Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek nekem a biomérnöki...

Szerintetek nekem a biomérnöki vagy az orvosi egyetem érné meg jobban?

Figyelt kérdés

Először is, tudom, hogy egyedül én tudok ebben végleg dönteni, ahogy azt is, hogy sok ezzel kapcsolatos kérdés van már. Ettől függetlenül nagyon köszönöm, ha valaki időt szán rám.

Végzős vagyok, emelt biológiát és kémiát tanulok. Érdekelnek ezek a tárgyak, bár elég gyenge az oktatás színvonala az iskolában, rengetek plusz energiát kell beleölnöm, amit más iskola diákjainak lehet nem kell. A biomérnökire szinte biztosan bekerülök, míg az orvosira nagyon jó eredményt kell írnom. Főleg az emelt kémia a mumus, mert heti két óra van, ezzel igazán jó érettségit plusz munka nélkül nehéz írni. Tehát ebben az évben vagy beledöglök a tanulásba és lehet így sem vesznek fel orvosira, vagy eleve nem az a cél.

Ami viszont igazán elbizonytalanít, az a családi élet. Sokáig orvos akartam lenni, de rájöttem, hogy nem vagyok annyira karrierista, amennyire gondoltam. Fontos nekem a család, páromnak is, nem szeretnék állandóan dolgozni, nem túl későn szeretnék gyereket. Az orvosi egyetem 6 kegyetlen év, és még csak rezidens vagyok, fizetés és félretett pénz semmi. 26 évesként közelében sem vagyok a gyereknek. Ezen kívül ügyelet és rengeteg munka. Magánpraxisban reménykedni nem lehet fiatalon még. Ami viszont mellette szólna, hogy talán jobban érdekel. Leginkább az emberi szervezettel kapcsolatos kémia és biosz köt le, eddig legalábbis is így volt. Nem szerettem a fizikát és a műszaki dolgokat. Valószínűleg menne, ki tudja, talán érdekelne is (undorítóan gyenge oktatást kaptam fizikából). A matekot ezzel szemben nagyon kedveltem. Emellett lehet, hogy emberekkel szeretnék dolgozni inkább. A legfőbb baj, hogy nehezen képzelem el, mit csinál egy biomérnök (tudom, hogy széles skálán mozognak a lehetőségek).

Összesítve tehát, az orvosi egyetem tananyaga talán jobban érdekel, bár a biomérnökin is van valószínűleg olyan irány, amit szívesen csinálnék. Viszont családdal összeegyeztethető munkát akarok (bár sebész, meg ilyesmi eleve ki van zárva, nem tudom, ez mennyit számít). Megéri orvosnak tanulnom ennyi motivációval, vagy hagyjam meg az igazán elszántaknak?

jan. 2. 15:44
A kérdező szavazást indított:
Biomérnöki
Orvosi
8 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Huh.

Orvosiról többet tudok. Nézd, ide nem az kell, hogy érdekeljen az emberi test, biológiai, hanem gyomor hogy tudd csinálni, meg psziché, hogy bírd az egyetemet. Az, hogy érdekel, édeskevés (nem lenéző szeretnék ezzel lenni! Csak sokan vannak így, aztán csalódnak.)

Sebészet miért van kizárva? Engem sem érdekel, de ha nem bírod a vért, a különböző manipulációkat a testen, akkor először az anatómiát se fogod bírni, utána meg a patológiát sem.

Egyébként igazad van, csúszás nélkül is 26 éves leszel, mire végzel, rengeteg idő, és kb. ott vagy "csupasz seggel", utána jönnek még a szopós rezidensi évek, ami rengeteg időt el fog venni a mindennapjaidból.

Az orvosi tipikusan ilyen önfeláldozós szak.

Ismerősöm biomérnökin végzett, szereti, laborban helyezkedett most el, sejttenyészetekkel dolgozik. Igazából kényelmes, könnyen szervezhető munka. Sokat nem tudok a képzésről, de fizika van ott is, meg orvosin is.

Ha már most tudod, hogy gyereket, családot szeretnél, viszonylag minél előbb, akkor nem javaslom az orvosit.

jan. 2. 16:20
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Igen, ezt sejtem. A gyomorral nincs baj (vagyis eddig nem ütközött ki), a psziché majd kiderül.

A sebészet azért van kizárva, mert nincs kézügyességem hozzá, mert nem kifejezetten érdekel és mert hírhedten az orvosok közül is a sebészek a legelfoglaltabbak. Azt hiszem, az biztosan nem nekem való út.

Igen, ettől félek. Lehet kifizetődik az önfeláldozás annak, aki igazán élvezi, csak nem vagyok biztos abban, hogy ez én leszek. És ha nem élvezném, akkor valószínűleg azért, mert az önfeláldozás része a családi élet feláldozása is valamennyire.

A fizika tudom, hogy mindenhol lesz és nem könnyű szinten, ez nem lesz mérvadó a választásban. Annyi, hogy mostanában olyat is olvastam, hogy a biomérnöki diplomával nem könnyű elhelyezkedni, ami pedig nyilván nem kedvező.

jan. 2. 18:17
 3/4 anonim ***** válasza:
68%
Én nézelődnék még a szakok között a helyedben. Nem engedném el az egészségügyi vonalat, de biztosan találsz az orvosinál egy picit rövidebbet, ami mégis közelebb áll hozzád. Esetleg gyógyszerész vagy képalkotó diagnosztika?
tegnapelőtt 00:42
 4/4 A kérdező kommentje:
Ezt az utóbbi kettőt néztem és nem igazán mozgat meg, de azért köszi. Abban sem vagyok száz százalékban biztos, hogy elengedhetetlen számomra az egészségügyi vonal. Tanulni biztos jobban szeretném, de dolgozni benne már lehet kevésbé.
tegnapelőtt 08:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!