Mit érdemes a mai világban tanulni?
20 éves vagyok, szeretnék továbbtanulni egyetemen.
Próbálok úgy gondolkodni, a szakok terén ami egy univerzális készséget ad, és az élet bármely területén tudom alkalmazni az ott tanultakat, tehát nem annyira specifikus. Szerintetek a mai világban mit érdemes tanulni hogy boldoguljon az ember? Mik azok a készségek ahol bárhol megállhatom a helyemet?
Rólam annyit, hogy szeretek olvasni, szeretem a történelmet, matekot, szeretek korrepetálni másokat.
Tanár?
De így nehéz megmondani ennyi alapján
Az orvossal és informatikussal nem tudsz mellélőni.
Szerintem nincs olyan tanulnivaló, ami ha érdekel ne volna teljesen megfelelő.
Bár én inkább műszaki párti vagyok, de az sem való mindenkinek.
Amit szeretsz olyat tanulj, meg nem árt ha felfedezed milyen lehetőségeid vannak vele.
Orvostudomány, állatorvos, biostatisztikus/bioinformatikus.
Gyógytornász + sportedző.
Matematikus, gazdaság- és pénzügygazdasági elemző (GPME), alk. közgazdaságtan + biztosítási és pénzügyi matek mesterszakkal.
Szociológia vagy marketing + elte survey statisztika mesterszak.
Pénzügy-számvitel és vagy pénzügy mesterszak, vagy valami jobb MBA (itthon esetleg Corvinus MBA, amúgy meg CEU stb.).
Villamosmérnök, informatikus mérnök, programtervező informatikus.
Abban a kategóriában, hogy piacképes de nem valami erős tudományosan: gazdasági informatikus és az összes gazdasági szak (gazdálkodás és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás stb.).
Jog.
Gépész- és vegyészmérnök: ezekhez nem tudok hozzászólni, valószínűleg ezeket csak Németországban éri meg csinálni, itthon áll a gazdaság.
Nyelveket mindenképp tanulj, mert irtó sokat tud dobni az érvényesülési lehetőségeiden, fizetéseden.
Pénzügyi, gazdasági tudás is irtó hasznos. Akkor is, ha csak a saját privát pénzügyeidet tudod okosabban csinálni, mint a megfelelő tudás nélkül (pl. nem csak a malacperselyben gyűjtöd a spórolt pénzt, hanem befekteted, kamatoztatod, hogy a pénzed is dolgozzon és pénzt termeljen neked).
Informatikához, grafikához is érdemes érteni, mert a praktikus dolgokon túl nagyon fontos szemléleti, gondolkodási módot ad, ami sok mindenben tud segíteni az életedben.
Viszont egy rakás olyan dolog van, amiket nem feltétlenül muszáj egyetemi mélységben elsajátítani és diplomával rendelkezni róla.
Egyébként a legtöbb egyetem és diploma is csak egy általános és jobbára nagyon elméleti tudást ad. Nem jelentenek automatikus elhelyezkedési lehetőséget. Egy rakás dolgot neked magadnak kell az egyetemi tananyag mellett elsajátítanod, hogy tényleg el is tudj helyezkedni.
Éppen ezért érdemes minél előbb elkezdened legalább diák/gyakornoki munkákat csinálnod. Ha belülről látsz cégeket, megtapasztalod, hogy ki mit csinálnak, milyen munkához milyen szaktudás kell, utána sokkal könnyebbé válhat felfedezned, hogy mi is az, ami téged érdekelne, szívesen csinálnád. Ha pedig sikerül egy céghez bekerülnöd, akkor utána akár még támogatják is a képzésedet, ami komoly segítséget tud jelenteni.
Nekem több olyan barátom is van, akik akár több szaknak is feleslegesen futottak neki, mert menet közben rájöttek, hogy nem érdekli őket, nem nekik való, nem ezt akarják csinálni, mire sikerült a megfelelő irányra rátalálni.
Ha még nem tudod, mi az, amit igazán akarsz, akkor lehet, hogy jobban jársz vele, ha előbb elkezdesz dolgozni, munka tapasztalatot gyűjteni, megismerkedni a világgal. Még mindig több értelme van, mint végig csinálni pár évet egy olyan szakon, amit gyűlölsz csinálni és aztán máshol kezdd előről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!