Megéri egyetemre menni?

Figyelt kérdés

Szakközépiskolában tanulok jelenleg pénzügy számvitel szakon. Mi érné meg jobban? Mérlegképes könyvelő szakma vagy egyetemen pénzügy számvitel diplomát szerezni?

Vagy esetleg mérlegképes könyvelő mellé kereskedelem marketing szakma?

Ezzel a szakmával elvileg el tudok helyezkedni olyan helyeken is ahol diplomások is és ugyanannyiért. Ez mennyire igaz?

Valamint ilyen irányban milyen diploma, szakma az amit érdemes elvégezni?

Szeretnék egyetemre menni, de további szakmák elvégzésére is nyitott vagyok.

2023. okt. 16. 13:33
 1/3 anonim ***** válasza:

A szakközépiskolai képzés/OKJ/Mérlegképes könyvelő szakma az leginkább arra ideális, hogy a hétköznapi értelemben könyvelj. Szóval elmész egy könyvelőirodába alkalmazottnak és ott maradsz vagy megfelelő tapasztalat után egyéniben fogod csinálni. Ehhez leginkább az adószakértő képzést szokták kombinálni.

Alkalmazottként is lehet normálisan keresni vele, egyéniben pedig nagyon sok tud lenni a munka, de a pénz is sokkal jobb.

Most jöjjön az egyetemi képzés. Ugye a pénzügy és számvitel (egyetemi) szak elsődleges célja az, hogy magát a számviteli rendszert értsd meg, hogy tudj benne gondolkodni. Ez a képzés kinyitja számodra a multik kapuját, illetve további magasabb számvitelre épülő szinteket, gondolok itt a Számvitel vagy Pénzügy mesterképzésre, akár a könyvvizsgálói képzésre, illetve ugye a nemzetközi számviteli rendszerekbe is betekintést kaphatsz.

Lássuk a kérdéseket:

Mi érné meg jobban? - Neked kell eldöntened, hogy mi a fontosabb. Pl. egy könyvelőirodában nem keresel brutálisan sokat, de nagyon nyugis tud lenni. Amíg egyéniben már tudsz valóban sokat keresni, de rengeteg munka és a felelősség is hatalmas.

Ez igaz a diplomás irányra is. Nem mindig könnyű bejutni egy multihoz, ha mégis sikerül, akkor készülj fel arra, hogy a BIG4 cégeknél este 10-kor csapatnyi taxis várja a dolgozókat, illetve a fluktuáció hatalmas.

Könyvvizsgálónak lenni kb. aranybánya, de amire oda eljutsz... fel lehet kötni a nadrágot. IFRS/US GAAP-ben is van pénz rendesen, de ezekhez valóban érteni kell.

Amennyiben érdekel a számvitel/pénzügy, akkor felejtsd el a kereskedelem és marketing szakot. Teljesen felesleges és irreleváns egy számviteli szakember számára. Multikhoz be lehet ezzel is jutni, de nem éri meg erre alapozni és elvágod egy csomó olyan helyen magad, ahol számít a számviteli/pénzügyes tudás.

2023. okt. 16. 14:09
 2/3 A kérdező kommentje:

Szeretnék diplomát szerezni mindenképp és mivel pénzügy számvitel a szakmám, úgy gondoltam az egyetemen ez az alapszak nagyon jó lenne nekem. De elbizonytalanodtam. A mérlegképesen is gondolkoztam, azt is szeretném elvégezni, de nem tudom milyen sorrendben lenne a legjobb.

Bankban szívesen dolgoznék, de erről azt hallottam, hogy diploma nélkül is felvesznek és ugyanannyit lehet keresni, mint diploma nélkül.

Könyvelő mellett is szívesen dolgoznék. Nyitva szeretném hagyni mindkettőnek a lehetőséget.

Illetve eddig úgy tudtam, hogy az egyetemi pénzügy számvitel diplomával megkapható automatikusan a mérlegképes könyvelői is, ez igaz?

2023. okt. 16. 14:38
 3/3 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem kell hozzá sorrend, mehet párhuzamosan is. A mérlegképes már végezhető online is.

A banki munka esetén, akkor keres ugyanannyit egy "diplomás" és egy "diploma nélküli", ha banki ügyintéző szerepkörbe vesznek fel. Azonban hogy őszinte legyek, minden pénzügy és számvitel diplomával rendelkező szégyellje el magát, aki banki ügyintéző lesz. Ahhoz diploma sem kell, elég egy érettségi. Diplomával magasabb pozíciókat tudsz betölteni, pl. a könyvelésen lenni, IFRS csoportokban, stb. stb. oda diploma nélkül soha sem teheted be a lábad, nagyon szigorú elvárások vannak és kb. 3x annyit keresel, mint egy ügyintéző.

Kb. 3-4 éve megszüntették azt a lehetőséget, hogy pénzügy és számvitel diplomával ki lehet váltani a mérlegképes könyvelői képesítést. Ebből már kiestél.

Számomra az jön át, hogy magad sem tudod, hogy mit kezdj magaddal. Vágysz a "diplomára", de igazából úgy tűnik, mintha ez csak "presztízs" lenne számodra, miközben egy psz diploma manapság nem nagy cucc. Az első lépcsőfoka annak, hogy valódi karriert építs.

A diplomás út/karrier nem megúszós, rengeteg időt, energiát kell belefektetni és magad tiszteled meg, ha nem azon fantáziálsz, hogy diplomával milyen OKJ-val/Érettségivel végezhető munkákat akarsz végezni.

2023. okt. 16. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!