Merre tanuljak tovább?
Én építészhallgatóként csak arról tudok nyilatkozni.
Naszóval. Én oda és vissza vagyok az egyetemért (BME) meg a szakért. A matek nyilván jó, ha megy emelt szinten, ezt mindenképpen vedd figyelembe, de egy alap statika tudás (pontszerű és kiterjedt testek egyensúlya; elég 2D-ben) sem árt. Statikából ugyan van felzárkóztató óra, de arról hallottam már hideget-meleget.
Arra is számítani kell, hogy a kreatív rajzi-makettezési-térkompozíciós feladatok mellett vannak műszakibb/egzaktabb jellegű feladatok, sőt szerintem utóbbiból több is, mint előbbiből. A rajzi előkészítő valami pusztulat drága, de nekem sokat is segített; ez a kockológiára és a térlátásra van kihegyezve.
Ami a közösséget illeti, nem is lehetne jobb. Összegyetemi progik nem nagyon vannak (bár az új rektor próbál javítani ezen), de kari/kolis rendezvényekből nincs hiány. Nagyon nyitott, laza, befogadó csapat az építészek, ami nekem legalábbis rengeteg motivációt ad.
Az építészek fizetése sajnos nincs az egekben a többi mérnöki szakmához képest - ha betegre akarod magad keresni, vagy legyél a legjobb, vagy inkább válassz mást. Ezzel együtt mégiscsak mérnöki, tehát azért annyira nem rémes fizetésügyileg.
És egy utsó dolog: tolmácskodás mellett lehet hobbiból festeni, és építészkedés mellett lehet hobbiból nyelvet tanulni. Melyiket tudnád jobban elképzelni, mint a hivatalos munkádat?
Az egyetemi továbbtanulás döntése egy nagy lépés, és teljesen érthető, hogy több irányba is gondolkodsz, főleg, ha érdeklődési köröd széles, és nem érzed magad egyértelműen egy konkrét szakma mellett. Ahogy írod, szereted a nyelveket, művészeteket, és a természet is közel áll hozzád, így érdemes ezt az érdeklődést összekötni a lehetőségekkel.
A szociológia és a biológia remek választás lehet, ha szeretnél emberekkel vagy a természettel kapcsolatos témákkal foglalkozni, különösen, ha nem érzed magad nagyon matekosnak. A szociológia sok lehetőséget kínál a társadalmi problémák, emberi viselkedés és közösségek megértésére, ami akár pályát is nyithat a civil szférában, kutatásban, vagy akár HR-ben.
Ha mégis szeretnéd ötvözni a művészeti és gyakorlati készségeidet, az építészmérnök szak lehet egy izgalmas irány. Ugyan ez matekosabb terület, de ha szeretsz alkotni, tervezni, és belelátsz a folyamatokba, elképzelhető, hogy ezen a pályán kibontakozhatsz.
Tolmács vagy fordító is érdekes választás, hiszen már most két nyelvet ismersz. Ez a pálya akkor lehet ideális, ha élvezed a nyelvi és kulturális kapcsolódásokat, valamint nyitott vagy új nyelvek tanulására.
Azt javaslom, hogy gondold át, mi az, ami igazán motivál és inspirál a mindennapokban. Ha több dolog is érdekel, olyan szakokban is gondolkodhatsz, ahol kombinálhatod ezeket az érdeklődési köröket (pl. biológia, majd grafikus háttérrel természetillusztráció; vagy szociológia és nyelvi készségek HR-ben, toborzásban). Ha pedig van lehetőséged, beszélj olyan emberekkel, akik az általad gondolt pályákon dolgoznak, így jobban beleláthatsz, hogy milyen az adott szakma gyakorlati oldala.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!