Van e értelme a Diploma kontra szakmunkás vitának így?

Figyelt kérdés

Olvastam értelmes hozzászólásokat e témában korábbról és örültem neki, hogy vannak többen, akik mélységében képesek megragadni ennek a problémahalmaznak a gyökerét. Soha nem értettem meg igazán, hogy miért jó nagyon sok kérdéskört valamiféle versengésként, kinek nagyobb a fű a kertjében szinten megközelíteni, kezelni, válaszolni. Avagy ki az értékesebb stb? Szerintem nem jól kezeljük és egyáltalán képtelenek vagyunk társadalmi szinten kezelni bizonyos problémákat.

Szakmunkások kontra diplomások? Sokszor hajtogatott versengő témaindító. Olvastam egyet itt:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-..

Magamról annyit: képzett szakmunkás vagyok, érettségivel, középfokú végzettségekkel, rendelkezem és bőven van gyakorlatom a szakmámban. Amikor tanultam a faipari szakmát úgy gondoltam, jobb mélységeiben megismerni a szakmát és teljesebben látni a képet, mint erővel nekirontani az anyagnak. Hittünk benne (elhitették velünk) a 90-es évek elején, hogy megbecsülik majd az intelligensen is viselkedő, munkájukra igényes szakembereket. Nagyot változott a világ. És tévedtünk, látjuk, hogy a valóságot a vevőnek kimondani merő szakemberek, soha nem leszenk olyan megbecsültek és sikeresek idehaza, mint a hazudni tudó "szakemberek". Ezért megy el többségünk külföldre, más a morál a hozzáállás a jó szakiparosok felé. Szerintem egy a tudását a gyakorlatban alkalmazni tudó egyetemi, mérnöki, főiskolai szakemberre éppoly nagy szükség van,mint a jó szakmunkásra, de nem ilyen tömegben és nem így, ahogy ma van. Tudomásul illene vennünk, hogy egy jó mérnök tudása semmit sem ér egy kitűnő, a terveket megvalósítani is tudó szakmunkás nélkül, és fordítva is igaz. Az egymás iránti tisztelet az ami legfőképpen hiányzik minden téren. Beszélünk róla, hogy tisztelnünk kéne egymás munkáját (morál, fizetés), de nem ez van a valóságban. És az emberek ebbe belefáradtak már. Úgy látom és úgy voltam mindig is a papírral, hogy szép-szép, de mi, vagy inkább, ki van mögötte? Amennyiben nem változtatunk a gondolkodás módunkon, mint a képzett szakerő, mint a jóminőségű és tehetséges megmaradt diplomás munkaerő tömegével és vissza fordíthatatlanul el fog vándorolni. Az ismerettségi körömben tömegével vannak elvándorlók, mert úgy látták, hogy havi 80-100 ezerből hosszútávon semmi biztos nem várja őket itthon. Ha azt mondjuk, hogy apuka havi 100-110et megkeres napi 9-10 munkaórával, anyuka meg otthon van a kisdeddel havi 38-ért..... már nem is olyan jó fizetés ugye? Nem várható el így a hosszútávú lelkesedés egyik oldalról sem. De a kezdő orvosok 95 ezres nettója se semmi. Egyik sincs megbecsülve, de a gyári munkás se, aki havi 58-ért robotol. Gyermeket tisztes körülmények között, megfelelő ellátással ilyen anyagi terhek mellett nem lehet korrekten bevállalni szerintem. Mert előbb utóbb meglesz valahol a böjtje. Mint fentebb mondtam hiányzik a kölcsönös tisztelet egymás munkája iránt mint szellemi, mint fizikai szinten.

Ti miként tapasztaljátok ezeket a dolgokat magatok körül?

2011. ápr. 27. 13:54
 1/4 anonim ***** válasza:

Mérnök vagyok.

Amiért ez lettem az az hogy napi 10 órában én nem fogok fizikai munkát végezni.

De ettől még nem nézem le józsibácsit aki a sorvezető pl nálunk.

két külön dolog.Akinek jó hogy olajban áll a keze egész nap,tegye...de ne fujjogjon hogy én ha összekenem magam akkor megyek,lemosom és krémezem,és a következő 3 napban ha nem muszáj nem megyek a gyártósorra:)

(nőből levő mérnök vagyok ráadásul)

az meg hogy kivándorlás...diplomával sincs megfizetve az ember,két mérnöki fizura nem merünk egy porontyot vállalni...záros határidőn belül külföld a cél...

2011. ápr. 27. 14:13
 2/4 anonim ***** válasza:

Én okj-t végeztem és utána elhelyezkedtem a logisztikában vezetői szinten. Míg az eladók között találkoztam olyannal, akinek 2 diplomája volt. Nem tudott elhelyezkedni.

Sok embertől hallom, hogy a diplomásokat azért 'nem szeretik', mert sokat kell nekik fizetni.. szerintem ez hülyeség. Ha valaki ért ahhoz, amit csinál, akkor megfizetik. Ha azt se tudja, hogy 2+2 mennyi?! akkor kirugják. Bár ez az utóbbi időben nem jellemző, mert ált. vkinek a vkije az adott illető mindig.

Az pályakezdő orvosokat sajnálom és meg is értem, hogy kivándorolnak külföldre. Annyi pénzt, amit itthon kapnak.. kész vicc.. De azért az idősebb orvos generáció is 'visszafoghatná' magát. Cuki a hála pénz, főleg a szülésnél ... de pofátlanok azért ne legyünk, véleményem szerint.

2011. ápr. 27. 14:31
 3/4 anonim ***** válasza:
24%

Utolsó vagyok.

Még csak annyit, hogy most csinálom a diploma munkám és nekem nem volt végső célom az, hogy érettségivel vagy okj-val futkározzak a világba.

2011. ápr. 27. 14:32
 4/4 anonim ***** válasza:

Nincs értelme, mert ez egy összetett, óriási, globális dolog egy aprócska része.

Azt kéne megérteni, hogy semmiféle iskolai papír megléte, vagy épp hiánya nem minősít emberileg (és ma már sajnos nem garancia arra sem, hogy lesz munkád), az viszont igen, hogy egymással szemben hogyan viselkedünk. A dolgok nem vagy csak feketék, vagy csak fehérek.

Ezt kéne már végre megérteni.

2011. ápr. 28. 00:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!