Milyen IT szakmát érdemes most tanulni?
Nagyon rá vannak állva a bigdata dolgokra, de az MI fejlődése miatt nem gondolnám, hogy ennek lesz relevanciája a közeljövőben. Legfeljebb olyan téren, hogy az MI-t programozod bigdata elemzésre. Sokkal jobban és gyorsabban átlát összefügéseket, mint egy ember valaha is fog.
Talán Python programozás vonalon érdemes elindulni, de önmagában sajnos ez is kevés, ha csak ezt tudod.
Én azt javasolnám, nézegess az állásajnálatok között, hogy mi az, amire az alapján a legnagyobb kereslet van. Bár mire elvégzel egy iskolát lehet az egész fenekestől felfordul. Backend és/vagy frontend programozókat mindig keresnek.
Látom sok itt a tudatlan hozzászóló. Te ha elkezdesz otthon tanulgatni MI-t, a büdös életbe nem fognak felvenni sehová, mert ahhoz hogy MI fejlesztő legyél minimum egy MSc IT / matek diploma kell, de manapság inkább doktori. Hogy te a büdös életben nem fogsz otthon autodidakta módon többes integrálokat megtanulni számolni és a ráépülő többdimenziós differenciált regressziós modelleket az is fix.
Szóval vagy egyetemre mész vagy elfelejted, mert az ilyen self-taught webfejlesztőkből pedig annyi van mint égen a csillag, 1 junior pozira beérkezik 500 önéletrajz. Sok sikert hogy te legyél a befutó ha semmit nem tudsz felmutatni csak hogy otthon tanulgattál valamit
Mit értesz az alatt, hogy otthon szeretnél tanulni? Mert oké, nem kell mindegyik területhez diploma, de azért jó pár kiesik.
Egyébként ezért is jó egy diploma, mert ott nagyjából rálátásod nyílik """minden""" fajta területre és tudod majd, hogy melyik áll hozzád a legközelebb.
Egyébként az IT biztonság egy évek óta erősen fejlődő szakma és diploma nélkül is tudsz ranglétrát mászni. Meg egyre több eu-s előírás van és lesz is a biztonságra, pláne ahogy halad előre a fejlődés és mindent is neten csinálunk majd. Szóval nem is opcionális már az sok cégnek, főleg a nagyobbaknak, hogy nem törődnek a biztonsággal. Meg hát előírások nélkül is hasznos figyelni a biztonságra, mert igen sok drága adatot lehet elveszíteni egy zsaroló vírussal vagy bírságot szerezni.
De persze én elfogult vagyok, mert ebben dolgozok. Viszont tényleg teljes szívemből tudom ajánlani, mert itt már régóta aktívan használunk ML-t és ez semmi hatással nincs a szakmánkra, sőt, még több ML kellene, mert így is túl sokat kell manuálisan csinálnunk.
"#5: és mondjuk aki IT biztonsággal szeretne foglalkozni, tovább haladni, mikhez érdemes manapság nyúlni?"
Mérnökinformatikus BSc, Kiberbiztinsági MSc (BME vagy OE) közben CCNA, CCNP, CCIE certek + valamelyik cloud providernél Security cert, angol felsőfok és 850k-ról indul a fizetésed a felső határ pedig 2,5M körül mozog mezei alkalmazottként tapasztalattól függően
#8: ha angolul felsőfokon tudnék, akkor én nem informatikus pályában gondolkodnék :D Országon belül nem is vagyok hajlandó más nyelvét beszélni, mert akkor elmegyek- vagy távban bedolgozok külföldre, és ott elfogadom ezt a tényt. Nyilván van az a szituáció, ahol belemegyek abba, hogy néha meg kell szólalnom angolul, de alapvetően ezt sosem tudtam-, és nem is fogom tudni elfogadni. És kövezzetek meg, de nem vagyok hajlandó diplomáért gürizni, amikor egy átfogóbb tanfolyam elvégzésével is közel milliós fizetések pályázhatók meg, ahol fejlődési és előrelépési lehetőséget is biztosítanak (tapasztalat). És attól, hogy a diplomás magasabb létrafokról néz le, nem garancia, hogy hülyébb is vagyok nála 😉 (szintén tapasztalat)
Iskola utáni szabadidejében valaki részt vesz egy féléves/éves IT képzésen (legyen az bármi, amit akkor sikerként adnak el), felveszik valahová juniorként, onnantól a szorgalmától függ a fizetése, ami már az első pillanattól sincs az átlagbér alatt. Mondjuk az a gáz, hogy valamilyen szinten rugalmasnak is kell lenni, mert keleti gyerekként, ha valóban pénzt akarsz keresni, előbb-utóbb úgy is nyugaton kell kikötnöd.
Ismerősöm borsodiként kb. 2 éve elvégezte ezt az állam által támogatott programozói képzést, azóta arany élete van Pesten.
#9 Az előző hozzászólásodban nem te írtad hogy:
"Nekem van IT biztonságtechnikus OKJ-m, de annyit érek vele, hogy ki is törölhetem..."
Most pedig "És kövezzetek meg, de nem vagyok hajlandó diplomáért gürizni"?
Hát jó a Te döntésed, ha az 'átfogó tanfolyamokban' bízol akkor hajrá én csak a saját tapasztalatomból kiindulva felvázoltam a kérdésedre egy lehetséges utat, ugyanis én a fent említettek meglétével keresek egy multinál br 2,4 milliót home officeból + cafi és egyéb juttatás. Nekem az a tapasztalatom, hogy kiberbiztonsággal kapcsolatos munkákat kevésbé szervezik ki külföldre a cégek, mint a mezei fejlesztői feladatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!