Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Továbbtanulási dilemma. Mi a...

Továbbtanulási dilemma. Mi a legjobb? lsd lent

Figyelt kérdés
Jövőre fogok érettségizni, eddig főként az orvosin és a pszichológián gondolkoztam. De úgy érzem nem vagyok elég jó az orvosi pályához, szorgalmas vagyok, tudok tanulni, de amennyire látom nálam sokkal tehetségesebb, okosabb emberek járnak orvosira, akik gimiben (majdnem) kitűnők voltak. Én azért nem vagyok ilyen okos. Szeretek nyelveket tanulni, gondolkozom azon, hogy germanisztikára vagy szlavisztikára menjek pl. tanulni az angol és a német mellett valami ritkábban beszélt nyelvet, pl holland vagy cseh/lengyel érdekelne. Érdemes lenne megpróbálni? És talán még a tanítóképző érdekelne, de ez nagyon kérdéses még. A javaslatokat, tanácsokat megköszönöm! :)
2011. júl. 28. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:

Orvosira bekerülni nehéz. De a legnagyobb tévhit, hogy oda csak a kitűnő tanulók valók. Ha lelkiismeretes vagy, és bekerülsz, még ha nem is leszel szín5ös, vagy 5ös egyáltalán, akkor is borítékolhatod, hogy jó orvos lesz majd belőled. Tapasztalatból mondom ezeket.

Az a kérdés, mit akarsz?

2011. júl. 28. 21:56
 2/9 anonim ***** válasza:

Orvosira csak akkor menj, ha ennek tudnád szentelni az életed és sok mindenről le is mondanál érte. Ha képes vagy nagyon keményen megdolgozni érte, és igazán akarod.

A pszichológiára is vonatkozik ez, nem teljesen, de valamennyire igen. Ez nem munka, hanem hivatás, akkor válaszd, ha szívvel-lélekkel tudod csinálni, és nem bánod az alacsony fizetést, lelki nehézségeket.

A nyelvszakok jóval könnyebbek, de azokat szerintem csak akkor válaszd, ha tanár szeretnél lenni.

egy (már majdnem) pszichológushallgató

2011. júl. 28. 22:00
 3/9 A kérdező kommentje:
azt hiszem lesz min gondolkoznom a nyáron...
2011. júl. 28. 22:11
 4/9 A kérdező kommentje:
de köszönöm a bölcs válaszokat! :)
2011. júl. 28. 22:11
 5/9 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező nekem gimiben 3,9 volt a legjobb átlagom (világ életemben lusta disznó voltam), mégis elsőre felvettek orvosira, és eddig a két év alatt egyetlen pótvizsgám volt. Ha szereted a biológiát, érdekel az emberi szervezet működése, és tudsz kommunikálni az emberekkel, akkor semmi akadályát nem látom annak, hogy orvos legyen belőled.

Ami az elhivatottságot illeti, az bizony kell, hogy el tud végezni az egyetemet, és utána folytatni tudd a tanulást egészen életed végéig. Viszont ettől a szívvel lélekkel baromságtól hányni tudnék, amit az egyik előző hozzászóló írt. Mi nem mártírok vagyunk/leszünk, hanem orvosok! Normálisan dolgozni, csak normális munkakörülmények között lehet. De mire te odakerülsz, valószínűleg már kiharcoljuk azt, hogy normális mennyiségű pénz áramoljon az egészségügybe, normális fizetések legyenek, és ne azért ne tudjuk meggyógyítani a beteget, mert nincs pénz gyógyszerre.

2011. júl. 28. 22:48
 6/9 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy mit szeretnél csinálni, ha orvos akarsz lenni akkor próbáld meg, tényleg bekerülni nehéz meg aztán tényleg sok mindent be kell áldozni ott. Tolmács akarsz lenni vagy műfordító vagy valami hasonló akkor idegen nyelvi szakra jelentkezz, ha mondjuk nem olyan nyelvvel akarsz foglalkozni, ami most felkapott pl angol, német, akkor menj másmilyenre, amit írtál a szlavisztika is jó,de ha tanító akarsz lenni na az szerintem ne akarj lenni mert annyi van, hogy sok, na jó ezt ne vedd komolyan(vicc volt, egyébként nagyra értékelem a tanítókat is) :), ha tanító akarsz lenni legyél az, a lényeg, hogy szeressed, amit csinálsz, mert ha nem szereted akkor nem sokat ér az egész. Remélem némileg tudtam segíteni, sok sikert a jövőben!
2011. júl. 28. 22:54
 7/9 anonim ***** válasza:

Kapjál csak be egy Cerucalt, ha annyira hányni tudnál...Jól beszélt ő. Orvosként mindig arra gondolj, hogy a te szeretteid/hozzátartozóid közül is fekhet ott bárki a műtőasztalon. Mindenkihez így kellene hozzáállni, ezt takarja a szívvel-lélekkel kifejezés. Az más kérdés, hogy sem anyagilag sem erkölcsileg nem vagyunk megbecsülve, ez ellen küzdeni kell.

Szomorú, hogy leendő orvosként ettől hányni tudnál. A szívvel lélekkel való munka nem jelent egyet az altruizmussal.

2011. júl. 28. 22:55
 8/9 anonim ***** válasza:
Kedves előző, az a probléma, hogy az emberek többsége elvárja az orvostól, hogy éhbérért napi 25 órát robotolva rabszolgaként dolgozzon! Na ez az amivel problémám van. Az viszont alap, hogy minden egyes beteget a legjobb tudásom szerint próbálok meg ellátni, emberként kezelem őket, de azt szerintem én is elvárhatom, hogy emberként bánjanak velem.
2011. júl. 28. 23:19
 9/9 anonim ***** válasza:

Ezzel nem csak neked van problémád. Sőt, neked medikusként ezzel még nincs is problémád. Majd ha odajutsz, lesz.

[link]

Érdemes elolvasni egy nyugdíjas bölcs ember gondolatait.

A mai magyar egészségügy agonizál, remélhetőleg mire odakerülsz, már megújult valójában fog pompázni. Bár erre most nem sok esélyt látok.

2011. júl. 28. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!