Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » A gap year itt Magyarországon...

A gap year itt Magyarországon is létező dolog? Csinált-e már valaki ilyet, és megéri-e?

Figyelt kérdés
Nem igazán vagyok tisztában vele, hogy hogy működik, vagy hogy egyáltalán lehet-e ilyet csinálni Magyarországon (mert tudtommal ez inkább külföldön jellemző) szóval ha valaki el tudná magyarázni, megköszönném! :)

ma 14:33
 1/9 anonim ***** válasza:
87%
Mire gondolsz pontosan? Senki nem fog azért megszólni, ha magyatul írod le...
ma 14:43
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Lehetséges. Egyetemre akkor jelentkezel, amikor akarsz, nem kötelező rögtön középiskola után. Van, aki nem is egy évet hagy ki, hanem többet. (Én pl. 3 évet.) Az tőled függ, hogy ezidő alatt mit csinálsz, utazol, dolgozol, nyelvet tanulsz, otthon filmezel, viszont ha nincs jogviszonyod a tb-t neked kell fizetned.

Megéri-e? Attól függ. Nekem nem volt tervben az egyetem gimi és okj után. Elkezdtem tanulni egy nyelvet majd annyira érdekelt, hogy jelentkeztem nyelvszakra.

Van, aki egy adott szakra akar menni és azért hagy ki x időt, hogy az elvárt érettségire jól fel tudjon készülni.

Van, aki utazni szeretne és megengedheti magának.

Tehát szerintem elterjedt itt is csak nem így névvel, hogy na ez most gap year.

Lényeg, hogy ha később egyetemre akarsz menni csak be kell adnod a jelentkezésed. Persze ha olyan szakra akarsz menni, ahol elvárás egy olyan érettségi, ami neked nincs akkor azt le kell tenni.

ma 14:47
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

1-es:

A kérdező arra gondol, amikor középiskolában végzett diák nem megy rögtön egyetemre, hanem kihagy egy évet. Legtöbbször utaznak, nyelvet tanulnak, önkénteskednek stb.

ma 14:50
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
#3: ez logikus magyarázat, de hogy merül fel egyáltalán, hogy neki jut ez először eszébe, vagy hogy valami tiltaná itthon? Már 20 évvel ezelőtt is egy rakás szaktársam csinálta.
ma 14:53
 5/9 anonim ***** válasza:
32%

#4, az érettségire készülők sok esetben tájékozatlanok, mert az iskolák a megfelelő tájékoztatást nem adják át a lehetőségekről, ezért a tanulókat nem lehet okolni. Annyira nincsenek sokszor tisztában a szabályokkal, hogy olyanokat mondanak, hogy "3-as lett az írásbelim, de majd a szóbelivel 4-esre javítom", ami nettó marhaság, mert sem a szóbelit, sem az írásbelit nem osztályozzák.

Ezért nem baj, hogyha butaságnak tűnő dolgokat kérdeznek. Válaszolni kell a kérdésekre, és akkor jólinformáltak lesznek.

ma 16:06
 6/9 anonim ***** válasza:
49%
#5: az nem baj, ha kérdez, csak ebben az esetben nem volt világos (gondolhatott akár az alapszak és mesterszak közé beiktatott egy évre, vagy hogy közoktatás során valahol), illetve az értelmezés valahol annyira abszurd, hogy az is felmerült bennem, eltévesztette a kategóriát.
ma 16:46
 7/9 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem nem jellemző úgy, ahogy a "filmekben" látjuk, vagy ahogy az USA-ban. Ha valakit nem vesznek fel az egyetemre, akkor kényszerűségből kihagy egy évet, de általában dolgozik valamit, majd jövőre újra megpróbálja, esetleg közben készül az érettségire (szintemelés, javítás). Ha nem is akar egyetemre menni, akkor nekiáll dolgozni vagy közben elvégez valami tanfolyamot.

Hallottam ilyenről ismeretségi körben, aki elment önkénteskedni, de összesen egyről. A többség továbbtanult.

ma 17:34
 8/9 A kérdező kommentje:
Bocsánat a megforgalmazásért, nem tudtam, hogy ennyire bénán sikeredett... De köszönöm szépen a válaszokat! ☺️
ma 19:42
 9/9 A kérdező kommentje:
megfogalmazásért*
ma 19:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!