Van esélyem az egyetmi èletre?
Sziasztok.
Szeretnék egyetemre menni, és az egyetem ami nekem tetszik az Pesten van.
Eléggé hátrányos helyzetből indulok, hiszen az " apám" elhagyott, az anyám egyedül nevel, engem és még 2 kistesómat.
Anyagilag nem állunk jól, irrálisan kis fizetése van anyukámnak.
Mindenki mondja nekem hogy ne menjek tovább, ne menjek egyetemre mert anyagilag nem tudnám állni....stbstb tanulmányi átlagommal nincs baj mindig kitünő voltam.
Kicsit lelki problémáim is vannak ezek miatt mert nem tudom mit csináljak...
Szeretnék tovább menni, tanulni, értelmiségi lenni és jobb fizetést kapni mint anyukám, szeretném megvalósítani az álmomat.
De pénz szűkében nem tudom van e esélyem rá. Persze szeretnéj egyetem mellett dolgozni, és ezt másoknak is elmondtam de még mindig beszélnek le róla. És nagyon rosszul esik mikor körülöttem mindenki negatív, lebeszèl ès èrzem hogy bennem fogy a lelki erő....
Szeretnèk*
Azoknak akik nyelvtan tanàrt szeretnènek jàtszani. 😊
Akkor erdemes egyetemre menned, ha olyan szakot valasztasz, amire nagy a piaci kereslet. Van diakhitel...olvass utana.
Ha csak ugy tanulni akarsz, azt gondolvan hogy valamilyen diplomaval belep az ertelmisegi lept es ettol magasabb fizetsed lesz, le kell hogy beszeljelek.
Ugyanis vannak olyan kepzesek, melyekre alig van kereslet es nem csak magas fizetesed sem lesz vele, hanem egyaltalan munkad se.
Én kihagytam egy évet, és elmentem főállásban dolgozni. Akkor még otthon laktam, így azért még tudtam félretenni. Nyaranta pedig külföldön dolgoztam egy étteremben, heti 7 napot.
Most már külföldön élünk, a lányom 15 éves kora óta dolgozik, egyetemre gyűjt, pedig nem állunk rosszul. Rengeteg ember van, akinek egyáltalán nem tudtak segíteni a szülei, mégis szereztek diplomát.
Én bátorítalak. Felvételizz, vegyenek fel és még mindig halaszthatsz hogy dolgozz előtte. De ha egyből kihagysz akkor a következő évben kevesebb esélye van, hogy megpróbálod a felvételit.
Ha felvettek, egyből kezdj el munkát keresni!
Esetleg megfontolandó a levelező is. Férjem ezt csinálta: dolgozott 18 éves korától és mellette levelezőn végzett. IT területen dolgozik már 25 éve, mára IT vezető, pedig nem indult hű de jó anyagi helyzetből családilag.
Köszönöm szèpen.
3/ èn is dolgoztam, ès ösztöndìjjas is vagyok de sajnos azokbòl nem tudtam fèlretenni mert minden költsèget osztàlypènz, szallagavatò , reggelik stb stb sajàt pènzből àllok/ àlltam, ès sokszor kellett kisegìtenem anyukàmat.
2/ van eltervezett szak a fejemben, nem csak azzal vagyok hogy tanulni szeretnèk. Hiszen le is ìrtan hogy van egy àlmom amit szertnèk megvalòsìtani.
4/ nagyon szèpen köszönöm. 🥰
Milyen szak ez? Csak Pesten van? (Kisebb városokban lehet, hogy olcsóbb a megélhetés) Esetleg levelezőn, meló mellett?
Egyébként sokan dolgoznak egyetem mellett (nappalisok is), szóval nem lehetetlen.
Konkrétum 0, így jóslásokba bocsátkozni lehetetlen.
Ha annyival tudnának támogatni, hogy továbbra is otthon lakhatsz, van esélyed, mert állami oktatás mellett nem több a fizetendő, mint középiskola mellett.
Ha költöznöd vagy ingáznod kell és nehéz szakot választasz, akkor meg konvergál a nullához, ha nem is lehetetlen.
Nekem ment.
Nem mindegy, hogy mi a szak. Anyukám tesója summa cum laudes geofizikus, csak egy darabra nincs szükség az országban. :D
Én 18 évesen elköltöztem otthonról, levelező egyetemre jártam 2 hetente péntek, szombaton Debrecenbe, mellette dolgoztam diákként 40 órában Budapesten. A párommal kivettünk egy albit, azt fizettük a munkából. Levelezőből nincs állami támogatásos, úgyhogy arra diákhitelt vettem fel. Most már végeztem az egyetemmel, van egy csomó év szakmai tapasztalatom, itthon vagyok cseden és havi 8000 forintot fizetek a diákhitelre. A szakmám jól fizet, már diákként is egész jól kerestem, úgyhogy azon kívül, hogy kemény munka volt, nagyon jól telt a fiatal felnőtt korom.
Majdnem minden szakon lehetsz állami ösztöndíjas.
Az igazi plusz költséged a tancuccok és a lakhatásod. Nekem az előbbi szimplán füzet és toll, de szaktól függően drága is lehet.
Lakhatás ügyben érdemes koliba menni, valószínűleg kapnál is, de ha van a szakod vidéken pl Szegeden, akkor azt javasolnám inkább. Illetve pályázz minden ösztöndíjra és jelentkezz diákmunkára, pl futárkodni. Az én kolim Szegeden havi 9k volt. Ezt bármilyen munkával megkeresed egy napon belül. Szóval nem kell aggódnod. (Budapesten a kolik drágábbak, de mondjuk olyan 15-20k szerintem.)
Szerintem egyáltalán nem lehetetlen, de nem mondom, hogy könnyű.
Jó dolog az egyetem, csak tényleg nem mindegy milyen szak. Valahova ugyan felvesznek akármilyen diplomával is, mert csak egy diploma a feltétel és nem írja elő a cég, hogy milyen, de általában ezeken a helyeken a fizetés is kb annyi, amennyit egy középfokú végzettségű is megkeres valamilyen másik munkahelyen. Ha valami bölcsész szakra gondoltál, akkor én a te anyagi helyzetedben azt mondanám, hogy előbb inkább valami piacképes szakmát tanulj, és majd utána végezz el egy egyetemi szakot, mert jó dolog a diploma, több leszel vele és széleskörű tájékozottságra teszel szert, mire elvégzed, csak nem biztos, hogy erre van a legnagyobb szükséged a jelenlegi helyzetben. Ha persze valami értelmes szak, akkor most is vágj bele nyugodtan, és diákmunkával, ösztöndíjjal, esetleg ha levelezős vagy, akkor meg rendes munkával fenntartod magad. Csak nyilván sok szak nehéz ha közben dolgozol is.
De amúgy sokakban még manapság is az van, hogy mindenképp csak egyetemmel érvényesülsz, és semmi más nem opció, pedig akármelyik jó szakember megkeresi egy bölcsész fizetésének a sokszorosát. Sokan ebben a tévhitben vannak, és elmennek valami semmit sem érő szakra, aztán puffognak mindenhol, hogy ezért tanulhattak, hogy ennyit keressenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!