Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik szak lenne a legmegfele...

Sziszi059 kérdése:

Melyik szak lenne a legmegfelelőbb, ha érdekel a diplomácia, történelem, politika, nyelvek és a nemzetközi szervezetek világa? A gazdasági részek kevésbé...

Figyelt kérdés

A BGE-n a nemzetközi tanulmányok szak tűnik a legérdekesebbnek, legszimpatikusabbnak, azonban egyre többen mondják, hogy egy NT-s alapdiplomával nem megyek semmire és tovább kellene magam fejleszteni utána.

A nyelvek nagyon érdekelnek a diplomácia mellett, de félek, hogy nem elég jó a nyelvtudásom. Angol középszintem meglesz, amit felsőfokig fejlesztenék, de kellene egy 2. idegen nyelv, ami a francia lenne. A baj az, hogy azt még ezelőtt nem tanultam. Nem is lenne nekem teher minél hamarabb megtanulni, mert érdekel a nyelv, de vajon lesz-e elég időm arra, hogy feltornázzam azt majd B2 szintre 2-3 év alatt...

Egyik legnagyobb álmom, hogy diplomata váljon belőlem.. de félő, hogy így csak tényleg álom marad?

Vagy inkább kezdjek el a nyelvekkel részletesebben, komolyabban fogkalkozni ehelyett?

jan. 10. 00:08
 1/4 anonim ***** válasza:
69%

A nemzetközi tanulmányok teljesen használhatatlan szak, felejtsd el.

A diplomaták vagy jogászok, vagy közgazdászok. Nem is értem, rendes szakértelem nélkül hogyan akarsz diplomata lenni. Tanulj ki valami rendes alapszakot (jogász vagy közgazdász) és ha még mindig érdekel a diplomácia, akkor vedd e felé az irányt.

jan. 10. 06:18
 2/4 anonim ***** válasza:
90%

"egyre többen mondják, hogy egy NT-s alapdiplomával nem megyek semmire"

Pontosan, ahogyan a fenti témák ismerete sem ér sokat a munkaerőpiacon.

Itt is megkérdezem: szerinted mit csinál egy diplomata?

jan. 10. 06:39
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Jogásznak csak akkor jöjjön, ha tényleg a jog érdekli, és hajlandó mellette elköteleződni, mert akkor az elkövetkezendő minimum öt éve szinte csak a tanulásról fog szólni, plusz még utána bojtárkodás minimálbérért, meg szakvizsga. Én jogásznak tanulok, de az első félév nagyon szóró, sőt sokan ki fognak tőlünk peregni még. Sokan ide jönnek, mert jól hangzik, az hogy ,,joghallgató vagyok" meg ,,jogásznak tanulok", aztán az első félévben egy alapozó tárgynál kihullanak. Nálunk volt aki az első zh-t bírta ki, és ki is iratkozott, más meg már az első nap után kiíratkozott, mert rájött hogy ez neki száraz, unalmas. Én szeretem, és engem a jog, meg a jogi pálya érdekel, ráadásul elég jól is megy, de én nem 18 évesen kezdtem el, mikor még azt se tudtam mit akarok csinálni. Ide tényleg az jöjjön, aki 100%-ig biztos benne, hogy ezt akarja csinálni. Érdemes előtte beleolvasni néhány törvénykönyvünkbe(pl.: Ptk-ba), illetve a római jog tankönyvbe is, hogy tényleg érdekelne-e, és képes lennél-e ezt kívülről megtanulni, illetve szeretnél-e ezzel foglalkozni életed végéig, és lenne-e kitartásod ahhoz, hogy végig járd a szamárlétrát, mert mire normális bért fogsz tudni keresni az nem egy pár év, és nálunk nincs duális képzési lehetőség, nincs jól fizető gyakornoki meló, meg semmi. Párom mérnök, ő első évben elment gyakorlati helyre és igen jó gyakornoki fizetést kapott...na nálunk ezt felejtsd el, mert még olyan helyek is vannak, ahol neked kell fizetned, hogy ott dolgozhass, mint gyakornok. Ha ő elvégzi az egyetemet nem kell bojtárkodnia, hanem egyből fog kapni valami normálisabban fizető állást, és dolgozhat. Nálunk viszont nem így van. Fel lennél erre készülve? Van hátszeled, ami tudna ebben támogatni?

Javaslom nézz szét a szakok között felvin, és olvasd el mindegyikre vonatkozóan a részletes leírást azok közül, ami érdekel.

jan. 10. 08:32
 4/4 anonim ***** válasza:

"egyre többen mondják, hogy egy ... alapdiplomával nem megyek semmire és tovább kellene magam fejleszteni utána"

Nyilván. Ma már boldog-boldogtalant felvesznek alapszakra, ha nem tűnt volna fel. Teljesen alap, hogy mestert is rá kell tenni, bármilyen szakra mész is.

"kellene egy 2. idegen nyelv, ami a francia lenne. A baj az, hogy azt még ezelőtt nem tanultam."

Akkor mit tanultál eddig második idegen nyelvként?

"Nem is lenne nekem teher minél hamarabb megtanulni, mert érdekel a nyelv"

Akkor miért nem kezdted el már rég, főleg, ha arról álmodozol, hogy diplomata legyél?

"de vajon lesz-e elég időm arra, hogy feltornázzam azt majd B2 szintre 2-3 év alatt..."

Nem, nem lesz. Ha eddig elkezdeni sem volt időd, hogy lenne?

Egyébként hogy jött ki ez a 2-3 év? Mi lesz 2-3 év múlva?

jan. 10. 20:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!