Szegedi egyetemről Pázmányra vagy ELTE-re
átjelentkezés?
Figyelt kérdés
Baratnom szeretne atjelentkezni mert kapott olyan lehetoseget Pesten amit ugy erzi nem dobhat el most. Azt olvastuk, hogy ha szerez 30 kreditet es 4es atlaga van akkor atvehetik felevkor. Mitol fugg az atvetel es miert utasithatjak vissza ha a kovetelmenyeknek megfelel?
El kellene olvasni a befogadó intézmény szabályzatát.
tegnapelőtt 22:18
2/17 anonim válasza:
A fő szabály az, hogy átjelenkezni csak azonos képzési területhez tartozó szakok között lehet. A fogadó egyetem saját tanulmányi- és vizsgaszabályzatában van rögzítve, hogy milyen átlageredménnyel lehet szó az átvételről. Sajnos benne van a pakliban, hogy csak költségtérítéses hallgatónak veszik át a barátnődet; sőt még az is, hogy nem minden elvégzett tárgyat fogadnak el (a két tematika között 75%-os egyezésnek kell lennie).
tegnapelőtt 22:20
3/17 A kérdező kommentje:
#1 Elolvastuk de ezt le is irtam a kerdes arra vonatkozott mi lehet az oka ha megfelel a kovetelmenyeknek es megsem veszik at.
#2 koszonomm:)
tegnapelőtt 22:29
4/17 anonim válasza:
"Elolvastuk de ezt le is irtam"
Azt írtad, hogy olvastatátok, de azt nem, hogy hol, és hogy volt-e más leírva.
Ha nincs hely, akkor értelemszerűen nem is veszik át.
tegnapelőtt 23:04
5/17 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy általában 2 befejezett félév kell megfelelő számú kredit, és átlag, és hogy az eredeti jelentkezés évében a befogadó egyetem ponthatárát is el kell érnie. Tehát ha pl 2023ban kezdte Szegeden, akkor az kell, hogy a befogadó egyetem 2023as ponthatárát is elérje. De ezek mind le vannak írva az adott egyetemek szabályzatában. Ha mindennek megfelel, és mégsem veszik át, pl akkor lehet, ha nincs szabad hely, vagy ilyesmi.
tegnap 13:41
6/17 anonim válasza:
Hát ELTE vagy Pázmány közötti dilemmából arra következtetek, hogy jogról van szó. Arra készüljetek, hogy hiába X kredit, a témaköröket nézik, nem a tárgy nevét, tárgytematikát kell összehasonlítani. Ha 75%-ban egyezik, akkor teljes kreditértékkel beszámítható. De erre a 2 egyetemre elég sokan akarnak átjönni jogi képzésre, szóval ha elutasítják, akkor valószínűleg helyhiány miatt. Arra is fel kell készülni, hogy lehet csak önköltségesre vesznek át. Biztonságosabb lenne kreditátvitellel újrafelvételizni állami jogászra. Folytathatnád ugyanúgy annyadik évtől, amennyi Szegeden jött volna, de fix államin leszel.
5-ös, amúgy 2 lezárt félév után nem nézik az eredeti felvételi év ponthatárát.
tegnap 14:15
7/17 anonim válasza:
Gyengébb egyetemről nem fogják erősebbre átvenni.
Ha jogásznak készül akkor pedig nem ártana gyakorolnia a szövegértést, minden le van írva az adott intézmények honlapján. Csak gondolom könnyebb úgy, ha valaki a szájatokba rágja.
Ha elolvastad volna, le van írva mindkét helyen, hogy az egyetem saját hatáskörében bírálja el, hogy átveszi az illetőt. Ha színötös, versenyeredményei stb van, akkor lehet esélye. Másképpen nem igen, mert a szegedi egyetem nincs egy színvonalon az ELTE/Pázmánnyal, és ezzel ők is tisztában vannak. Nyilván most abból indulok ki hogy jogról van szó.
tegnap 16:18
8/17 anonim válasza:
#6 ELTE/Pázmányon miért lenne fix államin, amikor 465/470 a ponthatár mindkettőre?
tegnap 16:18
9/17 anonim válasza:
Kérdező nincs olyan hogy a követelményeknek megfelel, ezt az adott egyetem egyénileg bírálja el, azok nem követelmények hogy esetleges feltételek, amiknek kötelező megfelelni, különben élből elutasítják. De mint előttem írták én sem látom sok esélyét, senkit nem ismerek akik vidéki egyetemről átvettek volna az ELTE/Pázmányra. Pázmányra max ELTE-sek mennek, őket veszik fel ilyen esetben.
tegnap 16:21
10/17 anonim válasza:
8 úgy értettem átvételnél többnyire önköltségesre vesznek csak át. Ha államiról ki is esik valaki, egy önköltségest, aki jó átlagú raknak államiba, nem egy másik egyetem frissen átjelentkezett hallgatóját. Amúgy meg simán lehet, hogy egykor volt 465-470 pontja, csak nem Pestre akart menni, hanem mondjuk akkori partnere is Szegedre ment és össze akartak költözni. Ha van ennyi pontja a mostani pontszámításban is, akkor határozottan megérné újrafelvételizni és akkor államin is van és folytathatja pl a 3.évtől is, ha sok tárgyat be tud számíttatni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!