Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Plusz pontnak számít egyetemi...

Plusz pontnak számít egyetemi felvételnél ha kettő (vagy esetleg három) emeltem is van a követelendő tantárgyakból egy adott szakra?

Figyelt kérdés
Például, a pszichológia alapképzéshez szükséges tantárgyak közül én háromból is teszek emelt érettségit. És a követelményben kettő tantárgyat kell választani, az egyiket emelt szinten (szóval a második lehet közép is). A kérdésem végülis az lenne, hogy ha én kettő olyan tantárgyat választok amit emelttel végeztem el érettségin, az jár plusz ponttal?

2023. szept. 9. 17:37
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Az adott egyetemnél kell megnézni, már nincs általános szabály.
2023. szept. 9. 18:30
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Eddig kettőért járt a kétszer 50 pont, ha mindegyik felvételi tárgy volt. Három tantárgyból viszont teljesen felesleges emeltezni, pontosan azért, mert max. 100 plusz pontod lehet, azt két emelttel kimaxolod, felvételi tárgy pedig szintén csak két tárgy lehet. A harmadik emelt egyedül arra jó, hogy szinte biztosan rontod vele az érettségi átlagodat (mivel a százaléka valószínűleg rosszabb lesz, mint egy középszintűé lenne). Az új felvételi rendszerrel nem vagyok annyira képben, de ezen a téren szerintem nem történt olyan jellegű változás, ami bármennyire is értelmet adna egy harmadik emelt érettséginek.
2023. szept. 9. 18:42
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg, hogy az általad választott egyetemen mennyi plusz pont jár az emelt érettségiért (már ha jár), de nem gondolnám, hogy előnyödre válna a 3 emelt érettségi
2023. szept. 9. 19:58
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszolóknak, azt hiszem akkor nem fogok feleslegesen három emeltet csinálni.
2023. szept. 9. 20:20
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Először is, egyetértek az előttem szólókkal: a három emelt (szinte biztosan*) teljesen felesleges.

*Hacsak nem vagy rettenetesen ambíciózus, például akarsz menni a BTK-ra emelt törivel és az orvosira is emelt biosszal és kémiával. Ilyenkor szükséged lehet rá.

-------

Megjegyzések:

Ha olyan tárgy a harmadik, ami nincs benne az 5 alap érettségi tárgyadban, akkor direkt módon nem fogja befolyásolni a tanulmányi pontjaidat (indirekt módon időt vesztesz vele, legalább annyit amíg megírod és felelsz, de lehet, készülni is akarsz rájuk. Ez pedig a kötelezőkre készülési időből/pihenésből megy.

Végül, ha jó tanuló vagy, és nem félsz a felvételitől, meg tényleg nem sok plusz energia, akkor persze viccből is csinálhatsz négy emeltet, ahogy azt az egyik osztálytársam tette polgárpukkasztásból. (Egyikre se volt szüksége.)

2023. szept. 10. 08:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!