Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » A közgazdasági alapismeretek...

A közgazdasági alapismeretek érettséginek van üzleti és elméleti része. Külön is megfelel a közgazdasági alapismeretek címszó alatt meghirdetett érettségi feltételnek?

Figyelt kérdés
Mert a felvi.hu-n csak azt olvastam, hogy ez is lehet érettségi tárgy, de az érettségi ebből a tantárgyból 2 részre van szedve, a két érettségi vizsga egy napon van . ugyanabban az időben. Így nyilván lehetetlen mindkettőt megcsinálni. turizmus vendéglátás szakra elég ha pl.: közgazdasági alapismeretek elméleti érettségit csinálok? Ezért ugye kapok pontot?
2011. febr. 23. 16:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Igazából nem értem a kérdésed, de leírom a tapasztalatomat, hátha az segít!

Nekem közgazdasági-alapismeretek (elméleti gazdaságtan) érettségim volt, ami a hétköznapi közgazdaságtan órák anyagából volt központilag összeállítva (mikroökonómia, makroökonómia és nemzetközi gazdaságtan). Ha ezekből érettségizel, akkor elég nagy eséllyel éled túl az egyetem első évét, amiben ezek a tárgyak a matek mellett a szórótárgyak között szerepelnek. Mindemellett a közgazdasági-alapismeretek (üzleti gazdaságtan) érettségire elviekben csak akkor tudsz jelentkezni, ha tanultál üzleti gazdaságtant (mivel legalább 2 évig kell tanulnod valamit ahhoz, hogy le is érettségizhess belőle). Ez az érettségi tartalmazza a pénzügytan részét, a számviteli részt, vállalkozási részt, marketing részt, statisztika részt. Nagyon sok minden van hozzá, mi modulrendszerben tanultuk (1 éve érettségiztem) és minden modult kb. 2-3 hónapig tanultunk és 2 éves volt a képzés, de senki sem érettségizett ebből, mert a heti 3 elmélet és 1 gyakorlat is kevésnek bizonyult. Amennyiben pénzügy-számvitel szakra mennél, ez lenne jobb, mert a pénzügyi és számviteli ismereteket jobban elmélyíti, a turizmus-vendéglátáshoz igazából egyiknek sincs konkrét köze, de véleményem szerint a közgazdasági-alapismeretek (elméleti gazdaságtan) a jobb!

Azért van a két vizsga egyszerre, mert ezek egymást kizárják, természetesen nem kell mindkettőt megírni. Jelentkeztél érettségire, ott bejelölted te magad, hogy milyen tárgyat, milyen szinten akarsz teljesíteni. Vedd elő ezt a lapot és nézd meg, esetleg kérd meg az osztályfőnöködet, vagy az üzleti tanárod (ha van), vagy közgazdaságtan/elméleti gazdaságtan tanárodat, attól függ, ki rendesebb, hogy nézzék meg miből kell érettségizned.

Egyébként így február végén időben rájöttél, hogy nem tudod, mi az érettségi tárgyad...

2011. febr. 23. 22:39
 2/13 A kérdező kommentje:
nem idén érettségizem, hanem majd jövőre fogok. És mindkettőt tanulom, üzleti és elméleti gazdaságtant is heti 5 óra üzletim van és 3 óra elméletim. Azért tettem fel a kérdést, mert nem tudtam,melyikre éri meg majd jelentkeznem jövőre, amelyiknek nagyobb hasznát veszem egyetemen. de köszi a válaszodat.:)
2011. febr. 24. 16:30
 3/13 anonim ***** válasza:

Nincs mit! :D

Mivel az üzleti gazdaságtannál nekünk azt mondták, hogy ne menjünk, mert annyira mélyen nem tanuljunk, mint korábban. Régen ezek külön tantárgyak voltak, például könyvvitel, pénzügy meg hasonlók, most meg egybesűrítették, néhány hónapig tanulod és kész. Például valamit tanulsz 11. elején, de elvileg azt te folyamatosan tudni fogod, és majd érettségizel belőle 12. év végén. Meg egyszerűen annyira szerteágazóak a feladatok, a tematika, hogy nem lehet egyetlen egy, vagy két egyetemi tárgyhoz kötni. Tanultok például marketinget, statisztikát, pénzügyet, számvitelt A marketing még úgy ahogy oké, de a statisztika elég sok (módusz, medián, sorok, sokaságok), pénzügyi ismeretek, számvitel (rengeteg tétel könyvelése, mérleg, eredménykimutatás, stb.)

A közgazdaságtan azért lehet jobb, mert kevesebb az anyag és viszonylag egymásra épül. Bár a mikroökonómia elég szerteágazó, mégis megérthető és szerintem jobb eredményt érhetsz el vele, illetve a makroökonómia meg a nemzetközi közgazdaságtan része sem nehéz. Meg ezek a tárgyak is olyanok, amiket egyetemen tanulsz, ezekre is fognak ugyanúgy épülni tárgyak. Most mi például már nem tanulunk mikroökonómiát, de abból tanultuk a tőkepiacot (pénzügyi befektetésekről) és másik tárgyból volt a pénz időértéke és beruházás gazdaságosság, ahol a Mikroökonómiai alapra építkeztünk.

Mindkettő fontos, de kérd ki a tanárok véleményét is, hogy melyik szerintük a hasznosabb! Meg hogy egyáltalán, ahova jelentkezel, oda jó-e bármelyik típus? Azt se felejtsd el, hogy néhány gazdasági szakra a matek kötelező, azt hiszem ilyen a pénzügy és számvitel bsc szak. :)

2011. febr. 24. 19:22
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszi megint hogy írtál:) Mi alapokat tanulunk most.: ilyen pl könyvelések, éves beszámolókészítés, eredménykimutatás, marketinggel végeztünk, statisztikából vettünk 5-6 féle viszonyszámot, akkor pénzügyezünk mellette, de gondolom alap szinten, szóval egyetemhez képest ez semmi:) hirtelen más nem jut eszembe hogy még miket tanultunk:D. Elméletin most írunk majd tz-t hnap a vállalat költségeiből:) Én ezt a tantárgyat mondjuk jobban szeretem:). Egyetemeken érdekel pl a gazdálkodási és menedzsment szak és a turizmus vendéglátás:) Nem tudom, Te milyen szakon vagy?:) Vagy melyik egyetemen? Ha publikus(: Azért tettem fel ezt a kérdést alapból, mert a választható tárgyak között így szerepel, h gazdasági alapismeretek, nem volt megjelölve h elméleti v üzleti:) remélem most érted mire gondolok:) Köszönöm szépen, tényleg:)
2011. febr. 24. 19:42
 5/13 anonim ***** válasza:

Miskolci Egyetemen vagyok Gazdálkodási és menedzsment szakon első éves hallgató. :D Első és második félévben szinte minden tárgyunk megegyezik, aztán következik az, hogy inkább szaktárgyakat tanulunk.

Nézd meg a táblázatot:

[link]

Minden egyes félév felső rovatába azok a tárgyak tartoznak, melyek törzstárgyak, elvileg ezeket KÖTELEZŐ tanulnod. Alatta látsz egy listát (ez két soros), hogy mi a KV (kötelezően választható tárgyak), ami azt jelenti, hogy az egyetemi képzésed során (hogyha megvan az a bizonyos előfeltétel, van aminél ilyen nincs) bármikor tanulhatod, van az SZV tárgy, amiből gazdálkodási és menedzsmenten egyet kell félévente választani (ez is ugyanúgy, hogy a listából kiválasztasz egyet, ami szimpatikus és ha indítanak, akkor föl kell jelentkezni).

Utána ott van még, hogy melyik tárgy hány kredites, milyen formában tanítják... :)

"Mikroökonómia 2+2ak 5", ez azt jelenti, hogy az első félévben ez a legfontosabb tárgy, mert 5 kredit jár érte, a többiért 4, 3 vagy 2. A felvett 30 kreditnél ez elég sokat jelent, nagyban módosítja a tanulmányi átlagodat. A 2+2 azt jelenti, hogy 2 előadásod van (egyben tartanak 2x50 percet) és van heti 2 gyakorlat (ez is szintén egyben). Középiskolához képest az a nagy változás, hogy amíg középiskolában kb. 1-1,5 hónapot bohóckodtunk mi is, hogy megtanuljunk egyensúlyi árat, mennyiséget, túlkereslet mértéket, túlkínálat mértéket számítani, esetleg tengelymetszetet, fogyasztói többletet és termelői többletet, addig itt ezt 1 feladatban várják el, plusz eléggé számít, hogy legyen matematikai tudásod. :)

Egyébként nehogy azt hidd, hogy nem számít a középiskolás tudás, sőt nagyon is sokat jelent! Azok, akik sosem tanulták, úgy állnak hozzá, hogy ez nekik megtanulhatatlan, akik már tanulták, sokszor azt mondják, hogy minek újratanulni, nekem jó a kettes is... Sajnos sokan így állnak hozzá, pedig tényleg nem lehetetlen! :)

Egyébként ha van kérdésed, nyugodtan írj és megpróbálok válaszolni neked! :D

Plusz, ha van még valahol nyílt nap, akkor ne menj el... Menj el úgy, hogy nincs nyílt nap az egyetemen, de az előadások bárki által szabadon látogathatóak. Próbálj keresni olyan embert, aki odajár az egyetemre és ismer, és ülj be egy napra az egyetemre, légy egyetemista te is! :)

Beülsz a kis papíroddal, jegyzetelgetsz, próbálsz okosodni. Belátod, hogy milyen nehéz (lehetetlen) egyfolytában figyelni kb. 100 percen át és utána beülni a következő órára. A gyakorlatokat így nem látogathatod meg (ami általában 30 és 90 fő között van a mi egyetemünkön), de meglátogathatod az előadásokat, amik általában 250 és 600 fő között vannak, úgyhoyg föl sem tűnik amjd a tanárnak, hogy ott vagy. :)

Ezt bárhol eljátszhatod, így meglátod, hogy valójában hol vesznek emberszámba és hol tojnak arra, hogy ki vagy... Egyébként ha jól teljesítesz, akkor segítenek a tanárok és nem kell mindent elhinni, hogy csak szívóznak. Van úgy tényleg, hogy nem értjük, az adott jegyet mire kaptuk, de ez elég ritka. :)

Remélem, segítettem! Ha van kérdésed írj nyugodtan, válaszolok!

2011. febr. 24. 22:47
 6/13 A kérdező kommentje:

jajj köszönöm megint.:) Nagyon aranyos vagy, hogy válaszolsz^^ Idén voltam education, a Miskolci Egyetemről is van ám papírom, csak az tőlem nagyon messze van:) Dunántúlon lakom, Komárom környékén:) Szóval az necces lenne:D Nem tudom, az órai magyarázatok egyetemen valóban annyira kínaiak mint ahogy azt hallani lehet?:S Meg valóban hatalmasak az elvárások egy-egy zhnál?:S

Matek.. hát középszinten talán boldogulok vele, igaz emelt szinten tanulom, de inkább azért, hogy a középszintű érettségim jó legyen:)

388-400 ponthoz mennyire kell jól teljesíteni pl. érettségin? ha mondjuk azoknak a dupláját veszik? vagy ha az évvégi jegyeim is számítanak? Szerinted melyik könnyebb?:S Nyelvvizsgám addigra remélem lesz :) angol.. bár lenne német is:) Mindent be kell vetnem a plusz pontokért is:). Te szereted a gazdálkodási és menedzsment szakot?:). valóban minden majdnem a matekra épül?:S. Még majd lehet bombázlak kérdésekkel, mert mindig sok jön.:) Előadást annyira szívesen látogatnék.:) Köszönööööm:)

2011. febr. 25. 18:11
 7/13 anonim ***** válasza:

Szia! :D

Középiskolában azzal etettek bennünket, hogy nagyon, de nagyon fontos tárgy a középiskolai középszintű matek, el kell, hogy keserítselek: szinte egyáltalán nem fontos. (lehet, ennek éppen örülsz :)) A másik az, hogy amit az egyetemen várnak el, egy-egy része a középiskolásra épül, vagy beleszagol, vagy teljesen elvárja, de nem alapkövetelménye a középiskolás tudás. Egyetemen gazdaságmatematika 1-ből ilyeneket tanultok, hogy sorozatok, deriválás, integrálás, gazdaságmatematika 2-ből pedig ilyeneket, hogy mátrixok, vektorok, optimalizálás, operációkutatás. (nekem is még kínai, mert csak pár órám volt).

Az az igazság, hogyha kicsit veszed a fáradtságot, például tanulgatsz hétvégén a következő heti előadásokra úgy, hogy átnézed az előzőeket, vagy a gyakorlatra úgy jársz be, hogy az előadásanyagot 2-3x átnézted, nem lesz egyáltalán kínai. Vannak előadások, amik azért bonyolultak egyeseknek, mert nem tanulták, ilyen a Mikroökonómia, de te ezt már tanultad középiskolában, úgyhogy bőven előnyöd származik belőle. :)

Azt nem tudom, hogy idén az új pontrendszer van-e már érvényben, de hiába lesz talán 2 nyelvvizsgád, meg van a nyelvvizsgával szerezhető max pont. Ennek olvass utána. :( Nekem úgy lett 439 pontom, hogy a 95%-os közgazdasági alapismeretek és 93%-os töriérettségim nézték, az átlagom 91% lett, meg volt két kítűnő bizim, nyelvvizsgám és gyermekvédelmi támogatásom. Arra hajtottam, hogy az 5 tárgyból (vagy mindből) meglegyen az ötös, mert így nem hagyatkoztam annyira arra, hogy az érettségin múlt minden... (így már volt azt hiszem stabil 100 pontom) Remélem érted az egészet, de ha dupláztam volna is olyan 433-435 körül jöttem volna ki.

A szakról igazából még semmit nem tudok mesélni, hiszen mindannyian ugyanazokat a tárgyakat tanuljuk 1. évben.

Most nagyon későn válaszoltam neked, tesóm itt alszik mellettem, nem pötyögök tovább, remélem visszanézel majd a kérdéshez és még ma, vagy máskor válaszolok a kérdéseidre! :) Tedd fel őket nyugodtan, szívesen segítek, nekem is nagyon sokat segítettek itt gyakorikérdéseken és örülök, hogy vannak itt értelmes emberek is!

2011. febr. 26. 01:11
 8/13 anonim ***** válasza:

Szia! :D

Újra itt vagyok, megpróbálok mesélni a tárgyainkról. :) Amúgy, hogyha tudsz írni privát üzit, írj nyugodtan, és küldök neked tananyagot, hogy megnézd, valójában milyen anyagot tanulunk.

Mikroökonómia: előadásanyagot kellett tanulni, ilyen szép vaskos 600-700 oldalas Hal R. Varian könyv, de ez csak papíron volt kötelező, nem kellett oda-vissza kiolvasni.

Gazdaságmatematika 1: az előadásokra be kellett járni, elmondták a különböző műveletek elméleti hátterét, bizonyítását, majd gyakorlaton oldottunk meg hasonló feladatokat, mint a zh-n, vagy akiknek vizsga volt, vizsgán voltak.

Gazdasági informatika: a középiskolai excel-t bővítettük tovább. Eleinte tanultunk formázgatást (betűméret, igazítás, cellaegyesítés, cellaszegélyezés, stb.) utána pedig függvényeket ismételtünk (HA, HOL.VAN, FKERES, VKERES, különböző szövegkezelő, adatbázis függvények), és vettünk egy optimalizáló kiegészítőt (solver a neve), amivel különböző lehetőségek közül kellett a gépnek kiválasztania azt, hogy melyik a legoptimálisabb. :D

Gazdaságtörténet: a reformkor kezdetétől átbeszéltük, hogy milyen változások történtek a gazdaságban, milyen intézkedések, irányelvek jöttek. Néhol eléggé száraz (pl. bankok alapítása), néhol pedig a múlt "közelsége" miatt eléggé kedves. Például gondolom te is sokat hallottál nagyszülőktől, szülőktől a szocializmusról... Gazdaságtörténeten közgazdaságtani szempontok szerint vizsgáljátok meg a különböző gazdasági korszakokat...

Vállalatgazdaságtan: mivel volt neked középiskolában Közgazdaságtan, gondolom tanultál Gazdasági környezetet/alapismeretet 9.-ben és 10.-ben, na ez az a tárgy, csak egyetemi szintre emelésével és néhol belekeverik az Üzleti gazdaságtan egyes részeit. :) Tanultok arról, hogy mi a vállalat, kik alapíthatják, milyen feltételekkel, mik a vállalat rövidtávú céljai, hosszútávú célja, mi az a piaci koncentráció, mi az, hogy piac, kik a piac szereplői, piaci elemzéseket végeztek, mik a vállalat költségei, hogyan csoportosítjuk őket, stb. Érdekesség, hogy a gyakorlatokra mindig volt x oldalas esettanulmány (néha 2 oldalas, néha 20), amit el kellett olvasni és erről beszélgettünk ("vitatkoztunk") kb. 1 órán keresztül. :D

Gazdaságpszichológia: valójában pszichológia alapjai volt, neves képviselőket vettünk, az emberi lélek felépítését, meghatározását, viszonylagos helyét, az előítéeleteket, a megítélést. Szóval ez inkább ilyen "csajos", lelkizős tárgy volt, de voltak benne érdekes dolgok. Például volt olyan, hogy a Freud-i személyiségfejlődésről volt szó, ott eléggé mosolyogtunk, mikor kiderült, hogy van anális, orális, genitális, stb. szakasz. :DD

Munkaerőpiac: Na, ez az a tárgy, ami borzalmas volt nekünk. :( Rengeteget kellett írni, a tanár nem adta ide a diákat. Sajnos vannak olyan tanárok, akik maguknak készítik a diákat és nem lehet leírni. Néha ilyen 20-as betűmérettel írt sárgával a kék diára... Gratulálok neki. :S Vannak viszont olyan tanárok, akik készítenek hozzá megfelelő prezentációt, ami alapján fel lehet készülni például egy kettesre, meg kijelölt irodalom tanulmányozásával simán lehet ötöst is kapni! :) Egyébként voltak tényleg nagyon jó tanáraink az 1. félévben. Az egyik rendszeresen frissítette az e-learning portált, felrakta mindig a tananyagot, próba vizsgákat rakott fel, egy csomó plusz igaz-hamis tesztet, amivel elvileg lehetett gyakorolni a vizsgára, és aki vette a fáradtságot és onnan tanult, annak jó eredménye lett, mert néhány visszaköszönt ám a zh-n és a vizsgákon. :) Egyébként a munkaerőpiacra visszatérve tanultuk a munkaerőpiac makroökonómiai megközelítését, a szereplők jogait, érdekképviseleteket, sztrájkokat, béreket, stb.

Gazdaságföldrajz: középsuliban nem vittem túlzásba a földrajz tanulást, itt be kellett ezt pótolni. :P Hegységrendszereket kellett megtanulni, vulkánokat, félszigeteket, folyókat, tavakat, víztározókat, országokat és fővárosokat, tengereket, óceánokat, kőzetlemezeket. Volt egy topográfiai lista, amit be kellett vágni a vizsgára, utána jöttek a fogalmak, és néhány lista (pl. kőszéntermelők, kőolajtermelők, vasérctermelők, stb.) Plusz néhány fontosabb téma volt, amiből lehetett esszé (pl. energiagazdálkodás, tőkés mezőgazdálkodás kialakulása a tengerentúlon, stb.) Egyébként elsőre nehéznek tűnt, de tényleg nem vészes. :)

Egyébként néhány dia fent van itt: www.gtk.us.to :D Nézz szét, néhány puska, jegyzet is felkerült, inkább csak a felkerült prezentációkat nézd, aztán ha még érdekel, küldhetek például e-mailben is, hogy melyik tárgy mi fán terem! :D

2011. febr. 26. 10:10
 9/13 A kérdező kommentje:

szia:)

Juuuj köszi megint :) Hát Te nagyon okos lehettél,hogy mindenből ötös voltál :O:) gratulálok:) Nekem a töri csak 4esre sikerült, egyszerűen képtelen vagyok megtanulni ötösre a tzket:) Mondjuk lehet azért,mert emelt töri vagy nem tudom,de nem megy:( csak a kisdogáknál:) Érettségiknél várok jó eredményt közgazdasági alapismeretekből és németből vagy matekból:) Mert angol érettségim már van, még 9.-be csináltam:)

A tantárgyak, amiket soroltál.. na, azok közül legjobban a gazdaságföldrajz tetszik:) Szeretem a földrajzot:). Meg a gazdaságtan semmilyen formájával nincs bajom.Mert tudom, hogy ezekkel szeretnék majd tovább tanulni.:)

Nagyon megköszönném, ha küldesz majd tananyagokat(: Csak a barátnőm címén vagyok fent, szóval kérhetek egy email címet?:) Vagy msn címet?:) Mert akkor bombázlak még kérdésekkel, csak akkor majd nem itt :).

De annyi kérdés kavarog bennem:D.

Pl. arra kaphatok plusz pontot ha csak egyik szülőm nevel? V mikért jár? Idegen nyelven, pl angolul v németül vannak tárgyak?:) Kell felvennem idegen nyelvet egy harmadikat is? Vagy hogyan működik?:S Szakmai gyakorlat neked már van? Vagy majd csak utolsó félévben?:) Nagy a szórás? Vagyis aki nem tanul kellően hamar kivágják?:S valamennyire figyelnek rátok a tanárok?:S Meg nemértem az egészet h mikor kell tárgyat felvenni meg ilyenek:D$

Köszönöm majd ha válaszolsz:)

2011. febr. 26. 23:33
 10/13 anonim ***** válasza:

Írj e-mailt, a régi sulis címem van nekem is beregizve, majd ott válaszolok neked. :D

nyelvi_elokeszito@freemail.hu

2011. febr. 27. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!