Az már beleszámít a támogatott 12 félévbe? Vagy fizetni kell? Mondjuk ha már van egy OKJ-m? Mit nyújt egy felsőfokú szakképzés? Többet, mint egy szakma? Biztosan nem diplomát, csak nem vagyok vele tisztában. Amit tudtok róla, azt leírhatnátok, megköszönném. :))
2011. júl. 11. 12:40
1/7 anonim válasza:
A felsőfokú szakképzés, tulajdonképpen felsőfokú OKJ képzés egyetemen belül. Ha egyetemen végzel el egy ilyen képzést, akkor annyival csökken az állami támogatott kereted, ahány félév alatt végeztél vele.(Normál esetben ez 4 félév).
Ha már van egy OKJ-d, akkor csak költségtérítéses formában mehetsz, mert ugyanúgy ahogy csak egy diplomát támogat az állam, OKJ-t is csak egyet!
2011. júl. 11. 12:57
2/7 anonim válasza:
Nekem egyetemi hallgató nővérem azt mondta, hogy sima OKJ-s képzés (pl. villanyszerelő, kozmetikus) után is lehet államilag támogatottan felsőoktatásba felvételizni, sőt, egyes OKJ-kat be is számítanak pluszpontnak a felvételibe (pl. informatika szakra a rendszergazdát). Lényeg, hogy maradjon államilag támogatott félév.
2011. júl. 11. 13:05
3/7 anonim válasza:
Visszatérve az fsz-re : beleszámít az államilag támogatott félévekbe.
Annyi előnye van, hogy felvételikor ezt meg lehet jelölni utolsó helynek, ha alapképzésbe nem vennék fel az embert. Ha valaki elvégez egy fsz-t, után alapképzésbe felvételinél több pontja lehet, ha olyan szakra megy, aminek az fsz-nek is köze van, sőt, ha ugyanazon az egyetemen maradsz, akkor előfordul, hogy kevesebb tantárgyad lesz.
2011. júl. 11. 13:07
4/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. :)
És azt nem tudjátok, ez milyen gyakorisággal történik? Mármint ugyanúgy nappali munkarend és akkor olyan, mint egy egyetemi órabeosztás, v hogyan? És ezt egyetem mellett is lehet végezni, mint ahogyan OKJ-t lehetne?
2011. júl. 11. 13:11
5/7 anonim válasza:
nappali munkarend általában, de ha egyetemen végzed, akkor magad csinálod az órarendedet! tehát ugyanúgy egyetemista leszel! Mellette másik szakot végezni szerintem nagyon fárasztó.
2011. júl. 11. 13:13
6/7 anonim válasza:
De ha középiskolában tanulod az FSZ-t(mint például én), akkor tanulói jogviszonyban vagy, nem hallgatóiban, ezért nem fogynak az államilag támogatott féléveid. Így én nem 8, hanem ugyanúgy 12-vel kezdhetem az egyetemet.
2011. júl. 11. 13:39
7/7 anonim válasza:
Ne beszéljetek már hülyeségeket, ennyi............ Az állam 12 félévet támogat a FELSŐOKTATÁSBAN, amibe az FSZ képzés is beleszámít. Tehát van szakmunkás bizonyítványa vagy egyéb OKJ-je, akkor is még 12 félévet támogat neki az állam, persze ha felveszik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!