Manapság valóban sokkal gyengébbek a követelmények az egyetemeken, mint régen?
Nagyban függ attól, hogy milyen egyetemen.
Nekem van egy ismerősöm, aki egy vidéki egyetem mérnökinformatikai szakára jár (ezzel nem leszólni akarom a vidéki egyetemeket, csak nem szeretném nevén nevezni). Ahogy meséli, objektíven megítélve sokkal kevesebb a követelmény, mint mondjuk a BME-n, és még így is éppenhogy tud teljesíteni. Korábban sem volt jó tanulónak mondható, de sokat érett az évek alatt, ahhoz képest sokat tanul és készül a különféle vizsgákra, de nagyon sok alapvető (középiskolás) tudása nincs meg, így azért nehéz.
Szóval lehet abban valami, hogy kevesebb a követelmény.
Ez egyébként azzal magyarázható, hogy lezüllesztették a közoktatást, emiatt magas követelményszinttel nem lehetne elvégezni sokaknak az egyetemet. Viszont ha egy egyetem nem elvégezhető, akkor kifogy a hallgatókból, így becsődölne egy idő után, tehát a követelmények csökkentése egy szükséges lépés.
Nem, bár láthatod, hogy az első a kérdést sem érti.
Sok szaknál (pl. idegen nyelveknél) ma éppen komolyabbak az elvárások.
Igen.
Példa!
Horthy rendszerben a mérnök és orvosképzés világ legjobbjai között volt.
Kádár rendszerben a matematika és fizika képzés Európa legjobbjai között volt.
Napjainkban (lásd: top 500 környékén vannak már az egyetemek) meg eszközhiány, elavult elméleti tananyag, motiválatlan és tehetségtelen tanárok miatt silány minőségű lett az oktatás.
Mivel már az alapok is hiányoznak, így a hallgatók 80%-a nem egyetemre való.
Lemaradt, így a követelmények is egyre lejjebb süllyednek.
Hiszen ahogy már írtam, eleve hiányos alapokkal rendelkeznek a hallgatók.
Egyetemre az nem kerül be aki nem akar, és a követelmények is olyan alacsonyak a legtöbb egyetemen, hogy az nem megy át aki nem akar. A 3 éves képzés alatt 5-nél kevesebb szóró tárgy ha van. Az utolsó tanárok, akik még valamennyire tartani akarják a szintet.
#4-es: a legtöbb egyetemre simán felvesznek doktorira, mert senki sem akar menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!