Tényleg olyan nehéz a magyar emelt szintű érettségi, mint amilyennek mondják?
Tudni kell verset elemezni és tisztában kell lenni a klasszikusokkal. Ha az megy (fura kortárs versekkel is) akkor simán teljesíthető. Én tavaly emelteztem, nagyon féltem tőle, mert mindenki azt mondta, hogy milyen széleskörű műveltség kell, milyen nehéz, stb. Egyáltalán nem igaz. Néhány szerzővel kellett többet ismerni, és véleményem szerint egyáltalán nem volt nehéz, főleg, hogy középre behozták a műveltségtesztet, ami nagyon nehézzé tette a feladatsort.
De nézd meg a tavalyi feladatsorokat, úgy te magad is láthatod hogy is néz ki.
Szia! Remélem még így decembeben aktuális lehet a válaszom. 2024-ben érettségiztem magyarból emelt szinten, 90% lett a végeredmény, tehát a kérdésedre a válasz, nem, nem lehetetlen :).
Viszont akkor leírnám azokat a dolgokat amik kellenek egy sikeres magyar emelt érettségihez.
Az első dolog az a fakt. Fakton sokkal több az infó, sokkal részletesebb minden, ezért is elengedhetetlen.
A második a szorgalom. Úgy tudod a legjobban kivitelezni az érettségit ha tényleg mindent elolvasol, minden faktos órára tanulsz és mikor már az érettségi előtt vagy, sok feladatlapot oldasz. A magyar emeltben nem a feladatok típusát, hanem ez egész feladatsor és érettségi típus gondolkodását kell begyakorolni, mert néha nem egyszerű megérteni amit a feladatok kérnek.
A magyar emelt valóban egy szubjektív érettségi, ez tény, viszont az utolsó válaszolót cáfolnám azzal, hogy de, el lehet térni a megoldókulcstól, mert csomó megoldást nem írnak bele pl. a szövegalkotásba.
A szövegalkotási részhez visszatérve fontos az, hogy helyesen írj, az érvelésnél mindig legalább 2 indoklással támaszd alá amit írsz.
Sokkal rettegettebbnek mondják a magyar emeltet mint amilyen. Tényleg egy szorgalmas faktos részvétellel, némi érzékkel (tehát értsd a verset amit elolvasol és tudj hozzá pár dolgot mondani) és sok gyakorlással teljesen hozható. Hajrá, sok sikert hozzá, ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!