Nehéz Matek? Ellipszoid vs spirál? Egy sörért levezeted?
Adott egy ellipszoid, amelynek hosszanti szélessége 10 méter keresztirányú szélessége 71 cm vastagsága 52 cm rá van tekerve egy 22 fokkal emelkedő spirál hosszanti irányban amely a két hosszanti pólus közepéppontjából indul.
Számítsa ki a spirál menetszámát, és hosszát ha ki van egyenesítve, továbbá számítsa ki az ellipszoid felületét, térfogatát.
Hány négyzetmiliméternyi felületet nem takar el a spirál az ellipszoidból, ha a szál átmérője 0,25 ?
Szóval én még képletet sem találtam hozzá, ha valaki megoldja, minden tiszteletem az övé! :)
Nehéz a kérdés, ezért a választ több részben küldöm.
Az ellipszoid felszínélre, térfogatára vannak képletek, például itt:
A nehezebb kérdés a spirál. Ide írom néhány gondolatomat, hátha segít.
Ha párhuzamosan levetítjük, akkor egy szinuszgörbéhez hasonlót látunk az ellipszoidnak megfelelő hosszúkás ellipszisben, ami az elején 22 fokkal emelkedik. Kellene a görbe hossza. Ez a görbe hosszára vonatkozó integrálképlettel lenne számítható, ha tudnánk a képletét.
0,25 mi? Centiméter, vagy milliméter?
A menetszámot inkább a vetületen számolnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!