Hogy látjátok a tanárok sorsát a jövőben? Érdemes ennek tanulni?
érdemes-e ezt a pályát választani..úgy hallottam, hogy egyre kevesebb a tanár, kiöregszenek, nyugdíjba mennek és nincs utánpótlás, vagy nagyon kevés
(történelem szakra szeretnék jelentkezni, szombathelyi vagyok...és még annyi érdekelne, hogy vajon indul-e keresztfélévbe ilyen államilag támogatott szak)
Azt mondják, hogy tanár hiány lesz x év múlva. Egyik nap volt a tévében, de hogy hány évet is mondtak, nem emlékszem... Viszont ezek szerint megéri.
Bár sokan végeznek tanárként, de sokuk nem marad a pályán...
Ha így kérdezed, akkor neked nem. Jelenleg csak azok tanulnak tanárnak, akik vagy elhivatottságot éreznek a szakma iránt, vagy sehová máshová nem kerültek be. Sajnos utóbbiak vannak többen.
Az emlegetett tanárhiány meg főleg a TT vonalon már rég létrejött. A humán területek még aránylag stabilak, de ott is kezd nőni a fluktuáció a félreszabályozott rendszer miatt. sokan nem bírják cérnával...
Szerintem se menj tanárnak.
A gyerekekből is egyre kevesebb van. Ha már mindenképp tanár, akkor sokkal jobb lenne matek/fizika, azzal még külföldön is előbb el lehet helyezkedni. De töritanárnak szerintem ne menj, ha meg is akarsz majd élni valamiből.
Amennyiben elhivatottságot érzel a tanári pálya iránt, vágj bele.
Valóban kiöregszenek a pedagógusok, nemcsak a szaktanárok, hanem a tanítók és óvónők is. A reál szakos tanároknál, óvónőknél nagy hiány van évek óta,a humán szakosok és a tanítók esetében már elindult a folyamat. Valóban szégyenletesen keveset keresnek (megnézhető, hiszen nyilvános a közalkalmazotti bértábla), sokan ezért hagyják el a pályát, vagy mert nem érzik magukat alkalmasnak. Ha a történelem mellé egy jó szakpárt választasz, tudsz korrepetálni, vagy egyéb szellemi tevékenységet végezni a tanítás mellett (pl. matematika-történelem, idegen nyelv-történelem, informatika-történelem szakpárral).
A keresztféléves felvételiben induló szakokat csak októberben hozzák nyilvánosságra.
(Tavaly Szombathelyen keresztfélévben indult történelemtanári mesterképzés államin is, de arra csak akkor tudsz jelentkezni, ha már elvégezted a történelem alapszakot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!