1 félév után ki lehet iratkozni az egyetemről ?
Most nem vettek fel oda, ahova akartam, így jövőre újrafelvételiznék.
Máshova felvettek, de egy olyan helyre, amit megbántam, hogy beírtam, mert ugyan a témából jó vagyok, egyetemi szinten mégsem érdekel úgy igazán és nem is lehet vele elhelyezkedni. Így ezt a szakot semmiképp nem tervezem elvégezni.
Csak az a gond, hogy nagyon szegények vagyunk, és nekem, ha nem tanulok hivatalosan, akkor mindenképpen dolgoznom kéne. Ami bármilyen szakképzettség (sima gimnáziumot végeztem) és tapasztalat, kapcsolatok hiányában azért elég nehézkes. Főleg, hogy csak részmunkaidőben és max. 9 hónapra mennék. (És ugye így diákmunkát sem lehet vállalni, hiszen hivatalosan nem vagyok diák.) Mellette pedig a jövőévi felvételire rengeteget kéne tanulnom, egy tantárgyból az emeltre készülnék fel a 0-ról, a másik tárgyból pedig a mostaninál jobb emeltet kell írnom.
Viszont az egyik szülőm egy külföldi országban él, ahonnan tanulói jogviszony esetén szintén kapunk családi pótlékot. És ez a magyarral ellentétben egy elég magas összeg, több, mint amennyit én részmunkaidős állással keresnék. Ez 20 éves koromig jár, ami most pont 1 (az I.) egyetemi félév végét jelentené. Ennek tekintetében arra gondoltam, hogy egy félévre beiratkoznék az egyetemre, így nem kéne dolgoznom, mellette próbálnék pluszban tanulgatni, és a bejövő pénz talán arra is elég lenne, hogy a jövő év első felében csak az érettségire tudjak készülni itthon. (Mondjuk most akkor egy kifejezetten időigényes és nehéz szakot kezdenék el, ami mellett nem lesz könnyű teljesen mást tanulnom, de ezt még talán megoldom valahogy.)
Viszont nekem ez a most leírt dolog eléggé “trükközésnek” érződik. (Mondjuk, ha már odajárok, akkor azért fektetnék energiát a rendes tanulásba, és abba, hogy értékelhető eredményeket hozzak össze a vizsgákon.) Illetve ezzel a kreditrendszer-dologgal sem vagyok képben. Lehet egyáltalán ilyet csinálni, hogy az I. félévet befejezem, levizsgázom, utána pedig egyszerűen kiiratkozom?
Persze, bármikor otthagyhatod az egyetemet. Ha 1 félév után iratkozol ki, akkor még a tandíjat sem kell kifizetned/ledolgoznod.
Viszont ha nem önköltségesre vettek fel, akkor azzal számolj, hogy egy állami félévedet elhasználod, szóval a következő szakon már kevesebb félévből gazdálkodhatsz majd.
1 ne irkálj már neki hülyeségeket. Igen, 1 félév után büntetlenül kiiratkozhatsz, viszont már akkor megvonódik a támogatás, ha nem folyamatos a tanulói jogviszony, van közte egy félév szünet. 1 TELJES év után sem kell fizetni, ha következő évre felvételt nyer egy másik szakra/egyetemre/másik egyetem másik szakra. Ha beiratkozik a másikba, automatikusan újraszámlálódnak az állami féléveit, az előző 2-t semmisnek tekintik, viszont ha otthagyja 1 teljes év után az elsőt és nem iratkozik be másikra, akkor igen, vissza kell fizetni a 2 félév árát, ha államin volt.
Haverom is Testnevelési Egyetemről ment át NKE-re és továbbra is megvolt az összes állami féléve, mert 2 félév után elkezdte rögtön szeptemberben a másik képzést.
"Ha beiratkozik a másikba, automatikusan újraszámlálódnak az állami féléveit, az előző 2-t semmisnek tekintik"
Ezt nagyon rosszul tudod..
"A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében – a főszabály szerint – összesen tizenkét féléven át tanulhattok a felsőoktatásban (felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben) magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben. Ezt akár 12 különböző egyetemen is megtehetitek, a szám akkor sem fog változni, hiszen mindenki csak 12 félévig tanulhat ingyenesen az egyetemen."
Az valóban igaz, hogyha a kiiratkozást követő 1 éven belül elkezd egy új szakot, akkor 2 félév után sem kell visszafizetni/ledolgozni a tandíjat, de csak abban az esetben ha a második szakot el is végzi.
Azt meg sehol sem írtam, hogy a támogatás megmarad második félévre is ha 1 félév után kiiratkozik, de a kérdező esetében ez nem is lényeges. Ha figyelmesen elolvastad volna a kérdés leírását, akkor talán feltűnt volna, hogy mindenképp csak az első félév végéig jár neki a támogatás, mert akkor tölti a 20at.. Ergo a második félévet semmi értelme aktiválnia, csak az idejét és a támogatott féléveit pazarolná.
Amúgy még van egy olyan lehetőséged is kérdező, hogy az első félév után nem iratkozol ki, hanem februárban a második félévet passzívra állítod, így megmarad a hallgatói jogviszonyod és tudsz diákmunkát vállalni (és ha esetleg jövőre se vesznek fel az áhított szakra, akkor tudod ezt folytatni), viszont ebben az esetben a támogatott féléveid nem fogynak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!