Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » A Színház- és Filmművészeti...

A Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE) kell emelt irodalom érettségi?

Figyelt kérdés
jan. 6. 13:04
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Az egyetem minden képzésére gyakorlati vizsgával lehet felvételizni, tehát az intézmény állítja össze a pontokat, ők értékelnek, és kizárólag ez határozza meg a pontjaidat.

Az érettségi annyiból számít, hogy ha nincs érettségi bizonyítványod, akkor kizárnak a jelentkezésből (függetlenül attól, hogy milyen eredményt értél el a gyakorlati vizsgán). Ezen túlmenően viszont ha mindenből középszinten kettesed van, az se érdekel senkit.

jan. 6. 13:42
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm! 😊

Csak azért kérdeztem, mert most harmadikos gimis vagyok, és nem vettem fel faktot, viszont mindig is érdekeltek a filmek/vonzott a színészi pálya, ezért gondolkodtam rajta, hogy lehet, hogy színművészeti irányba megyek majd tovább.

jan. 6. 14:02
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Max egy mozgókép kultúra vagy dráma vizsgának lenne értelme. De itt tényleg full más a pontszámítás, alkalmasságira kapod, nem az érettségi eredményeidre.
jan. 6. 14:05
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Még annyi lenne a kérdésem, hogy a színészeknek mindenképpen határozottaknak kell lenniük?

Csak mert nekem ezt még gyakorolnom kell.

jan. 6. 14:50
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha lámpalázas vagy, akkor ne menj színésznek. De egyébként igen, jó kiállásúnak kell lenni, ha nem akarsz életed végéig egy fa szerepét játszani.

De én azért elgondolkoznék a helyedben, hogy 11.-ben ez most így kialakult benned. Ismerek olyat, aki alsós kora óta kisebb-nagyobb szerepekben feltűnt a megyeszékhelyi színházban, 15 éves kora után már főszerepekben is. Gyönyörű, tiszta énekhanggal. 3x próbálta meg a jelentkezést az SZFE-re és nem sikerült neki egyszer sem. Pedig dráma tagozatos gimnáziumba is járt. Aki erre a pályára készül, az már nagyon kicsi kora óta erre készül és nincsen problémája azzal, hogy nem lenne elég határozott. Hatalmas a túljelentkezés és talán 2 színész osztály indítanak évente 25-35 fővel. Nem akarlak eltántorítani, de ezen még gondolkozz.

jan. 6. 18:47
 6/10 A kérdező kommentje:

Hát tegnap meggondoltam magam, mert változott egy kicsit a véleményem, és úgy döntöttem, hogy inkább rendezőasszisztens vagy valami ilyesmi lennék, mert ez a foglalkozás is érdekel, viszont sajnálattal olvasom, hogy az ismerősödnek nem sikerült bekerülni a SZFE-re, és azt sem gondoltam volna, hogy túljelentkezés van.

Én azt hittem, hogy pont színművészeti irányba mennek a legkevesebben, merthogy ez nehéz és hatalmas meló.

jan. 8. 17:43
 7/10 A kérdező kommentje:
Egyébként még annyi, hogy a mi sulinkban is van dráma, de csak heti 1x. Nem tudom, hogy az mennyire elég.
jan. 8. 17:44
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem elég. Gondolom az valami semmit mondó tölteléktárgy, nem jártok rendszeresen fellépni megyei meg fővárosi színházakba. Azért van túljelentkezés, mert ez az egyetlen egyetemi képzés, ami színész. És rengeteg híres magyar filmben, sorozatban (pl Barátok közt) SZFE-n végzettek játszanak.

Amúgy a rendezőasszisztenshez meg kapcsolatok kellenek, nem a semmiből leszel Oscar-díjas rendező. Hiába vannak jó ötleteid, kell valaki, aki feljebb tol a ranglistán (valaki, aki már alapból fent van). Sajnos ilyen ez az iparág. Nem olyan, mint az orvosi, hogy megszakadsz az egyetemen, de van esélyed karriert építeni.

jan. 8. 19:17
 9/10 A kérdező kommentje:

Sajnos nem járunk színházba fellépni, csak különböző témákat szoktunk fejtegetni, néha van kötelező beadandó, ami jegyre megy. Most például egy előadás elemzést kell csinálunk az első félévig (jövő hétig kell elküldeni a tanárnak).

Milyen kapcsolatokra gondolsz?

Egy rendezőasszisztens ismerősre, aki már tapasztaltabb, illetve magasabb szinten van a szakmájában, vagy egy idegenre?

Nagyon szeretném megvalósítani ezt az álommunkát..🥺

jan. 8. 19:53
 10/10 anonim ***** válasza:
Mondjuk valami fejessel, aki pl egy közismert tv csatornánál dolgozik, esetleg egy felkapott magyar filmrendezővel. De nem hinném, hogy ez az álom munkád, ha alig 24 órája egy tök másban gondolkoztál. Gondold végig mit szeretnél, mert teljesen szürreális, amiket mondasz.
jan. 8. 20:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!