Pótfelvételin jelentkeztem a BGE kereskedelem és marketing szakra. Előtanulmányaim miatt több tárgyat el tudtam fogadtatni, ezért el is fogadtattam. A probléma az, hogy önköltséges vagyok és az állami átkerüléshez a kreditmennyiség és a jegyek is számítanak, mert azon szorzatok összegét veszik és osztják el 30-al. Így hiába lett minden tárgyból ötösöm, mivel csak 21 kreditet teljesítettem 3,5 az átlagom. A minimumfeltétel ezzel megvan az állami átkerüléshez, de a rangsorba nem biztos, hogy beleférek. Mivel egy második féléves 6 kredites tárgyat is elfogadtattam, ezért 2. félévben is problémás a 30 kreditet elérnem, sőt ott már 40 kürül kéne, hogy átlagosan meglegyen a 30. Nem tudom mit tegyek, mert 395 pontom van és 371 volt idén az állami ponthatár, de pótfelvételin nem volt csak önköltséges lehetőség, ezért oda vettek fel. Jó lenne állami képzésre átkerülni. Viszont ha kiiratkozok és újra jelentkezek, akkor valószínűleg elérem, az nekem biztosabbnak tűnik, mint az átsorolásdi. Csak nehogy megint 400 pontra emeljék az államit, mert csak 395 pontom van. De nem úgy néz ki, mert csökkentek tavaly a ponthatárok szóval 370 körül lesz most is szerintem.
Jól értem: a kényelem miatt azt mondtad, köszönöd, nem kívánsz tanulni pár tárgyat... Tanulás helyett választottad a kényelmes megoldást és most emiatt szívsz, mert nem gondolkodtál előre?
Elég oktondi; már ha jól értelmezem...
Sztem lehet, a kényelmi megoldásod árát meg kell fizetned és lehet, nem ártana most több tárgyat felvenned... Ha csak ezért félbehagysz egy képzést, az nem jó ómen.
jan. 6. 16:33
2/12 anonim válasza:
Nem értem a problémát. Jelenkezel újra, aztán kiiratkozni ráérsz passziválási határidőig (március/október közepe), amikorra már felvettek, beiratkoztál és 5-6 hete jársz az "új" szakra.
jan. 6. 16:58
3/12 anonim válasza:
Nem kizárt, hogy 400 fölé emelkedik újra a ponthatár, mivel csökkent az állami finanszírozásba felvehetők keretszáma. De az előző válaszban leírtak szerint érdemes a passzív jogviszonyt választani és ha nem vesznek fel állami képzésbe akkor tudod folytatni az önköltséges képzést a most megállapított tandíjon. Ha kiiratkozol és esetleg újra az önköltséges képzésbe vesznek fel a tandíj is emelkedik.
jan. 6. 17:20
4/12 anonim válasza:
Szia, az átsorolási szabályzat mit ír? Mert nálunk feltétel 2 ott töltött félév.
Próbáld meg, max nem fogadják el vagy idővel vissza sorolnak.
jan. 6. 17:20
5/12 A kérdező kommentje:
Mivel az elfogadott tárgyakat korábban tanultam, ezért úgy gondoltam minek újra. Nem tudtam hogy nem számít teljesített kreditnek. A passzív félév miért segítene ebben? Még azon gondolkozok, hogy választható tárgyakkal igyekszem a balanszt helyrehozni. De akkor túllépem a választandó kreditet, bár az talán nem baj annyira, maximum fizetni kell valamennyit.
jan. 6. 17:43
6/12 anonim válasza:
Amúgy mi volt a terv amikor önköltségesen beiratkoztál? Mert nem olyan egyszerű államira kerülni. Ahhoz az kell, hogy valakit átsoroljanak, és a helyére mehetsz (de versenyzel a többi önköltségessel a helyért)
Persze opció az újrabeiratkozás, de miért kérdés a kiiratkozás? Beiratkozol újra, ha felvesznek, és ha sikerül utána kiiratkozol.
jan. 6. 18:03
7/12 anonim válasza:
Szerintem ha szeretnéd gyorsabban letudni, és diplomát szerezni, akkor megérheti, hogy a következő félévet még kifizesd.
jan. 6. 18:29
8/12 A kérdező kommentje:
De az csak júliusban derül ki, hogy felvesznek-e.
Nem akartam most februárig várni és a pótfelvételi csak önköltséges volt. Az is elbizonytalanított, hogy lehet újra 400 lesz a ponthatár. Nem tudom. Persze opció az is, hogy a fizetőset továbbra is megjelölném és akkor menne minden tovább. Milyen átlagtól szoktak vajon a BGE-n átsorolni általánosságban?
jan. 6. 18:48
9/12 anonim válasza:
#8 de átsorolás amúgyis csak nyáron van. Szóval amikor jelentkeztél is úgy volt, hogy minimum 2 félév lesz fizetős.
Jelentkezel, ha felvesznek államira vagy addig átsorolnak, akkor októberben kiiratkozol. Addig megy minden tovább.
Vagy jelentkezhettél volna kereszfélévben is, de az már lement.
jan. 6. 19:34
10/12 A kérdező kommentje:
De én úgy tudom nem lehet egyetemre jelentkezni, ha valaki épp egyetemre jár. Nem így van? Ráadásul ugyanarra a szakra jelentkeznék, amire épp járok.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!