Mit kell tudni az egyetem fizetős szakjairól? Bővebben.
Mit kell tudni az egyetemek költségtérítéses szakjairól? 1. mikor és milyen részletekben kell befizetni az összeget? 2. Milyen elbírálást, megítélést kap a professzoroktól az ember, ha ilyen szakon tanul - pozitív vagy negatív? (Gondolok ilyenre pl.: "átengedjük, hiszen úgyis fizet", "megszivatjuk, úgyis van pénze") Van egyáltalán ilyen megkülönböztetés? 3. Milyen juttatások járnak/nem járnak a költségtérítéses szakon? (családi pótlék, ösztöndíj, stb...) 4. Mennyi az esélye (kb.) annak, hogyha az ember jól tanul, átveszik államilag támogatottba?
Tudom, egyszerre így sok, de nagyon kíváncsi vagyok, sajnos rossz pontszámaim vannak... :(
A tanároktól semmilyen megkülönböztetést nem kap, mivel a tanár nem tudja, hogy ki állami és ki költséges, mindenki ugyan azt tanulja, ugyan arra az órára jár stb.
A többiről nem tudok nyilatkozni sajnos.
1. Egy összegben kell kifizetni, úgy nem kezdheted el a félévet (legalábbis nálunk így van), amíg nem fizetted be az összeget. De lehet kérni szociális helyzetre hivatkozva részletfizetést.
2. A tanárok nem tudják, ki van fizetősön, és kik nem. Sőt még a diákok sem. Mivel nincs különbség - ugyanazokra az órákra járunk stb., csak a fizetősök év elején leperkálnak egy kis pénzt.
3. Fizetősként nem kaphatsz tanulmányi ösztöndíjat, CsaládiPótlék nem jár felsőoktatásban, nálunk szociális ösztöndíjat, tankönyvtámogatást és kolit sem kaphat, aki fizetősön van.
4. Van esély átkerülni, ha annyira jó az átlagod, hogy a fizetősök legjobb kb. 10%-ában vagy, így a legrosszabb államisokkal helyet lehet cserélni. De ezt így könnyű elmondani, a megvalósítás már nehezebb, főleg bizonyos szakokon.
1 egyben kell fizetni egy félévet, beiratkozásig el kell utalni. ha van diákhiteles szerződésed, akkor ők utalják az iskolának, de akkor a szerződés másolatát kell leadni beiratkozáskor.
2 nem tudja ki fizet és ki nem. de egy bukási arányt mindenképpen hoznak. "szórják" a csoportot
3 se családi, se ösztöndíj. illetve ösztöndíj az iskoládon múlik, de olyat kell teljesíteni érte hogy az ember feletti (x feletti átlag, nincs csak 1 uv, nincs 1es)
4 van rá esély, iskolafüggő, plusz hogy az államin hányan esnek ki, mennyivel jobb az átlagod. nálunk szinte lehetetlen átkerülni.
1. vagyok, nálunk kolit kaphatnak, de semmi más támogatást nem.
Melyik suliba, milyen szakra mész?
Elvileg tényleg nem tudják, hogy ki fizet és ki nem, de ha mégis, akkor tanáronként változó, hogyan állnak hozzá.
Elvileg semmilyen támogatás nem jár a fizetősöknek (de ez iskolánként változhat). Ösztöndíj viszont járhat (én így tudom, de ez is lehet változó).
Nagyon nagyon kicsi annak az esélye, hogy fizetősből államira kerülsz, viszont, ha rosszul tanulsz bármikor áttehetnek államiról fizetősre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!