Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik lenne a legjobb döntés?...

Melyik lenne a legjobb döntés? Kinek milyen tapasztalata van a három szakkal? Bármilyen élmény vagy tapasztalat érdekel.

Figyelt kérdés

Először is, köszönöm, ha valaki elolvassa végig és időt szán rá.

Emelt biológia és kémia érettségit fogok tenni, ezek érdekelnek is. A probléma az, hogy az összes szak érdekel, amit beírtam és nem tudom, melyiket válasszam (orvosi, biomérnöki, gyógyszerész). Nem mérvadó a választásban, hogy melyik a nehezebb, mert úgy gondolom, hogy mind az, ráadásul mennének is szerintem. Ha mégsem, azt előre úgysem lehet tudni, majd max ott kiderül.

Sokáig orvosi volt a cél, de azóta sok minden átértékelődött. Először is, leginkább azért ez lebegett a szemem előtt, mert nem volt jobb ötletem. Biosz-kémia hallatán mindenkinek ez ugrik be, ezt tanácsolták, én pedig beletörődtem, hogy oké, talán tetszett is. Az viszont tény, hogy annyira nem vagyok elhivatott, mint sok orvosnak készülő ismerősöm. Ha ez tényleg annyira egy hivatás, amennyire mondják, akkor lehet nem nekem való. Akarok karriert, de azért családot is, illetve nem tudom magam elképzelni, ahogy odaadással gürizek egy állami intézményben borzalmas körülmények között. Nyilván egy kis nyugis magánpraxisban el tudom képzelni magam, de ezzel számolni kár orvos dinasztia hiányában. Mellete szóló érv, hogy maga az anyag szerintem érdekelne.

A biomérnöki idén merült fel, előtte soha nem is hallottam róla. Bárki hozzáértőt kérdeztem, nagyon pozitívan nyilatkozott, kb azt, hogy ebben a jövő. Igencsak tetszik, de főleg az, hogy valószínűleg rugalmasabb munkát tudnék vele vállalni a jövőben. Érdekelne az oktatott anyag is, kivéve a műszaki része. Ahhoz semmi tudásom nincs, fizika nulla. Nem azért, mert annyira hülye vagyok belőle, vagyis talán nem. Nem oktattak minket rendesen, engem meg nem érdekelt, nem gondoltam, hogy kellhet majd ennyire. Ez vajon behozható lemaradás? A matekot egyébként kifejezetten szeretem.

A gyógyszerészet sokáig csak az utolsó alternatíva volt, hogy legyen valami beírva harmadik helyre is. Az utóbbi időben kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy talán ez is tetszhet. Mostanában igazán érdekelnek a gyógynövények, ezzel nagyon szívesen foglalkoznék is komolyabban. Nyilván csak ezért nem mennék erre a szakra, de ugye a kémia és biosz alapvetően is érdekel.

El tudnám magam képzelni emberekkel is, de labori munka se hangzik rosszul. Kémiás érettségi felkészítő laborgyakorlatokat például nagyon élveztem. Kutatni is szeretnék akár. Igazából én magam sem tudom, milyen választ várok itt, talán azt, hogy valaki leírás vagy tapasztalat alapján el tudja mondani a véleményét. A hozzám közelállóak közül mindenki azt mondja, hogy mind illik hozzám, arra menjek, ahova szeretnék. Nyilván jó ez a támogatás, csak néha nem segít, mert nem tudom, hogy mit szeretnék.

márc. 24. 23:07
 1/4 anonim ***** válasza:
83%
Nézd meg a tanterveket és hogy milyen állásokat lehet vele betölteni.
márc. 25. 22:13
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

A biomérnökivel kapcsolatban nincs releváns válaszom számodra, de a gyógyszerész és orvosi szakokat jól ismerem. Én gyógyszerész vagyok, a férjem pedig orvos, tehát jócskán belelátod mindkettő szakma bugyraiba.

Gyógyszerészet: az egyetem 5 éves, a diplomaszerzés után van lehetőség szakosodni, de nem kötelező. A tananyag inkább kémia-orientált, gyógynövénytan egyetemtől függően 1,5-2 évig van. Az egyetem teljesítése után több lehetőséged van: ipar, patika, kutatás, kórház. Nagyon sokrétű végzettség, mivel hiányszakma ezért munkát is könnyen kapnál.

Hátrányai: a megbecsültség hiánya. Sajnos az emberek többsége nem tudja ki az a gyógyszerész, bolti eladónak nézi őket, aki egy OKJ-t elvégzett. Ez sajnos mentálisan megterhelő tud lenni, amikor xy-t szakszerűen látnál el, de a beléd vetett bizalma nulla. Sajnos le vagyunk nézve sokak által. Ha ezt jól kezeled, akkor semmi probléma.

Orvoslás: az egyetem 6 év, szakosodni erősen ajánlott: 3-6 éves opciók vannak, a családorvostan a legrövidebb, 3 éves. Szerintem az állami körülményeit nem kell taglalnom, mindenki tudja milyen jelenleg a magyar eü. Omladozó kórházak, kemény túlórák, nulla megbecsülés. A férjem az ötödik évét tapossa, heti 80 órát dolgozik (heti 2x itthon sem alszik). A fizetés része is nagyon gyér, 460 nettó körül van a kezdő bér. Sajnos az állam propagálja, hogy 2 milliós fizetések vannak, ez hazugság. Magánban szakvizsga után dolgozhatsz (kivéve hiányszakmák pl. nőgyógyászat) és ha nem a tied a magánklinika itt is csak 20-30%-os hasznot tudsz magadnak kialkudni.

Mindenképpen csak akkor választanám az orvosit, ha semmi mást nem akarnék csinálni.

Az interneten olvasható, látható álomvilág távol áll a valóságtól.

márc. 26. 06:48
 3/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm utolsó!

Be kell valljam, ez azért meglepett. Nyilván tudtam, hogy a 2 milliós fizetés kezdő orvosként nem reális, de egyszer olvastam olyat, hogy a rezidensek bruttó egymillió feletti fizetéssel indítanak, és az a helyzet, hogy elhittem. Ebből viszont sehogy sem jön ki a nettó 460.

Valamilyen szinten ez abban is segített, hogy belássam, hogy bár nem tudtam talán teljesen én sem, de a pénz (vagyis a tudat, hogy majd kifizetődik a kemény munkám) motivált. Viszont egyszerűen képtelen lennék 80 órát dolgozni, mikor én már akkor rég családot szeretnék.

márc. 26. 15:33
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos nem annyi a bruttó és nagyon ki vannak zsigerelve szegények, bizonyos szakterületeken x ügyelet is kötelező. Nyilván ez plusz bér, de ez nem az a munkakör ahol megvagy a heti 40 óráddal és mehetsz haza. A férjem hétvégente és ünnepnapokon is dolgozik általában.

Hogy legyen ellenpéldám is, vannak olyan orvosi szakterületek is, amivel nem kell ügyelned: orvosi mikrobiológia, patológia pl.

Remélem megtalálod a számodra megfelelő területet és örömödet leled majd benne! :)

márc. 27. 06:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!