Honnan tudom, hogy jó lennék tanárnak?
A tanárszakon vannak gyakorlatok, amit értékelnek, és ott majd megmondják, hogy min kell változtatnod, hogy jó tanárrá válj!
A fizetés tényleg nem sok, de ha ezt szeretnéd, akkor vágj bele!
Én kényszerből csináltam tanárszakot, mert egyszakos voltam és mellé kellett még vmi specializáció, ami azon a nyelvszakon csak a tanárszak volt, így megcsináltam. Az elméleti órák nagyon unalmasak voltak, de a gyakorlat alatt megtetszett a tanítás, és már egyáltalán nem bánom, hogy megcsináltam!
A fizetésről: ha középiskolai tanár vagy, akkor a közalkalmazotti bértábla szerint az alapbér: bruttó 129500, nettó 93 körül van, de jöhet rá ilyen-olyan pótlék, étkezési utalvány. Kb. nettó 100000-at keres egy kezdő középiskolai tanár. Az általános iskolai kevesebb.
Remélem segítettem!
köszi szépen mindenkinek!
Ha egyetemi tanár akarok lenni akkor kb mennyi év alatt érek el addig h ott is tudjak tanítani?
Előbb azt gondold végig, hogy az ált.sulis és középsulis osztályodban hogyan viselkedtek a diákok a tanárokkal. Ha te el tudnád viselni, hogy veled is így viselkedjenek, és tudnád kezelni, akkor jó.
A második, hogy szereted-e a gyerekeket/embereket. Szerintem ez is nagyon fontos.
A harmadik, hogy kimernél-e állni emberek elé és beszélni hozzájuk. Nekem volt egy olyan tanárom, aki nagyon félénk volt, ezért az osztálytársaim(na jó néha én is:D) folyamatosan beszólogattak neki, mert tudták(tudtuk), hogy úgy sem tesz semmit.
Ahhoz, hogy egyetemen taníthass, Phd-s képzésben kell részt venned, ez 3 év, ezután kapsz egy doktori címet, és taníthatsz egyetemeken, szépen sorra járva a ranglétrát: tanársegéd, adjunktus, docens.
Persze olyan tanárok is tanítanak az egyetemeken, akiknek nincs doktori címük, de a legtöbbnek van.
Ahhoz, hogy Phd-s képzésbe felvegyenek, a szigorlataid jegyeinek átlaga legalább 4.00 kell hogy legyen (nálunk legalábbis, máshol nem tudom), de mindenképpen jól kell tanulnod, és szívesen veszik, ha minden rendezvényen, kutatásban, programon aktívan részt veszel.
Egyetemi oktató lehetsz rögtön a diplomázás után is. Vannak szakok, ahol a jó képességű felsőéveseket megbízzák, hogy tartsanak órákat (gyakorlatokat) az elsős diákoknak.
Mellékesen tisztáznék egy fogalmat amit középiskolásként még nem kell tudni: egyetemi tanár az a professzor (ahhoz még kell neked 20-30év:). Amiről itt szó van, az egyetemi oktató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!