Tényleg annyira drága az orvosi?
Orvosira szeretnék járni, de azt hallottam, hogy még költségtértésesen is nagyon drága (jegyzetek könyvek stb)
Meg lehet fizetni, ha kicsit kevésbe vagyunk pénzesek?
A kérdező összetévesztette a költségtérítésest az államilag finanszírozottal, ez a szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül.
Te tudod, hogy hogy álltok anyagilag. A barátnőm szülei sem pénzesek, de előteremtették a lányuknak a pénzt. Rokkantnyugdíjasok, emellett egy kiskertet művelnek.
Ha nem költségtérítésesen vagy,hátrányos helyzetű vagy és kapsz kollégiumot,és valamilyen hozzájárulást,akkor induláskor kell a jegyzetekre,köpenyre,sztetoszkópra stb. 1-200.000.- Ft :utána általában havi 40-60.000.- Ft kell. Akkor lehet kevesebb,ha otthonról tudsz vinni kaját. Ösztöndíjat csak akkor kapsz,ha legalább 4 fölötti az átlagod,de ezt kevesen tudják elérni.
Legalábbis Szegeden így van.
A DOTÉ-n eléggé spórolnak az ösztöndíjjal. Én 4,91-re (felvett kredittel súlyozott!) kapok havi 17ezret és 4 alatt tényleg nem jár semmi. Amúgy 5,0-ra pedig 23ezer a maximum!
Amúgy az első év a húzósabb, amikor meg kell venni az anat atlaszokat (30-40 ezer) funkcionális anatómiát, szövettant stb.-t. De ezek 2 évig jók, a többi könyv pedig nem olyan drága, ill. fénymásolható... Szerintem, évente átlag 20-30ezerből meg lehet úszni a könyveket (az első évet leszámítva)
És a kérdező valóban keveri a költségtérítéses és állami kifejezést:
Költségtérítéses: TE fizeted a tandíjat (kb. 1millió/félév)
Államilag támogatott: az állam fizeti a tandíjat, neked "csak" a könyvet, kolit stb. kell...
igen, bocs tenyleg osszekevertem...
Tehat tamogatottra gondoltam
koszi a valaszokat, megnyugtarom vele Anyamat... :)
Nem olcsó:)
A könyvek általában 10 ezer fölött vannak. Plusz köpeny, szike, kesztyű, sztetoszkóp...
De lehet használtan is könyvet venni, internetről letölteni, ismerőstől kölcsönkérni, könyvtárból kölcsönözni.
Szóval szerintem simán megoldható kevesebb pénzből is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!