Hogyan döntsem el, hogy milyen irányban tanuljak tovább?

Figyelt kérdés

Idén leszek végzős és teljesen kétségbe vagyok esve. Jelenleg biosz faktos vagyok, de nagyon butának érzem magam és sokszor lusta is vagyok tanulni. Az érettségitől nagyon félek. Nem tudom milyen szakra menjek, úgy érzem semmi sem érdekel. Mindenképpen szeretnék továbbtanulni, de azt sem szeretném ha egy hónap után megbánnám azt a szakot amit választottam.

Ahogy említettem bioszos vagyok, viszont emellett magyar faktra is járok. A magyar mindig is a kedvencem volt, ezért választottam ezt, viszont gondolkodtam a fakt leadásán, hiszen maximum magyar tanárnak mehetnék, de az egyáltalán nem vonz. (És abban sem vagyok biztos, hogy jól sikerülne az emelt magyar érettségi.) A bioszt csak januárban vettem fel, azelőtt még törire jártam, de azt is meguntam. Ebből látszik szerintem, hogy mennyire határozatlan vagyok a jövőmet illetően.

Arra gondoltam, hogy elindulhatnék bioszos irányban (biológus, orvosi esetleg?) csakhogy gimiben nem vettem komolyan a tanulást. Sajnos olyan tanárt kaptunk a gimi első két évében aki nagyon unalmasan tanított, és nem érdekelte ha telefonozunk órán vagy puskázunk dogáknál, így nem figyeltem és nem igazán tanultam.

Most viszont ideje lenne eldönteni hova jelentkezzek majd egyetemre, de semmi sem vonz úgy igazán. Van valami tanácsotok, hogy hogyan döntsem ezt el? Felvin is nézegettem a szakokat, de semmi sem fogott meg. Egy valami viszont biztos: borzasztó vagyok matekból, úgyhogy ebben az irányban semmiképp sem tudnék továbbtanulni.

(Egyébként nem teljesen igaz amit írtam, mert egyetemi nyíltnapon a csecsemő- és gyermekápoló szak felkeltette az érdeklődésemet, emellett még pályaorientációs napon a védőnő szakon is elgodolkoztam kicsit. Viszont félek, hogy megbánnám/nem tetszene egyik sem ha elkezdenék benne dolgozni. Ha valaki tud bármit ezekről a szakokról, akkor nagyon örülnék, ha leírná milyen!)

aug. 28. 00:39
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az orvosit szerintem kizárhatjuk, mert oda nagyon elhivatottnak kell lenni, és te meg azt mondod könnyen beleunsz a dolgokba és határozatlan vagy. Ahhoz amúgy se feltétlen a biosz kell, persze az is, de az orvosi reál vonal, tehát a kémiát/fizikát is nagyon kéne tudnod.

A leírásod alapján inkább humán beállítottságú vagy, szóval én ebben az irányban nézegetnék.

Amúgyse muszáj rögtön egyetemre menni, kihagyhatsz egy évet, addig dolgozol valami mást, és hátha megjön az ihlet. Esetleg menj el pályaorientációs programokra, az talán segítene jobban belelátni egyes szakokba

aug. 28. 00:46
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha csecsemő ápoló érdekelne, próbáld meg, az sem baj ha nem tetszik, otthagyhatod egy félév után, és keresel mást
aug. 28. 00:47
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Én utáltam tanulni, de a mai napig nem bírok seggelni. Volt olyan félévem középsuliban amikor 2,8 volt az átlagom. Rendszeresen zavartam az órákat és tipikusan az a hátul ülő voltam akit gyakran kellett fegyelmezni. Középsuli után belekezdtem a mentőtisztibe és már 1 év múlva ilyenkor tiszt leszek 4,6-os össztanulmányi átlaggal haladva eddig.

Szóval akármit is választasz, ne érezd magad butának, mert ha megtalálod amit szeretsz akkor meg se fog kottyanni az egyetem. Én egy szomorkás, sűrűn depressziós, rossz tanuló és fegyelmezetlen egyén voltam, mára teljesen boldog és kiegyensúlyozott életet élek, pedig csak annyi történt, hogy bele mertem kezdeni abba ami felkeltette az érdeklődésemet.

Szóval hajrá! Sok sikert!

aug. 28. 01:03
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Mit csinálsz délutánonként? Mi az, ami megérint?
aug. 28. 01:26
 5/10 anonim ***** válasza:
81%
A gyógytornász szakma a te barátod. Érdekes és jól lehet vele keresni.
aug. 28. 07:42
 6/10 anonim ***** válasza:
Igen, vagy a dietetikus, ha a biosz irány mellett maradnál. Emberekkel szívesen foglalkoznál? De ha semmi nem érint meg különösebben, gazdasági szakokat is nézegethetsz, kivétel mondjuk a pénzügy-számvitel, mert a számvitel is tiszta magolás. Vagy HR, marketing... szervezni, zsezsegni szeretsz?
aug. 29. 19:42
 7/10 anonim ***** válasza:

Bocs most látom, hogy borzasztó vagy matekból, a gazdasági szakokat visszavontam.

Mit szeretsz a magyarban? Még azt szereted a legjobban (no offense), vagy szeretsz regényeket olvasni? Vagy úgy érzed, jól tudsz fogalmazni, vagy érvelni? Vagy könnyen asszociálsz, amikor műelemzés van?

Nyelveket szereted?

aug. 29. 19:47
 8/10 anonim ***** válasza:
68%
5 végzett gyógytornászként mondom, hogy sajna nem lehet vele jól keresni. Max ha egy magán gyógytornász céghez van ismeretség, akkor felkarolnak és 15 ezret lehet kérni kezelésenként, ha frekventált helyen van. De ez 10%-nak jön össze, maradéknak ott a kórház, idősek otthona meg a mások házához való kijárás. Ennek a szaknak is gyógymasszőr okjval együtt van csak értelme. Rengetegen végzik el ezt a szakot és a fizetés is államin 300-350 körül van. Nem véletlenül váltottam pályát, nagyon érdekelt, de nagyon nehéz elhelyezkedni.
aug. 30. 21:24
 9/10 anonim ***** válasza:
22%
8. Én pedig menedzserként mondom, hogy az összes menedzser kollégám gyógytornászhoz jár, mert minden bajunk is van a folyamatos stressztől, üléstől, és horribilis pénzeket fizetünk ki ilyenekre.
aug. 31. 06:07
 10/10 anonim ***** válasza:
Az lehet, de az a cégnek megy, ahol a tornász dolgozik, amiből állják a helybérlést, eszközök folyamatos beszerzését. Ebből a gyógytornász nem kap valami sokat.
aug. 31. 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!