Mit lenne érdemesebb tanulni?
Három szak érdekelne igazán: Igazságügyi igazgatási; Személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási illetve a tanári (történelem lenne az egyik tárgy biztosan, de még nem döntöttem el mivel is párosítanám, etika,állampolgári ismeretek és irodalom játszhat talán)
Őszintén engem leginkább a tanári érdekelne, de kicsit félek az anyagi kérdés miatt, bár a másik két szaknál is talán kérdéses lehet ez a rész
A célom mindenképp az lenne, hogy stabil lábakra tudjak az egyetem után állni, és legyen munkalehetőségem, illetve persze ne kelljen hónapról hónapra élnem.

"történelem lenne az egyik tárgy biztosan, de még nem döntöttem el mivel is párosítanám, etika,állampolgári ismeretek és irodalom játszhat talán"
A történelmet nem párosíthatod állampolgári ismeretekkel, minden történelemtanár végzettsége "történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára".
Az etikát nem ajánlom, kivéve ha nem érdeklődsz elkötelezetten az etika, morálfilozófia iránt, és akarsz később PhD-zni, egyetemi oktató lenni.
Az általános iskolákban ugyan minden évben kötelező az etika, de nem szaktanárokkal szokták oktatni, hanem egyfajta második ofő óraként funkcionál. És az oktatásához törvényileg sem követelik meg, hogy valaki okleveles etikatanár legyen.
A képzés igazából annyi pluszt nyújt, hogy középiskolában oktathatsz etikát. Régebben sokan választották ezt a tárgyat érettséginek, projektet kellett csinálni, viszonylag egyszerű volt.
De tavaly megszüntették az etika érettségit, ezek után már nem sok középsuliban tanítják az etikát.
A töri-magyar nem a legerősebb szakpár, de azért lesz vele állásod. Nem keresnek annyira rosszul a tanárok. Ha a másik opció az lenne, hogy mérnök legyél, akkor azt mondanám, ne legyél tanár. De a másik két szakkal se fogsz tudni sokkal jobban elhelyezkedni, szóval ha kifejezetten érdekel a tanítás, szerintem válaszd ezt.
Angol vagy német tanárin nem gondolkodtál? Azok keresettebb szakok.
Őszintén a nyelvek annyira kifejezetten nem az erősségeim sajnos. Tantárgyak közül igazán a történelem érdekel egyedül, és semmi egyéb, úgyhogy ez esetben nem tudom mivel lehetne jó párosítást kitalálni
És én is attól tartok, hogy a másik két szakkal sem tudnék nagyon többet keresni, de kissé megrémítenek a hírek a tanári fizetésekről.

"És én is attól tartok, hogy a másik két szakkal sem tudnék nagyon többet keresni, de kissé megrémítenek a hírek a tanári fizetésekről."
Szüleim tanárok, nem vagyunk gazdagok, de azért nem kell megrémülni.
Ha csak a történelem érdekel, az irodalom nem biztos, hogy jó választás. Elég kemény szak, nem ad sok pluszt, de ha nem érdekel, könnyen kibukhatsz róla.
A történelem iránt érdeklődők (köztük én) gyakran szeretik a földrajzot. Te nem szereted? A töri-föci szintén nem a legerősebb szakpár, de jobb, mintha csak törit tanítanál.
Az etikát én hanyagolnám, mivel azzal tényleg nem tudsz semmit se kezdeni. Ha a földrajzot sem szereted, és semmilyen más tantárgy se érdekel különösebben, akkor szerintem szakpárnak a könyvtárat válaszd.
Ezt még használni is tudod. Anyukám magyar-könyvtár szakos, jelenleg csak könyvtárban dolgozik, pár éve még tanított, de azt mondta, hogy így sokkal könnyebb.
Minden iskolában van könyvtár, kell könyvtáros. És hidd el, kellemesebb a könyvtárban ülni, kölcsönzéseket intézni, állományt rendezni, mellette törit tanítani, mintha a töri-etikával kvázi-egyszakosként arra kényszerülnél, hogy tanulószobázz, napközizz, mert a törivel kisebb sulikban nem jön ki a heti 24 óra. És nem mellesleg a könyvtár nem is tartozik a legnehezebb szakok közé, + vannak a törivel közös területei (pl.: könyvtártörténet, információtörténet, művelődéstörténet, az olvasás története) + ha nagyon akarsz, ezzel sulin kívül is dolgozhatsz (anyukám is dolgozott a Szabó Ervinben)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!