Jogi végzettséggel mennyire lenne nehéz számomra a mezőgazdasági vagy a kertészmérnöki képzés?
Lassan 10 éve, hogy jogászi diplomával rendelkezem. Gyermekkoromtól kezdve érdeklődést mutattam a mezőgazdaság felé csak az élet más utat tartogatott számomra. Néhány éve már fogalmazódik bennem az a gondolat, hogy levelezőn el kellene végeznem a fent említett két agrárszak egyikét. Hogy őszinte legyek nyugdíjas koromig nem látom a jövőmet a jog világában. Néhány éve már gyűjtögetek egy kis gyümölcsösre mert a hosszútávú terveim között az szerepelne, hogy elvégezném az agráregyetemet és a diplomával a kezemben elhelyezkednék egy céghez. Mellette a félretett pénzemből vennék egy kisebb területű gyümölcsöst és szépen lassan fejleszteném.
Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy érdemes-e a két szak közül valamelyiket elvégezni és, hogy jogi szakemberként ennyi év kihagyás után a kémia és a biológia tárgyak teljesítésére lenne-e esélyem úgy, hogy utoljára a középiskolában találkoztam a két tárggyal.
Létezik a mérnök-jogász .
Ha bírod a tempót elvégezhető.
Hajrá!
Ess neki! Már miért ne, ha a gimiben sem volt gond. Vannak, akik felkészítenek a felvételire. Sose zavarjon a korod. Persze fizetősre vesznek fel, azt tudod, gondolom.
👍👍👍
A joghoz "segg" kell, az agrármérnökhöz pedig agy. Mármint természettudományos agy, hogy a biokémiát, majd a növényélettant, állatélettant, növényvédelmet, mikrobiológiát, talajtant felfogd, megértsd, átlásd - vagy hogy egyáltalán meg tudd tanulni. Meg egy csomó matematika, statisztika...
Ezek alapozó tárgyak, igazából az fogja megválasztani, hogy leszel-e agármérnök, vagy nem.
Utána már jönnek a "szakmai" dolgok, állattenyésztés, növénytermesztés, takarmányozástan, "géptan", na meg a gazdasági vetülete, mikro-, és makroökonómia, vállalatgazdaságtan, számvitel, kereskedelemtan (és még némi jog is), meg szakirányodtól függően a sporthorgászattól az erédszeten-vadászaton át akár a mérlegképes könyvelői, a térinformatika (némi programozással), dísznövénykertészet vagy épp a vadgazdálkodás, vagy szakfordítás...
Ha csak a kiskert a lényeg, az erre sok. Az agrárcégek meg előbb keresnek saját köreiken kívül jogászt, mintsem ilyen "gyüttment" (értsd, nem rokon, szakmán kívülről érkező) agrármérnököt.
Ott van még az agribusiness, abban esetleg lehet keresnivalód, de mire ezt is elvégzed, már bőven túlkoros leszel, hogy akár értékesítőként is kezdj (hisz ne feledd, nincs egy kialakult élő kapcsolatrendszered, partnerei köröd).
A kisméretű gyümölcsöst megvenni sem könnyű, mert senki nem akarja eladni a földet (már csak a támogatások miatt sem), másrészt meg baromi drága. A gyümölcsösödnek nagyon intenzívnek is kellene lennie (támrendszer, öntözés, jégháló, fagyvédelem, tápanyagpótlás), rengeteg élőmunkát igényel (metszés, zöldmunkák, szedés). És a mezőgazdasági termények (nem termékek, az már feldolgozott, csak termények) a legnagyobb krvák, ami csak létezik... merthogy ki látott már olyat, hogy nem az mondja meg az árat, aki készíti, termeli az adott dolgot, hanem jön a felvásárló, mond egy pofátlanul alacsony árat, és ha nem tetszik, akkor ott hagyja rajtad rohadni.
Szóval rengeteg pénz, rengeteg munka, rengeteg kockázat, és bizonytalan megtérülés. Ha meg fel akarod dolgozni, akkor sok sikert további több tízmillió Ft-ot ölhetsz pálinkafőzésbe, lekvárfőzésbe, aszalásba - és a piacuk ezeknek is telített.
Ha komolyan gondolod, akkor olyan terméket csinálj, ami nem csak frissen jó, hanem különösebb hacacáré nélkül eltárolható, amikor elveted, már akkor tudd, hogy kinek fogod eladni, és ne hidd azt, hogy egy "kiskert" majd el fog téged tartani!
Ha még mindig nem vettem el a kedved, akkor te nagyon megszállott lehetsz, de ebben az esetben sem az egyetemi képzés illene a céljaidhoz. A közeli mg. szakközépiskolákat keresd fel, felnőtteknek is kínálnak a szakképző intézetek szakmákat esti iskolai rendszerben, gyorsabban, mint a középiskolásoknak (és két szakma szerzése államilag támogatott is). Itt végezz el egy szőlész-borászt, kertészt, vagy valami hasonlót! Ez sokkal célzottabban neked szól.
De én inkább jogászként képezném magam a helyedben, ezt nyomnám.
Szia! Én agrármérnök vagyok, Kecskeméten végeztem a mzg mérnökit. Nem javaslom azt a sulit, inkább a MATE az, ami jó lenne.
Nem attól függ, hogy milyen diplomád van most, hanem attól, van-e hozzá vénád. Lesznek seggelős és lesznek értős tárgyak. Genetika, mikrobiológia, növényélettan, állatélettan, stb. Nem nehezek, de egy alap kell hozzá.
Viszont el kell keserítselek, az agráriumban nem tudsz olyan könnyen elhelyezkedni, mint a jog világában.
A gyümölcsösről sem lebeszélni akarlak, de közel egy hektár alma rengeteg munka, amit nem lehet halogatni. Metszeni, permetezni, trágyázni, sorközművelni nem lehet apránként. Arról nem is beszélve, hogy hová rakod majd a termést.
A helyedben nem ilyen nagyban kezdenék, hanem sokkal kisebb lépésekben. Otthon a kertedben milyen sikereid vannak?
Számomra a Debreceni Egyetem vagy pedig a Nyíregyházi egyetem lenne a legkézenfekvőbb, sajnos a MATE nagyon messze van tőlem, nem tudnám levelezőn megoldani a bejárást.
A gyümölcsössel kapcsolatban a termést el tudnám adni mert a lakóhelyemhez közel több gyár is található akikkel lehetne szerződést kötni.
Van a családunknak egy kis gyümölcsöse, kb 110 fa található meg benne ( Idared; Golden; Naményi piros, azt hiszem Jonagold is), a faterommal együtt szoktunk benne dolgozni. Mivel neki van meg az Őstermelői engedélye így Ő között szerződést a közeli felvásárló céggel. Csak léalmaként tudjuk idén értékesíteni mert sajnos néhány hete volt egy kisebb jégeső ami hagyott némi nyomot a termésen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!