Milyen szakot válasszak? Főiskolára készülök!
A helyzet az, kedves kérdező, hogy a "jó szakma" - ahogy Te említed - szintén nagyon személyfüggő és szubjektív! De a mostani állás szerint a "jó szakma" a mérnöki (gépész, építész, villamos, közlekedés), illetve az orvosi. Ezekre mindig kell ember, és lehet velük keresni is - de persze mire elvégzed az egyetemet/főiskolát, lehet, hogy ez változik!
A pszichológiát én személy szerint nem választanám! Nem valami hálás szakma, és nagyon ismeretségi kör kell ahhoz, hogy jól keress! Valamint hihetetlen türelem, és lelki világ kell, hogy fel tudd dolgozni az emberek problémáit!
Minden szakmára lesz valaki, aki fújolni fog, és le akar beszélni róla, mivel mind különbözőek vagyunk. Szerintem két lehetőséged van.
1. Vagy nagyon jó és nagyon elhivatott vagy valamiben, és biztos vagy benne, hogy azt akarod csinálni, nem számít semmi...
2. Vagy az az egyetlen célod, hogy jól keress. Akkor nézz körül, mik most a "hiányszakmák" - de azt is kalkuláld bele, hogy hol akarsz majd élni és dolgozni, mert szerintem ez megyénként is változik, és keress egy olyat, amit legalább nem fogsz megutálni életed végéig és valamennyire értenél hozzá.
Én az első kategória vagyok, magyar-angol szakos tanár leszek, kismillióan próbáltak már lebeszélni, de nem sikerült, mivel tudom, hogy ez érdekel, és tisztában vagyok vele, hogy lehet, hogy nem lesz munkám vagy nem fogok jól keresni (erre vannak B terveim), de hiába tanulnék gépészmérnöknek - nem azért mert hülye vagyok, hanem mert az nem tenne boldoggá.
De van olyan ismerősöm is, aki nem volt túl okos, de elment fizetősön pénzügy-számvitelre, mert meggyőződése volt, hogy azzal jobban fog keresni... még nem végzett, de már vett magának egy autót. Nekem meg majd lesz pár évvel később. :) Ez van.
Ez a kérdőív a segítségére lehet annak, aki még nem tudja, hogy mit kezdjen az életével és hogy hol tud tájékozódni arról, hogy mihez kezdjen a gimnázium után:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!