Válaszolnátok erre a kérdésemre (érettségi pontokkal
kapcsolatos)?
Ha jól tudom, akkor nem kaphatsz a nyelvvizsgád után pontot, ha nyelvi szakra mész, tehát ebben az esetben érdemes emeltezned angolból. (Javítson ki valaki, ha tévedek.)
2011. febr. 19. 15:54
"Ha jól tudom, akkor nem kaphatsz a nyelvvizsgád után pontot, ha nyelvi szakra mész, tehát ebben az esetben érdemes emeltezned angolból. (Javítson ki valaki, ha tévedek.)"
Nem érdemes neki, hanem kötelező. Legalábbis bizonyos nyelvszakokon (pl. anglisztika, germanisztika).
De természetesen megkapja érte a 40 pluszpontot. Viszont ha mondjuk anglisztikára megy, csinál egy emelt angol érettségit, akkor már hiába nyelvvizsgázik angolból, azért nem kap pontot. Ha viszont más nyelvből csinál nyelvvizsgát, akkor azért kap.
2011. febr. 19. 16:03
13/19 A kérdező kommentje:
Inkább valamilyen egzotikusabb nyelvre gondoltam. Pl.: kínai, japán, orosz. Tehát angolból emeltezni szeretnék, lehet, hogy magyarból is. Vagy valamelyik emelt helyett legyen inkább egy spanyol középfokú nyelvvizsga? (Ha most rágyúrok, szerintem sikerülhet.) Hogyan érné meg jobban? Tudom, túl sok kérdésem van.. Eddig is rengeteget segítettek, köszönöm szépen!
Ha nem is kötelező az emelt, akkor is előnyösebb, mint egy nyelvvizsga. Ugyanis egy középfokúért 28 pontot, egy felsőfokúért meg 40 pontot kapsz, az emelt érettségiért meg 50-et.
2011. febr. 19. 19:48
Ha nem nagy tehertétel, akkor: angol, magyar emelt érettségire menj és tedd le a spanyol közepet is. Nagyon fogsz neki örülni nyáron (ponthatárok kihirdetésekor), meg később is.
2011. febr. 25. 06:39
16/19 A kérdező kommentje:
De miért tegyem le a közepet, ha már úgyse számít a pluszpontokba? Értem, hogy nagyon hasznos, de elég sok munka lenne, és az amúgy se sok szabadidőm még kevesebb lenne.
Csak kíváncsi vagyok, hogy miért javaslod ezt. Vagy csak azért, mert egy plusz nyelvvizsga hasznos lehet? :)
Igazad van, az időbe nem gondoltam bele. Az járt a fejemben (saját tapasztalat), hogy amikor már túl vagy az egészen, növeli az önbizalmad. Az egyetem esetleges kezdeti nehézségeinél meg majd jól jön. Abban viszont igazad van, hogy idő is kell a készülésre, így nem olyan egyszerű.
2011. márc. 4. 07:12
Én pl. a duplázásra gyúrtam (matek-fizika) de végül az összes tárgyból számolt pontszámom jobb lett, mint a duplázással számolt..szerencsém is volt részben, meg sosem szartam le a többi tárgyat...nem félre érteni, nem stresszeltem magam halálra semmiből, az érettségi előtti utolsó félévemben csak és kizárólag fizikát tanultam, mivel februárban döntöttem el h emelt matek helyett emelt fizikára megyek és állhattam neki megtanulni az egész gimis fizika anyagot emelt szinten...:D
2011. márc. 6. 20:40
19/19 A kérdező kommentje:
Huh gratulálok, hogy utolsó félévben így eldöntötted, hogy másra mész. Nekem biztos nem menne fél év alatt egy tantárgy megtanulása. Nem lenne elég akaraterőm.. Ezért gondolkodok ezen már most. :)
Kapcsolódó kérdések: