Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Technikumból tudok menni...

Technikumból tudok menni egyetemre?

Figyelt kérdés
Technikumba vagyok, de utálom a szakmámat és egyetemre szeretnék menni jövőre. Most 12-es vagyok és úgy lesz hogy előrehozott érettségit írunk (matek, magyar, töri, angol). Szóval ha ezek megvannak akkor úgy tudok menni egyetemre vagy ki kell járni azt a plusz 1 évet? Hogy lehet ezt megoldani?

szept. 2. 12:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
35%
Amíg nincs 5 tárgyból érettségid, nem tudsz továbbtanulni.
szept. 2. 12:23
 2/11 A kérdező kommentje:
De úgy hogy idén leérettségizek és jövőre mennék.
szept. 2. 12:55
 3/11 anonim ***** válasza:
82%
Az volt a kérdésed, hogy ha megvan a matek, magyar, töri, angol. Ez csak négy. Öt tárgy kell ahhoz, hogy érettségi bizonyítványod legyen.
szept. 2. 12:59
 4/11 anonim ***** válasza:
88%

Egyetemi jelentkezéshez kell lennie lezárt 12 osztálynak (azaz meg kell kapnod a 12.-es bizonyítványt) és érettségi bizonyítványnak. Érettségi bizonyítványt csak akkor kapsz, ha 5 tárgyból érettségiztél. Ezek nélkül sehova sem tudsz jelentkezni.

Személy szerint én megkérdezném a suliban, hogy van-e lehetőség 5. tárgyból is érettségizni.

szept. 2. 14:26
 5/11 anonim ***** válasza:
94%

Az 5. tárgyad a szakmád lesz. De az előrehozott érettségi csak annyit tesz, hogy nem kell egyszerre mind az 5ből vizsgáznod, mivel előre megcsináltad. De 5 tantárgy nélkül nem kapod kézhez a bizonyítványt.

Ezt azzal lehet kihagyni, hogyha valami másból érettségizel. Biológia, kémia, földrajz stb. Ha ezzel együtt megvan az 5 tantárgyad és a 12. évfolyamot elvégezted tudsz menni egyetemre.

szept. 3. 07:00
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az 5. tárgyad alapvetően a szakmád. A szakmai érettségi. Persze tehetsz másból IS, de a szakmai érettségit kötelező letenned.

Természetesen mehetsz egyetemre. Én pl úgy oldom meg, hogy leteszek egy földrajzot (egyébként nagyon jó vagyok belőle mert hobbim), a szakmai érettségim meg csak legyen meg. Illetve még annyi, hogy 12. év végén nem fogsz érettségi bizonyítványt kapni, csak egy papírlapot az akkor teljesített tárgyakról. Mindenképpen meg kell csinálnod a 13. osztályt. És ha hozzám hasonlóan a plusz tárgy mellett döntesz, azt akkor tudod megcsinálni.

Üdv: végzős Technikumi diák, aki hasonlóan nem a szakmájában akar továbbmenni.

szept. 3. 07:11
 7/11 SZTANN ***** válasza:
100%
Ha megvan az 5 tantárgyas érettségid, akárhová mehetsz. Persze jobb helyeken emelt szintű is kell valamiből, arra fel kell készülnöd - a technikumban nemigen van erre felkészítés - és azt is letenni. Ez már a te saját dolgod, miből, hogyan tudsz emelt érettségit tenni. De nem kell minden egyetemhez, csak a rendes 5 tantárgyas érettségi kell. (A szakmai tárgy is érettségi lesz, tehát mindenképpen lesz rendes érettségi bizonyítványod.)
szept. 3. 08:07
 8/11 A kérdező kommentje:
#6 Ma kérdeztem meg ofőt hogy, hogyan lehet ezt megoldani és sajnos ő is azt mondta hogy mindenképpen maradnom kell 13-ba mert csak egy papírt adnak :(. Pedig elvileg régen nem így volt. Nem tudom milyen megoldás van erre. :((
szept. 3. 13:50
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
#8 erre semmilyen megoldás nincs. Én most kezdtem a 13.-ot pont emiatt a szabály miatt.
szept. 3. 15:13
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
#8 Semmilyen. Azzal, hogy technikumba jelentkeztél, vállaltad, hogy neked az 5., tulajdonképpen kötelező érettségid a szakmai tárgy lesz. Ahogy a 6-os is írta, csinálhatsz másból is érettségit ezen felül (pl. ha a kiszemelt egyetem kér még valamiből), de a szakmai neked ugyanúgy kötelező, ahogy a matek vagy a magyar.
szept. 3. 15:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!