Szorongok az érettségik miatt. Tippek, hogy ne féljek annyira?
Sziasztok!
Idén májusban érettségizek majd. Az álmom az, hogy pszichológiát tanuljak. Már van földrajzból egy előre hozott érettségim, az 89%-os lett. Sokan mondták, hogy szép eredmény és örüljek neki, én azonban mégsem érzem elég jónak. Szerettem volna, ha 90 % felett teljesítek.
Jelenleg rengeteget stresszelek a többi érettségi miatt. Alapvetően kitűnő tanuló vagyok és elég okos is ahhoz, hogy jó eredményeket érjek el. Én azonban mégis félek, hogy túl kevés pontom lesz majd és nem jutok be a pszichológiára(ahová már ígyis nehéz bekerülni).Illetve attól is, hogy nem sikerülnek úgy a vizsgáim, ahogy terveztem.
Tudom, hogy az élet itt nem áll meg és lesz majd más lehetőségem is...de azért mégis bennem van a félsz.
Az érdekelne, hogy más is van-e hasonló helyzetben és hogy mit tanácsolnátok, hogy ne szorongjak annyira. Már azt is bűnnek érzem, ha nem tanulok, így nehezen tudok tényleg pihenni, kikapcsolódni.
Ne félj, sok millióan átestem rajta.
Tanulj következetesen!
Én azt mondom neked, hogy ha lelkiismeretesen a tőled telhető legtöbbet megteszed, akkor nincs mitől félned! Nem attól lesz jobb a teljesítményed, hogy előre parázol, sőt, ez inkább csak rontani fog rajta. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem tudunk befolyásolni (adott feladatsor tartalma majd az aktuális vizsgán, külső tényezők, melyek majd épp negatívan vagy pozitívan hatnak ránk, stb), viszont ha szépen, folyamatosan, tudatosan készül az ember, akkor elmondhatja majd magáról, hogy mindent megtett, és a többi tényleg nem rajta múlott. Én hiszem, hogy minden úgy alakul az életünkben, ahogy az a legjobb nekünk, de természetesen a magunk részét oda kell adni, bele kell fektetni sok időt és energiát a tanulásba... De el kell tudni fogadni, hogy még így is lehetséges az, hogy nem volt elég mindez. A fontos az, hogy hittel és bizalommal feküdj rá erre a tanévre, ne agyalj, csak tedd, amit kell, és hidd el, fentről megsegítenek! :-)
Sok sikert kívánok!
Egy gimnáziumi tanár :-)
Teljesen felesleges.
Ha ez nem megy az egyetem se fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!