Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Az első két OKJ tényleg...

Az első két OKJ tényleg ingyenes a szakképző suliban?

Figyelt kérdés
Van már egy diplomám, meg egy fizetős OKJ végzettségem. Azt hallottam hogy iskolán keresztül vannak ingyenes képzések, ez tényleg így van?
dec. 31. 09:14
 1/9 anonim ***** válasza:
Igen, iskola rendszerű képzésben 2 szakma kitanulható ingyenesen, de csak adott szakmák.
dec. 31. 16:46
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nincs már OKJ, szakmajegyzék van.

Az első két szakmajegyzékes szakma ingyenes.

jan. 1. 00:50
 3/9 anonim ***** válasza:
Igen, első két szakma ingyenes iskolarendszerűben, ha a régi OKJ rendszerben szereztél szakmát, akkor ismét tanulhatsz 2 szakmát ingyen, mert újraindult az egész(DSZC-nek írtam ezzel kapcsolatban, és onnan az infó) + vannak új részszakképesítések(pl.: közterület felügyelő, óvodai dajka), azok közül is ingyenes egy darab(ezek jellemzően pár hónaposak).
jan. 2. 15:56
 4/9 anonim ***** válasza:
Nagyon zavaros terület. Például érdekes módon sok helyen hirdetnek villanyszerelő képzést, de mégis majdnem mindenhol fizetni kell érte. Ennek ellenére vannak helyek ahol nem, mert államilag támogatott. Nem értem mi okozza ezt a különbséget amikor elvileg ugyanazt a hivalatos iskolai bizonyítványt állítja ki mindkettő.
jan. 4. 10:14
 5/9 anonim ***** válasza:
4, gyorstalpaló ma már nem ad kék, kemény bizonyítványt, csak tanúsítványt. Kék bizonyítványt csak iskolarendszerű oktatás után kapsz már csak, tehát van különbség a kettő között. Ráadásul ami fizetős az nem iskolarendszerű, ami iskolarendszerű pedig nem fizetős(az első két szakmáig).
jan. 4. 11:08
 6/9 anonim ***** válasza:
Jó akkor linkelek majd olyat ami iskolarendszerű és mindenképpen fizetős ha hitetlenkedsz. Nem véletlen írtam amit írtam. Konkrétan villanyszerelő oktatásnál van ilyen.
jan. 4. 11:21
 7/9 anonim ***** válasza:
Röviden az én tapasztalatom, hogy az iskola rendszerű két évesben ugyanúgy nem tanítanak semmit villanyszerelést mint valószínüleg a tanfolyamon. Ha nincs ismerős akivel el tudsz kezdeni maszekolni vagy csak nézni, hogy hogyan csinálja esélytelen. Ezeken az oktatásokon nincs egy falvésés vagy egy kábelcsatorna felszerelés és elmegy vele két év.
jan. 4. 11:35
 8/9 anonim ***** válasza:
A villanyszerelőért nem kérhetnek pénzt, mert alapszakma. Valószínűleg úgy oldják meg, hogy szakképesítést tolnak fizetősen, majd azt beszámítják az ingyenes villanyszerelő képzésükbe.
jan. 4. 14:37
 9/9 anonim ***** válasza:
#8 Update: megnéztem, a törvény szövege nem tiltja kifejezetten az alapszakmát pénzért, csak ha finanszírozza a képzést. ("az általa, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézményben ingyenesen biztosítja") Tehát ha egy képző nem köt szerződést az állammal, hogy az finanszírozza a képzést, akkor kérhet pénzt alapszakmáért is.
jan. 4. 14:44

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!