Tényleg olyan nehéz a magyar emelt szintű érettségi, mint amilyennek mondják?
Figyelt kérdés
Még csak másfél év múlva érettségizek, de most éppen választás előtt állok. Maradhatnék kémián vagy választhatnám az irodalmat faktként. A magyart mindig is jobban szerettem (számolós, reáltantárgyakból nem vagyok túl jó) és nem is vagyok belőle rossz, sőt igazából még rossz jegyet sem szereztem belőle, ha ez egyáltalán számít. Szeretek írni, olvasni, viszont egy kicsit problémám van a költőkkel/írokkal kapcsolatban, nem ismerek túl sokat, versek közül például elég keveset olvastam. Hallottam "rémtörténeteket" hogy milyen nehéz, kiszámíthatatlan és szubjektív(a javítók miatt), és egy kicsit elkeseredtem, mi van ha olyan sokat tanulok rá, viszont mégis olyat fognak kérdezni, amire még álmaimban sem gondoltam volna, hogy benne lesz. Mi a véleményetek? Nagyon nehéz 80 vagy akár 90% felett teljesíteni?okt. 14. 21:25
2/7 anonim válasza:
Akinek van hozzá érzéke, annak azért nem olyan nehéz. Nekem úgy lett 90%, hogy elég komoly családi problémákkal voltam közben elfoglalva, amelyek nem csak az időt vették el a tanulásról, hanem az agyamat is leszívták. Az persze benne van a pakliban, hogy olyat kérdeznék, amire nem tudod a választ. Na és? :) Ha a legtöbb dologgal tisztában vagy, akkor nagy meglepetés nem érhet.
3/7 anonim válasza:
Az a baj, hogy nagyon szubjektív az értékelése.
4/7 SZTANN válasza:
Ha nyelvtanból tökéletes vagy ( a helyesírásod is hibátlan), és ha rengeteget olvastál és olvasol folyamatosan, értékes, fontos könyveket, ha érdekel és ismered az alkotók életútját, egyéni sajátosságait, helyüket a világirodalom egészében - akkor könnyű. Ha nem, akkor baromira nehéz, sőt, reménytelen. De minek is akarnál akkor emelt szintűt tenni?! A gimis magyar tantárgy (apróbetűssel együtt) csak a minimális alap hozzá.
5/7 anonim válasza:
Tudni kell verset elemezni és tisztában kell lenni a klasszikusokkal. Ha az megy (fura kortárs versekkel is) akkor simán teljesíthető. Én tavaly emelteztem, nagyon féltem tőle, mert mindenki azt mondta, hogy milyen széleskörű műveltség kell, milyen nehéz, stb. Egyáltalán nem igaz. Néhány szerzővel kellett többet ismerni, és véleményem szerint egyáltalán nem volt nehéz, főleg, hogy középre behozták a műveltségtesztet, ami nagyon nehézzé tette a feladatsort.
De nézd meg a tavalyi feladatsorokat, úgy te magad is láthatod hogy is néz ki.
6/7 anonim válasza:
Elemzésnél egyébként nem vonhat le pontot a tanár csupán azért, mert nem ért egyet azzal, amit írsz. Csak akkor, ha teljesen hülyeség, amit írsz.
7/7 anonim válasza:
Hagyjátok már ezeket a szubjektív fasságokat. Van egy megoldókulcs, amitől a javítótanár nem térhet el, ha mégis megteszi, felülvizsgálatot kell kérni. Ha a szóbelire meg rendesen készülsz (mert hogy idén is már novemberben kinn voltak az emelt magyar témakörök, tehát van idő júniusig készülni rá), akkor nem érhet meglepetés. Én szeptember óta készülök rá, de olyan jó tanárral, akivel már most is tudok érdemben néhány érettségi feladatot magamtól megcsinálni, gyorsan felzárkóztatott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!