Hogyan kell kottát olvasni?
Ajánlom, hogy ezt az anyagot olvasd végig, nagyon jól, egyszerűen és érthetően leírja a kottaolvasás alapjait és elméletét.
Ha az elméletet már érted, akkor gyakorolni kell, tehát fogod a kottákat és elénekled. Ehhez már kell egy olyan ismerős, aki tud kottát olvasni és van hallása is, hogy el tudja dönteni, jól csinálod-e.
A legtöbb gyermekdal violin - kulcsra íródott. Ezt G-kulcsnak is nevezik, mert kiinduló pontja a 2.vonalon, a G (ábécéshangon) van.
A hangsor:
dó-ré-mi-fá-szó-lá-ti-dó = ezek szolmizációs hangok
C - D- É- F- G - Á- H- C = ezek ábécés hangok
Helyei:az előjegyzéstől változhatnak
Ha nincs előjegyzés:
C - az alsó vonal (1. vonal) alatti pótvonalon
D - az alsó vonal alatt
É - az 1. vonalon
F - az 1 és 2.vonal között
G - a 2. vonalon
Á - a 2. és 3. vonal között
H - a 3. vonalon
C' - a 3. és 4. vonal között
Ezek után még van egy vonalas, kétvonalas magasabb hang, ami folytatólagosan felfelé megy.
D' - 4.vonal
É' - 4. és 5.vonal között
F' - 5. vonal
G' - 5. vonal felett
Á' - 5. vonal feletti pótvonalon
Itt le is van rajzolva
Ezen kívül még vannak még zenei módosítójelek/előjegyzések, melyet kereszttel # vagy bé-vel b jelölnek. Ez az eredeti hangot lefelé vagy felfelé tolja, illetve meg is szüntetheti.
A kereszt az előtt álló hangot egyszeresen felfelé módosítja.
A bé az előtt álló hangot egyszeresen lefelé módosítja.
A feloldójel az előtte álló hangra vonatkozó bármely korábbi módosítás érvényességét megszünteti.
Egyszerűbb dallal kezd ,mondjuk süss fel nap vagy boci-boci tarka. Mert annak a dallamát is tudod.
Sok sikert!
Bár én nem voltam ilyen alkalmasságin, mert más irány mellett döntöttem, de ahhoz, hogy el tudja énekelni,vagy akár csak le tudja szolmizálni a kottát, az alapokkal tisztában kell lennie. S itt akkor még nem is említettem a szekundot, tercet, más dúr és moll hangsort.
Szerintem nem elég az abszolút hallás az alkalmasságin.
Akkor nekem mákom volt. Miután énekeltem, megkérdezte a nő, vagyis inkább kijelentette, hogy: "Te zenei suliba jártál ... ?! Hallom a hangodon." Pedig kritikus volt, előttem sokan jöttek ki sírva, és kiakadva, hogy ez a nő nagyon sok rosszat mondott nekik.
Én csak néztem ki a fejemből, mikor feldolgoztam, és annyit mondtam, hogy nem, én sima gimnáziumban végzek.
A szolmizálásnál meg a sor utolsó hangja nem ment, mert összezavarodtam, annyira izgultam, de kb 4 hang terjedelemben volt az egész, ha jól emlékszem, és a nagy vizsgadrukkban örültem, hogy beszélni tudok, főleg tesi alkalmassági után :)
Nagyon szépen köszönöm a sok választ!
Esetleg te, aki már voltál tanítói alkalmasságin, neked írhatnék privát üzenetet? csak mert volna még 1-2 kérdésem a vizsgával kapcsolatban, és ismerősöm egy sincsen aki volt már ilyen vizsgán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!