Mit takar konkrétan a gazdaságinformatika?
Nem akarok senkit sem megsérteni, de azok a gazdinfosok (igaz nem sok) akiket eddig ismertem olyan sötétek voltak hogy azt öröm nézni...
Az én véleményem az, hogy valaki nem képes reálisan megítélni a dolgokat egészen addíg, amíg nem járja végig a ranglétrát. Igenis programozzon, tartson karban rendszereket, tudja mifán terem az AD, és akkor majd utána beszélgethetünk arról, hogy egy adott döntésnél melyiket célszerű választani és miért... Illetve ha arról van szó hogy valamit X idő alatt leprogramoznak, azt meg tudja ítélni hogy reális-e vagy sem.
Persze a felsorolt témakörök mind önálló szakmák, nem azt mondom hogy mindenben legyen profi, de legalább alap szinten legyen képben. Amenynire tudom a gazd infos sulikban jelenleg ezeket nem tanítják. Én viszont ilyen emberre még egy szöget sem bíznék (igaz ez én vagyok) nemhogy még adott esetben milliárdos informatikai projekteket...
A véleményem a jelenlegi gazd. infóról ugyanaz mint a különböző audit és egyéb ilyen tanúsító cégekről: termelik a rengeteg papírt, megy a porhintés de pl. még egyik audit sem kér olyat hogy na akkor csináljunk egy próba visszaállítást egy mentésből. Amíg viszont valami csak papíron létezik, az számomra virtuális és nem hiszek benne... :)
Üdv egy műsz. infós programozó :)
Ja igen a kérdésre nem válaszoltam :)
Elvileg a gazd infós mind az informatikából mind a közgázból éppen annyit tanul, hogy ne értsen hozzá :)
Keress rá a neten az egyes iskolákban miket tanítanak milyen tárgyak vannak, mi van a leírásban. Sok hangzatos címet fogsz találni, de ha kicsit a mélyére nézünk a dolgoknak nem túl komoly. Informatikából megtanulják az alapfogalmakat, hogyan kell adatb. és egyéb ilyen programokat használni tul. képpen felhasználói szinten. Mi az a SAP, stb...
Közgázból szintén az alapfogalmak vannak csak, illetve a legegyszerűbb dolgok amiket szerintem valaki leül a gép elé maga is meg tud tanulni záros határidőn belül (igaz papírja nem lesz róla).
Tudom előítéletes vagyok, de az összes műsz. infós szerint akit ismerek a gazd. info büfészak.
Ha alkotni is szeretnél valamit, én mindenképpen műsz. infora mennék (nem rábeszélni akarlak, csak tényeket írok). Nem kell annyira kemény matek mint mondják, ez hülyeség. Persze többet fogsz tanulni mint mondjuk az ELTE bölcszészszakon, de szerintem nem vészes. Legalábbis nálunk nem volt annyira nagyon durva. Deriválás, integrálás (ezek nagyon hasznosak is), val. szám alapok, nagyjából ennyi volt nálunk.
A munkám során pedig mióta 6 éve dolgozom kb. 1 ujjamon (nem kezemen, ujjamon!) meg tudnám számolni hányszor kellett komolyabb matekot használni. Persze ha bankba mennél programozónak ott valszeg sokkal keményebb lenne, de a legtöbb programozó amúgy is olyan alkalmazásokat csinál, ahol nem kell kiszámítani a NASA legújabb rakétályának röppályáját :)
Ahhoz hogy bármilyen rendszert leprogramozz, csak a technológiák ismerete és logikus gondolkodás kell. Ez persze sok tanulást és gyakorlást kíván. A rendszergazdákat is sokan lenézik. Nem véletlenül. Nagyon sok kontár rendszhergazda van. DE ha sokat tanulsz akkor azzal is lehet azért jól keresni és nagyon szép szakma, kihívásokkal tele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!