :D
És az nem biztos, hogy érthető volt, hogy az kottázni azért is kell tudni, mert az egy külön feladat, rész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!