Mennyire rossz vagy jó ötlet manapság tolmácsnak, fordítónak tanulni?
Figyelt kérdés
Erős gimnáziumba járok, érdekel sok tantárgy, a nyelveken kívűl a történelem, matematika, fizika, viszont egyedül a nyelvekben vagyok kiemelkedő és imádok velük foglalkozni szabadidőmben is. Nem akarok elvesztegetni a lehetőségeim, pl. gondoltam arra hogy fizikát tanuljak pl. Hollandiába és aztán data scientist legyek vagy valami ilyesmi, illetve a nemzetközi jog és diplomácia is érdekel. Ehhez képest a fordítás és tolmácsolás mint bölcsész dolgok gondolom elég “haszontalanok”. Egy nyugodt, laza életet akarok amiben nem a munka az egész életem, az se baj ha nem magas a fizetésem, csak ott éljek ahol akarok és élvezhessem az életet, esetleg lehessek digitális nomád is.tegnapelőtt 08:55
1/7 anonim 

válasza:

Nagyon rossz ötlet. Nincs rájuk kereslet.
2/7 anonim 

válasza:

Tolmácsokra alapvetően nagyobb a kereslet, mint a fordítókra, viszont oda csak az angol+magyar nem lesz elég, kellenek a nagyobb, nehezebb nyelvek (pl. kínai)
3/7 anonim 

válasza:

A fordító, az (talán a szépirodalmat kivéve) egy halódó szakma.
Egyre inkább AI a fordító mindenhol. Régebben ez nagyon meg is látszott, de egyre jobbak, sajnos.
4/7 anonim 

válasza:

Tanuld a nyelveket bátran! Nem kell sem tolmácsnak, sem fordítónak lenned ahhoz, hogy használhasd. A digitális nomád jó ötlet.
5/7 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm
tegnapelőtt 11:56
6/7 anonim 

válasza:

Az AI térhódítása máris munkanélkülivé teszi az összes átlagos fordítót.
Sokkal kevesebb, de kizárólag PROFI, valamely szaktudományban is biztonsággal tájékozódó, nagyon művelt tolmácsra és fordítóra lesz csak szükség. Fordító csakis szépirodalomban, aki maga is költői/írói színvonalon képes használni mindkét nyelvet. Tolmácsra csak a felső vezetőknek, politikusoknak, titkos tárgyalásokhoz lehet szükségük.
Kevés, de kivételesen képzett. A többit helyettesíti bármely kütyü.
Azért még a nyelvtanulásnak rengeteg haszna van (többek között az ország kultúrájának belülről való megismerése).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!