Angol-töri-matek fakt?

Figyelt kérdés

Most vagyok tizedikes, lassan itt az ideje kiválasztani, hogy jövőre milyen fakultációkat vegyek fel.

Kilencedik óta emelt angol tagozaton vagyok, azaz emelt óraszámmal készítenek fel az emelt érettségire. Jól tudom a nyelvet, ezért tervezek osztályozó vizsgát tenni tanév végén, és az őszi érettségin előrehozottan megírni az emelt angolt.

Mivel jogra szeretnék menni, eldöntöttem, hogy fel szeretném venni jövőre a töri faktot, de azért mégis csak eléggé nehéz oda bekerülni. B tervként gondoltam egy gazdasági irányra, ahova (gondolom) az emelt matek nagyon jó lenne.

Szóval a kérdés igazából az, hogy szerintetek az emelt töri-angol mellé letegyek-e majd egy emelt matekot is?

Jelenleg úgy gondolom, hogy egy sima emelt töri-angollal a jog lenne az egyetlen szakirány, amivel tök jól el lehetne helyezkedni, cáfoljatok meg, ha nem így van! Az a baj, hogy annyira durván nem szeretem a törit, hogy egyfajta régészet vagy muzeológia irányba menjek.

Válaszokat előre is köszönöm!

nov. 17. 14:48
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem nehéz bekerülni, a vidékiékre 200 valahány 300 az önköltséges ponthatára.

Azért ne válaszd a jogot, mert ezt a két tárgyat szereted, az egyik legtanulósabb/legszivatósabb egyetemi szak, nagy elhivatottság kell hozzá.

Az emelt mateknak akkor van értelme, ha olyan irányba szeretnél vele tovább menni. Gazdasági szakokon vagy jogon semmi hasznát nem vennéd, max alkalmazott közgazdaságtanon, oda felétel is, de gondolom nem oda mennél.

Joggal nem lehet tök jól elhelyekedni, munkád lehet hogy lesz, de aki nem protekciós annak nagyon sokat kell güriznie, és általában relatíve alacsonyak a fizetések ahhoz képest hogy mennyit kell tanulni a szakon. Szereintem egyáltalán nem kifizetődő. A helyedben mindenképpen egy gazdasági szakot választanék, mert azokkal sokkal több munkakört betölthetsz mint joggal, és többet is kereshetsz vele, akár külföldre is mehetsz dolgozni/dolgozhatsz külföldi cégnek, ami joggal alapból ki van zárva.

Summa summerum ha nem vagy nagyon elhivatott a joggal kapcsolatban, ne azt válaszd. Ha a fő szempont az elhelyezkedés és a fizetés, akkor gazdasági szakra menj. Ha megy az emelt matek, akkor egy AK vagy egy infós szak is jó választás lehet.

AK-ra emelt töri emelt matek a feltétel ha jól tudom.

A joghoz nem árt szeretni a törit, első évben szinte csak állam és jogtörténeti tárgyaid vannak, és szerintem a jog alapból a törin alapul. Az angolnak az egyetem alatt nem sok hasznát vennéd, későbbi pályád során pedig alapelvárás lenne, tehát nem lennél beljebb vele mint mások.

nov. 17. 15:30
 2/10 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem a matek felesleges. Így is lesz 2 emelt érettségid, nem kell a matek is. Gazdasági szakokon is elfogadják az angolt meg a törit. Amúgy meg ott is magasak a ponthatárok, szóval oda se könnyebb bekerülni, emiatt tényleg felesleges lenne még az emelt matekkal is terhelni magad. Koncentrálj inkább a többire és hozd ki azokból a legjobbat, hogy felvegyenek oda, ahova tényleg szívesen mennél.
nov. 17. 15:32
 3/10 anonim ***** válasza:
De igazából mi lennél, ha bármit választhatnál?
nov. 17. 15:56
 4/10 A kérdező kommentje:

Igazából jogra nem azért szeretnék menni mert "szeretem a törit", hanem azért mert én magamnak kitaláltam, hogy ez a jogász szakirány tetszene nekem és ahhoz megnéztem, hogy mit várnak el, és ott láttam, hogy törit. Azóta sokkal több energiát fektetek be a tantárgyba, és észrevettem, hogy egyszerűen szeretem.

Köszönöm szépen mindenki válaszát! Aranyosak vagytok!:)

nov. 17. 18:30
 5/10 anonim ***** válasza:
#4 oké, de az kevés hogy tetszene neked, ez egyáltalán nem olyan biztos dolog, jól gondold meg. Nagyon sokan belevágnak és egy félév után otthagyják, mert nem azt kapják amit vártak tőle, rájönnek hogy nem olyan amilyen a sztereotípiák szerint. Nemzetközi tanulmányokra nem gondoltál? Ott sokkal több hasznát tudnád venni az angol nyelvtudásodnak, valamennyire hasonlít a joghoz, de mégsem olyan rengeteg és száraz az anyag stb
nov. 17. 18:33
 6/10 A kérdező kommentje:
Igen-igen azon is gondolkodtam, de fogalmam sincsen, hogy hogyan meg merre lehetne elhelyezkedni vele később, nem nagyon ástam még bele magam. Valaki tudna nekem erről tájékoztatást adni?
nov. 17. 18:37
 7/10 anonim ***** válasza:

#6 igen, bármilyen külügyi szervnél, lehetsz diplomata ha ügyes vagy, vagy akár hr munkaköröket is be tudsz vele tölteni, dolgozhatsz cégeknél stb

És ugye az a jó benne, hogy alap+mesterképzés, tehát mesterre több féle irányba mehetsz, vagy akár külföldre is. Szerintem amúgy a Corvinus a nemzetközi tanulmányok szakja a legjobb, mert az alapból angolul van, ami nagyon sok lehetőséget megnyit előtted.

nov. 17. 18:43
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
nov. 17. 18:49
 9/10 anonim ***** válasza:
Nincs mit, én nagyon a nemzetközi tanulmányokat ajánlom neked a leírtak alapján:)
nov. 17. 18:56
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

"Most vagyok tizedikes ... Kilencedik óta emelt angol tagozaton vagyok, azaz emelt óraszámmal készítenek fel az emelt érettségire. Jól tudom a nyelvet, ezért tervezek osztályozó vizsgát tenni tanév végén, és az őszi érettségin előrehozottan megírni az emelt angolt."

Mi értelme volt emelt angol tagozatra menni (és ezzel elvenni a helyet valaki más elől!), ha nem is akarod kihasználni a lehetőséget, hogy (akármilyen jól is tudsz már) még két teljes évig emelt óraszámban tanulhasd a nyelvet, hogy még annál is sokkal jobb lehess benne, mint amilyen jó jelenleg vagy?????

"az emelt töri-angol mellé letegyek-e majd egy emelt matekot is?"

(Főleg, ha tényleg előrehozottat teszel majd angolból amit egyébként egyáltalán nem javaslok) az emelt angolnak semmi köze a másik kettőhöz. Úgy értem (ha emiatt aggódsz:), nem leszel túlságosan túlterhelve amiatt, hogy háromból is emeltezel, hiszen az egyik egy nyelv, amit hosszú évek óta tanulsz, úgyhogy azzal valójában csak annyi dolgod lesz, hogy odamész és megcsinálod. Külön készülni nem kell rá, főleg, ha végigjárod mind a négy évet, mert annyi idő alatt egyszerűen nem lehet nem felkészülni rá...

nov. 17. 20:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!