Diplomával tényleg költségtérítéses az egyetem ha újra menni akarok?
Még nem nagyon esedékes nekem bármi ilyesmi, mivel még nem járok egyetemre, csak egy másik kérdésnél olvastam és érdekel:
"Ha már van diplomád, akkor mindenképp költségtérítéses"
Ez mennyire igaz, és hogyan,meddig.
Van főszabály szerint 12 államilag támogatott féléved. Főszabály szerint, ha ezek elfogynak, csak önköltséges formában tudsz tanulni. Ez alól viszont van egy rakat kivétel és kiskapu. A teljesség igénye nélkül nem az állami féléveket számolják, ha az NKE-n vagy a Corvinus-on tanulsz, kapsz plusz féléveket, ha 10 félévnél hosszabb képzésre jársz, vagy nem vonódnak le a félévek, ha rövidciklusú tanárképzésben tanulsz, stb.
De önmagában az, hogy már van diplomád, nem kizáró tényező. Sőt, akkor se, ha az alapdiplomádat önköltségesen szerezted.
#4 Nem csak tanári képzettséggel lehet elvégezni.
Nftv. 47.§
(6) A támogatási idő számításakor nem kell figyelembe venni
f) a 2, 3, valamint a 4 féléves tanári mesterszakon igénybe vett félévet.
A jogszabály sehol nem mondja, hogy pedagógus előképzettség kellene. Emellett én nem tanári alap- és mesterdiploma után mentem 2 féléves tanárira, és nekem se vonták le.
#6 vagyok. Igen, egyszakos tanár vagyok.
Az, hogy "rövid ciklusú tanárképzés" nem egy egzakt jogi fogalom. Sem a felsőoktatási törvény, sem a tanárképzésről szóló 283/2012. Korm. rendelet, sem a tanári felkészítésről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet, sem a hivatalos weboldalaknak számító felvi.hu vagy oktatas.hu nem tartalmaz és nem definiál ilyet. A 2-4 féléves egyszakos tanári mesterképzésekre használja mindenki, függetlenül attól, hogy közismereti, szakmai vagy pedagógiai előképzettséggel lehet rá jelentkezni.
A teljesség igénye nélkül az ELTE és a PTE (amikről azért nem lehet azt mondani, hogy a tanárképzés terén teljesen fogalmatlan intézmények lennének) is az összes 2-4 féléves egyszakos tanári mesterképzését rövid ciklusúnak nevezi:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!