Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Hogyan kell kottát olvasni?

Hogyan kell kottát olvasni?

Figyelt kérdés
Tanítói alkalmassági vizsgára készülök és ehhez kérnék egy kis segítséget. Aki tud legyen szíves valamilyen oldalt ajánlani az interneten,ahonnan könnyen megtanulhatnám vagy esetleg le tudná nekem itt írni. Néhány ütemet kell majd lapról elolvasnom,az egyszerű gyermekdalok szintjén, az ötvonalas rendszerben. Előre is köszönöm.
2011. jún. 14. 11:02
 1/8 anonim ***** válasza:

Ajánlom, hogy ezt az anyagot olvasd végig, nagyon jól, egyszerűen és érthetően leírja a kottaolvasás alapjait és elméletét.

Ha az elméletet már érted, akkor gyakorolni kell, tehát fogod a kottákat és elénekled. Ehhez már kell egy olyan ismerős, aki tud kottát olvasni és van hallása is, hogy el tudja dönteni, jól csinálod-e.

2011. jún. 14. 11:16
 2/8 anonim ***** válasza:
Ja, csak a link maradt le: [link]
2011. jún. 14. 11:16
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb gyermekdal violin - kulcsra íródott. Ezt G-kulcsnak is nevezik, mert kiinduló pontja a 2.vonalon, a G (ábécéshangon) van.

A hangsor:

dó-ré-mi-fá-szó-lá-ti-dó = ezek szolmizációs hangok

C - D- É- F- G - Á- H- C = ezek ábécés hangok

Helyei:az előjegyzéstől változhatnak

Ha nincs előjegyzés:

C - az alsó vonal (1. vonal) alatti pótvonalon

D - az alsó vonal alatt

É - az 1. vonalon

F - az 1 és 2.vonal között

G - a 2. vonalon

Á - a 2. és 3. vonal között

H - a 3. vonalon

C' - a 3. és 4. vonal között

Ezek után még van egy vonalas, kétvonalas magasabb hang, ami folytatólagosan felfelé megy.

D' - 4.vonal

É' - 4. és 5.vonal között

F' - 5. vonal

G' - 5. vonal felett

Á' - 5. vonal feletti pótvonalon

Itt le is van rajzolva

[link]

Ezen kívül még vannak még zenei módosítójelek/előjegyzések, melyet kereszttel # vagy bé-vel b jelölnek. Ez az eredeti hangot lefelé vagy felfelé tolja, illetve meg is szüntetheti.

A kereszt az előtt álló hangot egyszeresen felfelé módosítja.

A bé az előtt álló hangot egyszeresen lefelé módosítja.

A feloldójel az előtte álló hangra vonatkozó bármely korábbi módosítás érvényességét megszünteti.

[link]

Egyszerűbb dallal kezd ,mondjuk süss fel nap vagy boci-boci tarka. Mert annak a dallamát is tudod.

Sok sikert!

[link]

2011. jún. 14. 11:24
 4/8 anonim ***** válasza:
Én idén voltam tanítói alkalmasságin, ilyen sok minden nem kell, csak eléd raknak egy kottát, és el kell énekelned :) Beszélned nem kell róla. Nincs véletlenül énektanár ismerősöd? Vagy az egyik régi énektanárodat nem lehet megkérni?
2011. jún. 14. 11:57
 5/8 anonim ***** válasza:

Bár én nem voltam ilyen alkalmasságin, mert más irány mellett döntöttem, de ahhoz, hogy el tudja énekelni,vagy akár csak le tudja szolmizálni a kottát, az alapokkal tisztában kell lennie. S itt akkor még nem is említettem a szekundot, tercet, más dúr és moll hangsort.

Szerintem nem elég az abszolút hallás az alkalmasságin.

2011. jún. 14. 14:46
 6/8 anonim ***** válasza:

Akkor nekem mákom volt. Miután énekeltem, megkérdezte a nő, vagyis inkább kijelentette, hogy: "Te zenei suliba jártál ... ?! Hallom a hangodon." Pedig kritikus volt, előttem sokan jöttek ki sírva, és kiakadva, hogy ez a nő nagyon sok rosszat mondott nekik.

Én csak néztem ki a fejemből, mikor feldolgoztam, és annyit mondtam, hogy nem, én sima gimnáziumban végzek.

A szolmizálásnál meg a sor utolsó hangja nem ment, mert összezavarodtam, annyira izgultam, de kb 4 hang terjedelemben volt az egész, ha jól emlékszem, és a nagy vizsgadrukkban örültem, hogy beszélni tudok, főleg tesi alkalmassági után :)

2011. jún. 14. 20:44
 7/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a sok választ!

Esetleg te, aki már voltál tanítói alkalmasságin, neked írhatnék privát üzenetet? csak mert volna még 1-2 kérdésem a vizsgával kapcsolatban, és ismerősöm egy sincsen aki volt már ilyen vizsgán.

2011. jún. 14. 21:08
 8/8 anonim ***** válasza:
Hogyne, írhatsz. :)
2011. jún. 14. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!