Pesten melyik az a legjobb iskola, ahonnan bárhova esélyed van felső fokon tovább tanulni? Hol lehet továbbtanulási statisztikákat nézni?
Én 80-ban születtem, tehát teljesen lemaradtam az oktatási újításokról. Most van egy babám és teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi lesz vele. Borzasztó, hogy az a nyomás van az emberen, hogy már most - amikor még semmilyen készségét, képességét nem ismerem - tudnom kellene, hogy milyen felsőfokú suli, vagy szakma felé terelgessem.
Szerintem jobb volt régebben a 8 osztály, aztán külön a középiskola, mert akkor elég volt egy jó általánost keresni, aztán a 8 év alatt még lassacskán kiderülhetett, hogy mihez van a gyereknek affinitása.
Ráadásul hallottam olyan suliról, hogy már az sem mindegy melyik oviba járt a gyerek!!! Rémes!!!
"már most - amikor még semmilyen készségét, képességét nem ismerem - tudnom kellene, hogy milyen felsőfokú suli, vagy szakma felé terelgessem. "
Ne terelgesd te semmi felé.
Segíts neki kibontakoztatni a személyiségét, és kideríteni, miben tehetséges. Így ő majd el tudja dönteni, ha oda kerül, hogy mihez akar kezdeni magával.
"Szerintem jobb volt régebben a 8 osztály, aztán külön a középiskola"
Ez most is így van. Jó, persze vannak 6 meg 8 osztályos gimnáziumok, de nem kell ilyenekbe íratni, és akkor külön 8 és 4 éve lesz.
"Ráadásul hallottam olyan suliról, hogy már az sem mindegy melyik oviba járt a gyerek"
Ugyan már, ez egy kicsit azért tényleg túlzás.
Én egy sima vidéki oviba jártam, semmi extra, egy sima no-name vidéki ált. iskolába, de egy remek középiskolába mentem tovább egy másik városba (saját döntés alapján), most meg a Corvinuson tanulok az ország második legmagasabb ponthatárú szakán.
Ha szorgalmasnak, lelkiismeretesnek neveled, és ki tud bontakozni, akkor megtalálja a helyét. Amúgy nem jó, ha te döntesz helyette.
Ajánlom olvasgatásra Ranschburg Jenő könyveit.
De rögtön itt egy cikk bevezetésképp:
"Borzasztó, hogy az a nyomás van az emberen, hogy már most - amikor még semmilyen készségét, képességét nem ismerem - tudnom kellene, hogy milyen felsőfokú suli, vagy szakma felé terelgessem."
Szerintem ez a mondatom elkerülte a figyelmedet.
A terelgetés egyfajta segítség, mert a jó szülő, aki nem elvakultan a saját elmaradásait szeretné bepótolni a gyereken, igenis tud segíteni az irányvonalak megmutatásában. De éppen erről írtam, hogy nem hogy ilyenkor, de még évekkel később se nagyon látni.
És azért van bennem az a gondolat, hogy nem mindegy milyen iskola, mert sok olyat hallani, hogy valahol 5-ös tanuló, aztán továbbtanulásnál bekerül egy olyan suliba, ahol kiderül, hogy az az 5-ös nem a valóságot mutatta, azaz örül, ha bukdácsolva sikerül neki. És van az ellenkezőjére is példa, hogy a 2-esével felsőbb sulikban akár 4-es is lehet, mert az a 2-es olyan szigorú volt.
Az a kérdés is motoszkált bennem, hogy van-e még a 8 osztályos, aztán külön a közép- és végül a felső suli. Köszi rá a választ. :)
Bár erős a gyanúm, hogy annak is érdemes utána néznem, hogy a mai oktatási rendszerben melyik igazán jobb neki.
Azt hiszem igazán az olyanok értik meg a dilemmáimat, akik hasonló időszakban születtek, mint pl. az első válaszoló is. :(
Szerintem túl van bonyolítva a rendszer és mégis sokkal gyengébbnek tűnik, mint a mi időnkben. Azt hiszem a messze híres magyar oktatásnak lassan annyi lesz, ha így folytatódik tovább. De ez már másik lapra tartozik.
Szerintem se terelgesd...
Ha marhapásztor akar lenni, akkor az lesz.
Hogy valami közelebbit is mondjak, szerintem nem igazán múlik ez a középiskolán... ha valami érdekli, azt meg fogja taunlni.
Nem beszélve arról, hogy ha esetleg tévedsz, hogy őt vajon mi érdekli, akkor egy életre eláshatod magad előtte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!